Az 5 leggyakoribb tévhit az érzelmekről

2022. április 11. 07:30 - Life Advisor

erzelmek_tevhitek.jpgVicces, hogy milyen gyakran félreértjük az érzelmeinket, pedig többnyire elmerülünk bennük. Ebben a posztban 5 olyan gyakori félreértést és mítoszt mutatunk be az érzelmekről, amelyeket esetlegesen te sem ismertél még.

1. Vannak jó és rossz érzelmek

Megdöbbenthet a tény, hogy szakítottál a pároddal, de reagálhatsz jól erre a helyzetre, például, hogy felkeresel egy terapeutát. Vagy teljesen padlóra kerülhetsz a válás miatt és reagálhatsz rosszul, például megkarcolod a párod kocsiját, kidobálod az utcára a ruháit stb.

Másrészt lehetsz annyira boldog a szakítástól, hogy amikor az exed legközelebb felhív és vissza akar téged kapni, akkor elmondod neki, hogy mennyivel boldogabb és kiegyensúlyozottabb vagy amióta szakítottatok. Ennek eredményeként az exed depresszióba esik.

Amint látod itt nem magukról az érzelmekről van szó, legyenek akár rosszak, akár jók. Valójában a "pozitív" érzelmek éppúgy pusztítóak és diszfunkcionálisak lehetnek, mint a "negatívak". A lényeg, hogy egészséges reakcióid legyenek az érzelmeiddel kapcsolatosan.

2. Tudod irányítani az érzelmeidet

Érzelmeink a legalapvetőbb ösztöneink, tudatunk elsődleges szintjén léteznek. Tehát nem akadályozhatod meg, hogy érezd őket, irányítani pedig pláne nem tudod őket.

Amit megtehetsz az az, hogy tudatosítod az érzelmeidet, elismered őket, mint a történések indikátorait és nem ítéled el magad azért, mert érzed őket, hanem egy produktív irányba tereld őket. Például, hogy elérj egy régen várt változást, mint például, hogy munkahelyet válts vagy egészséges párkapcsolatot építs ki.

3. Jól tudod kezelni az érzelmeidet

Ahogyan bizonyos dolgokban természetünknél fogva jók vagyunk, másokban nem, úgy természetesen abban is jók vagyunk, hogy csak bizonyos érzelmeket kezelünk és nem mindegyiket.

Például jól kezelheted a szorongást. Lehet, hogy ritkán szorongsz vagy ha mégis, akkor gyorsan feltudod oldani ezt a fajta érzelmi szorítást és nem hagyod, hogy befolyásolja a teljesítményed. Aztán kezelheted jól például a bűntudatod is. Bár megeshet, hogy gyorsan bűntudatot érzel, de ugyanilyen gyorsan tudsz pozitív cselekedeteket is végrehajtani, például a bocsánatkérés vagy egy jóvátétel, ami enyhíti a helyzetet.

Másrészt kezelheted rosszul a büszkeséged. Sikereket érsz el ugyan, de szégyelled elmondani másoknak. Nem érzed úgy, hogy megérdemled a sikereket, úgy gondolod, hogy csak szerencséd volt és már csak idő kérdése, hogy elronts valamit. 

Mindezek teljesen rendben vannak. Bizonyos érzelmeket jól fogsz tudni kezelni, míg másokat nem. 

4. Halál komolyan kell venni az érzelmeid

Néha jó dolog az érzelmeinkre hallgatni, míg máskor az intuíciónk helyes. A valóság az, hogy az érzelmeink bölcs és ugyanakkor elcseszett döntések felé is vezethetnek minket. Vagy másképpen fogalmazva attól, hogy valami jól esik, nem jelenti azt, hogy jó és attól, hogy valami rosszul esik még nem jelenti azt, hogy rossz.

Az érzelmekkel kapcsolatos tanácsok többsége vagy azt mondja, hogy teljesen add át magad nekik vagy épp azt javasolják, hogy nyomd el őket és próbálj meg a lehető legracionálisabb lenni. A helyes tanács viszont valahol a két szélsőség között található. Mondjuk úgy, hogy hallgass az érzelmeidre, de ne vedd őket túl komolyan!

5. Az érzelmek ködös spirituális mechanizmusok

Ez így nem igaz. Az érzelmek a mi biológiai visszacsatolási mechanizmusaink, amelyeket a túlélés érdekében fejlesztettünk ki. Az érzelmeket használja az agyunk arra, hogy elmondja nekünk, hogy valami jó vagy rossz történik az életünkben. 

A haragot azért fejlesztettük ki, mert arra késztet minket, hogy harcoljunk és megvédjük az életünket. A félelmet és a szorongást azért hoztuk létre, mert ezek segítenek elkerülni a potencionálisan veszélyes helyzeteket. A szomorúságot pedig azért, hogy tudjuk, ha valami hiányzik az életünkből. 

Ez az alapvető biológiai rendszer kellőképpen működik mindaddig, amíg el nem kezdünk értelmet adni az érzelmeinknek. Minél intenzívebb egy érzelem, annál értelmesebb a pillanat. És minél értelmesebbnek tűnik egy pillanat, annál több hiedelmet fejlesztünk ki az abban a pillanatban érzett érzelmeink körül.

Például hiheted azt, hogy az egész életed szétesik, mert túl vagy egy fájdalmas szakításon. Vagy, hogy az Univerzum összeesküdött ellened, amely megakadályozza, hogy valaha is újra boldog lehess. De gondolatod azt is, hogy mivel szakítottatok, meg is érdemled, hogy szenvedj.

Lazíts! Az igazság az, hogy most volt egy fájdalmas szakításod és emiatt ideges vagy. Ügy lezárva.

A fenti 5 hamis hiedelem, gyakran ostobaságokra késztetnek minket, mint például "pótolni az űrt" azzal, hogy másik partnert keresünk, vagy kétségbeesetten üldözzük az exünket, hogy visszakapjuk. 

Ne ess bele ebbe a körforgásba! Mindig emlékezz arra, hogy az érzelmek egyszerűen biológiai visszacsatolási mechanizmusok, amelyek segítenek túlélni. Ezek nem a világegyetem jelei. Nem a múltbéli éned jelei. Nem a sors akar megleckéztetni. Ezek csak az érzelmeiddel kapcsolatos dolgok, amelyeket te találtál ki.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása