5 dolog, amire nem költhetsz elég pénzt

2022. április 08. 07:30 - Life Advisor

penz_koltes_5.jpgEgy olyan világban élünk, ahol a materializmust ünneplik és a takarékosság erény. Könnyű olyan felületes dolgokra pazarolni az erőforrásainkat, amelyek nulla értéket adnak az életedhez. Pénzért azonban lehet vásárolni bizonyos dolgokat, amelyek hatalmas hatással vannak az életedre. Sokan alul költekeznek ezeken a területeket, ami hosszútávon korlátozza az életüket. Bizonyára már, amikor olvastad, hogy a poszt a pénzről szól, kijelentetted, hogy jó, ezek csodálatos dolgok lennének, de nekem tényleg nincs pénzem. Nem fogunk pénzügyi szemináriumba belemenni, de hadd mondjam el gyorsan: mindig van rá mód, hogy ez változzon. Mármint csak akkor, ha az elméd is hajlandó elkötelezni magát. Ha úgy döntesz, hogy komolyan foglalkozol a jóléteddel, akkor komolyan veszed a pénzügyeidet is. Nyilván nem költesz olyan dolgokra, amelyek nem számítanak, hanem olyan dolgokba fektetsz bele, amelyek fontosak. 

Mellesleg ezeknek a "befektetéseknek" nem kell drágának lenniük. Egy remek önfejlesztő könyv például átlag 2000-3000 forintba kerül, cserébe viszont az egész életedet megváltoztathatja. Ennyi kell. 

Valaminek az értékét nem mindig tükrözik a költségek. Az igazi titok a szív, az idő és az összpontosítás. Végül is óránként több tízezret is költhetsz egy életvezetési tanácsadóra, de ha nem mélyedsz el, hogy befogadd és megvalósítsd a kapott meglátásokat, akkor ez tényleg valódi pénzkidobás. 

Ennek ellenére, ha odateszed magad és úgy fekteted be a pénzed, akkor a befektetett pénzed kamatokkal együtt fog megtérülni. Garantáltan. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ingyenesen elérhető információkból és megoldásokból nincs hiány. Legtöbbször pontosan tudjuk, hogy mit kell tennünk, legyen szó az étrendünkről, karrierünkről vagy a kapcsolatainkról. A kellemetlen rész a kényelmetlenség elviselése és a viselkedésünk megváltoztatása annak érdekében, hogy hosszútávon tényleges eredményeket érjünk el.

De végül is mi áll az egészséges költekezés útjában?

Abba fektetünk be, amit értékesnek tartunk. Ami néha a "nincs pénzem/időm erre" történetek felszíne alatt lakozik az valójában az, hogy "Nem érdemlem meg."

A különbség a "Nincs pénzem" és a "Nem érdemlem meg" között, hogy az első inkább tudatalatti. Más szóval, lehet, hogy nem ücsörögsz egész nap és nem mondogatod ezt magadnak, de mindez idővel megmutatkozik abban, hogy mit csinálsz vagy mit nem, és hogyan bánsz magaddal. Ez tehát egy olyan hiedelem, amely inkább a cselekedeteinkből, mint belső párbeszédünkből derül ki. 

Ha te is azt hiszed, hogy valamit nem érdemelsz meg, akkor a színfalak mögül irányítod az életed, így azt javalom, hogy a 3-as ponttal kezd. 

5 dolog, amire nem költhetsz elég pénzt

A könyvekbe, szemináriumokba, online tanfolyamokba, mentorokba való befektetés mind-mind nagyhozamú lehet, de ha életed legbiztonságosabb befektetését keresd, akkor az alábbi 5 dolgot érdemes átgondolnod.

1. Oktatás

Az elméd és a szenvedélyed életed legnagyobb értékei.

Az önmagunkba való befektetés a legjobb dolog, ami a pénzeddel történhet, mert képes szó szerint befolyásolni élettapasztalatod minden egyes aspektusát. A tudás, amivel rendelkezel, elmondja, hogyan mozogsz a világban. Megváltoztatja a hiedelmeidet és azt, ahogy másokkal (és önmagaddal is) bánsz. Újra meghatározza az életed értelmét, megváltoztatja a céljaid, ami pedig meghatározza a sorsod.

Az oktatás minősége azt is meghatározza, hogy milyen képeségekkel rendelkezel és mennyire hiszel abban, hogy képes leszel megragadni a lehetőségeket vagy elérni magasabb célokat. Ez értékközpontú teljesítményhez vezet, ami kulcsfontosságú a személyes kiteljesedéshez. Itt pedig nem csak a főiskolákon és egyetemeken keresztül folyó formális oktatásról beszélek. Valójában főleg nem ezekről beszélek.

