7 egyszerű lépés, hogy higgy magadban

2022. június 13. 10:18 - Life Advisor

onbizalom_hit.jpgAz önmagadba vetett hit elengedhetetlen a sikerhez és a boldogsághoz. Az önbizalmad befolyásolja, hogyan gondolkozol és milyen érzéseid vannak. A gondolataid és érzéseid minősége pedig meghatározza életed minőségét. Ezenkívül pedig minél jobban hiszel magadban és a képességeidben, annál több mindent fogsz megtapasztalni az életedben. Az önbizalom a sikerhez is kulcsfontosságú. Különösen a legnehezebb időkben való kitartás miatt. Ebben a posztban 7 olyan egyszerű lépést mutatunk meg, amelyek segítenek, hogy higgy magadban.

Mit jelent hinni önmagunkban?

Ha hiszel magadban, az azt jelenti, hogy bízol a képességeidben, miközben megőrzöd az önértékelésed. A magabiztosság ebben az összefüggésben azt jelenti, hogy elhiszed, bármit elérhetsz, amire csak gondolsz. Az önértékelés abból fakad, hogy pozitívan tekintesz a jövőre és képes vagy pozitív változásokat elérni az életedben.

Miért fontos az önbizalom?

Az önbizalom elengedhetetlen a sikerhez az életed bármely területén. Ez az alap, amelyre építed az önbizalmad és az eltökéltséged. Bátorságot ad a kihívások felvállalásához, a nehéz helyzetekkel való szembenézéshez és a céljaid eléréséhez. 

Az önmagadba vetett hit különösen fontos a nehézségek idején. Az, hogy hogyan gondolkodsz a kudarcról és hogyan kezeled azokat, meghatározza hosszútávú eredményeid.

Néhány fő előnye az önbizalomnak: 

  1. Az önmagadba vetett hit lehetővé teszi, hogy proaktív legyél az életedben.
  2. Bátorságot ad új kihívások felvállaláshoz.
  3. Az önmagadba vetett hit növeli az eltökéltséged, rugalmasságod és kitartásod.
  4. Pozitív életszemléletet és önértékelést ad.

Hogyan higgy magadban?

Az önbizalom fejlesztésének célja, hogy pozitív kapcsolatot alakíts ki önmagaddal. Röviden, három külön területre tudjuk felosztani: 

  1. Önértékelés: Kezdd azzal, hogy felismered és elfogadod, hogy értékes és egyedi személyiség vagy. Ismerd el a sikereid és a kudarcaid is és ne félj büszke lenni magadra.
  2. Magabiztosság: A magabiztosság a pozitív hozzáállásból és a képességeidbe vetett hitből fakad. Ez teszi lehetővé, hogy hatalmas lépéseket és kiszámított kockázatokat tegyél.
  3. Önbizalom: Az önmagadba való bizalom lehetővé teszi, hogy döntéseket hozz anélül, hogy bárki más jóváhagyására szükséged lenne. Így az értékeid és a hiedelmeid szerint élheted az életed.

És itt van az a bizonyos 7 lépés az önbizalom eléréséhez:

1.lépés: Fogadd el a jelenlegi helyzeted

A múltad nem tudod megváltoztatni. A jövőt pedig csak úgy fogod tudni, ha a lehető legjobb döntéseket hozod meg most, a jelenben. Ehhez el kell fogadnod a jelenlegi helyzetet és a pozitív dolgokra kell összpontosítanod. 

A nehézségek idején hajlamosak vagyunk túlságosan is a negatív dolgokra összpontosítani. De mindig, minden helyzetben van valami pozitív, még akkor is, ha ez csupán egy tanulság vagy egy lecke, amit megtanultál.

2.lépés: Tisztázd a céljaid

Tűzz ki reális célokat, amelyek egyszerre elérhetőek és kihívást jelentenek. Győződj meg arról, hogy hajlandó vagy értük dolgozni, hogy ha egyszer eléred a céljaidat, az nagy megelégedést nyújtson. 

3.lépés: Tűzz ki határidőt

A határidők motiválnak és segítenek koncentrálni. Tűzz ki egy határidőt és tarts hozzá magad. Ha a határidőn belül eléred a céljaid, az megfog erősíteni téged abban, hogy képes vagy elérni a céljaid.

Ha elmulasztasz egy határidőt, ne izgulj. Érezni fogod a kisértést, hogy feladd, de ne feledd, hogy a siker felé vezető úton lesznek kudarcok. Ahelyett tehát, hogy feladnád, próbáld meg megérteni, mi történt, majd tűzz ki egy új célt.

4.lépés: Cselekedj

Az egyetlen módja annak, hogy higgy önmagadban, ha teljesíted a kötelezettségeid. Ehhez pedig cselekvésre van szükség. Tehát készíts cselekvési tervet magadnak és ragaszkodj hozzá.

Szeretek napi és heti célokat is kitűzni a halogatás csökkentésére. Az ilyen célok a cselekvésre összpontosítanak, nem az eredményre. Mert bár az eredménycélok nem mindig a te ellenőrzésed alatt állnak, a folyamatcélok (napi,heti célok) viszont igen.

Például ahelyett, hogy azt mondanám, hogy ma megbírok egy blogposztot, azt a célt tűztem ki, hogy 2 órát töltök írással. És bár a blogbejegyzés néha kicsit tovább tart, az, hogy mennyi időt töltök vele, közvetlenül az én hatáskörömben van.

5.lépés: Képzeld el a sikered

Képzeld el, hogy eléred a céljaidat és milyen büszke leszel majd magadra. Ez egy egyszerű módszer, de nagyon hatékony is egyben. Ha egyszerűen csak elképzeled a sikeredet, akkor megnő az önmagadba vetett hited, ami növeli a motivációt. Ez majd növeli az esélyét, hogy cselekedj, a cselekvés pedig a siker kulcs eleme.

6.lépés: Maradj pozitív

Az önbizalom a pozitív hozzáállásból fakad. Kihívásokkal teli időket fogsz tapasztalni, de ne hagyd, hogy a negatívumok lehúzzanak. Ne feledd, hogy addig amíg cselekszel és tanulsz a hibáidból, előre haladsz. Tehát még ha az életed nem is úgy alakul, ahogy eltervezted, akkor is tudd, hogy a dolgok menni fognak előre. Koncentrálj továbbra is az életed jó dolgaira.

7.lépés: Ünnepeld meg a legkisebb eredményeid is

Bizonyítékra van szükség ahhoz, hogy önbizalmat és erős hitet teremts önmagadban. Tehát, amikor eléri a céljaid, mindenképp szánj időt arra, hogy megünnepeld őket. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

süti beállítások módosítása