Sokan elakadnak annál a gondolatnál, hogy mit jelent az értékes oktatás. Nem beszélek az egyetemek ellen, csak azt mondom, hogy az embereknek ki kell szélesíteni a definíciójukat és élvezniük kellene azt a rengeteg lehetőséget, amelyek a társadalom által előírt kereteken kívül megtalálhatók. 

2. Egészséges táplálkozás

Annak a gyönyörű elmének és testnek, amibe befektetsz, erőre lesz szüksége. Az üzemanyag pedig az étel. Ha teleeszed magad gyors kajákkal és más szarokkal, akkor szarul érzed magad. Az, hogy mit eszel, befolyásolja az energiád, a hangulatod, a gondolkodásod és a döntéseid, amelyek viszont egész életedre hatással vannak. A megfelelő értend kialakítása jelen és jövőbeli éned érdeke is.

3. Terápia

Az emberek szerelőhöz viszik az autójukat, mert közlekedniük kell és karban szeretnének tartani olyasmit, ami sok pénzbe kerül. Miért ne tennéd meg ugyanezt az elméddel és a testeddel? Te és az életed nem értékesebb, mint egy Tesla. 

A terápiához való régi hozzáállás az volt, hogy olyan embereknek való, akik elbaszottak vagy őrültek (egyébként mindannyian azok vagyunk) és nagyon várom már az időszakot, amikor egyre több ember számára világosság válik, hogy ez nem így van. 

Az emberek sok időt vesztegetnek azzal, hogy olyan dolgokkal foglalkozzanak, amelyek egyáltalán nem kompatibilisek azzal, aki ők saját maguk, mert nem ismerik önmagukat. 

A terápia segít ebben. Megváltoztatja az életmódod, hogy jobban igazodjon ahhoz, ami valójában feltölt téged, a növekedésed és a boldogságod szolgálja. 

A terápiás segítség jelenti a különbséget, hogy évtizedekig depresszióban élsz vagy kézbe veszed az életed. Éveket megkímélhetsz attól, hogy vak maradj a saját baromságoddal szemben, ami folyamatosan akadályozza, hogy boldogabb legyél, hosszabb, mélyebb és gazdagabb legyen az életed.

Mindenkinek más-más terápiás módszer válik be. De egy dolog biztos, ha egyszer nekiállsz és kitisztítod a szar egy részét és dolgozol magadon, akkor egy tejesen újfajta szenvedély lesz benned aziránt, hogy az egész életedet úgy éld, ahogy szeretnéd.

4. Idő

Amikor az emberek azt mondják, hogy pénzért nem lehet boldogságot venni, többnyire igazuk van. De pénzzel több időt lehet vásárolni, ami több helyet biztosít azoknak a dolgoknak, amelyek boldoggá tesznek. Tehát bizonyos értelemben mégis csak boldogságot ad, abban az értelemben, hogy teret ad annak, hogy megtörténjen.

Ha megnézed, hogy mivel töltöd az időd, mit látnál? Van lehetőséged, hogy visszavásárold azt az időt, amelyek olyan dolgokra mennek el, amelyek rontják a boldogságod?

Ha úgy érzed, hogy nincs időd, akkor az első trükk az, hogy kezdj el olyan dolgokat keresni, amelyeket kiszervezhetsz. Térj vissza a kooperatív modellhez és hagyd, hogy mások segítsenek neked.

Ha sikerül időt felszabadítanod, akkor visszatérhetsz az általad kedvelt tevékenységekhez. Ne feledd, hogy több pénzt mindig kereshetsz, de az elmúlt időt már soha nem kaphatod vissza. Ezért a legjobb, ha csak olyan dolgokat csinálsz, amiket szeretsz és amennyire csak lehetséges, szervezz ki minden mást, kérj segítséget mindenhez, amely kívül esik az örömöt okozó feladatokon. 

5. Más emberek

Tanulmányok is bizonyítják, hogy ha olyan barátokra/családtagra/jótékonysági szervezetre költöd a pénzed, amelyben hiszel, pozitív megtérülést érsz el. (Kivéve persze, ha szociopata vagy és senkivel nem törődsz, csak magaddal.)

Ha az összes pénzed csak magadra költöd, nyomorult leszel. De ha a közösségedbe és szeretteidbe is befektetsz, jobban fogod érezni magad és az egész életed.

Nehogy megint azzal gyere, hogy nincs pénzed. Ezt túltárgyaltuk. Nem kell milliós ajándékokra, meglepetésekre gondolni, de mikor hívtad meg utoljára a családod egy vacsorára? Mikor hívtad meg a barátod egy kávéra? 

 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

 

komment
süti beállítások módosítása