Hogyan kommunikálj valakivel, akinek mindig igaza van?

2022. február 15. 07:30 - Life Advisor

mindig_igaza_van.jpgKevés olyan dolog van, amely idegesítőbb annál, mint olyasvalakivel beszélni, akik azt hiszik, hogy mindig nekik van és csak nekik lehet igazuk. Fájdalmat okozhat számunkra a velük folytatott kommunikáció, de nem feltétlen kell, hogy így legyen. Íme 10 dolog, amit tudnod kell, hogy elbánj az ilyen típusú emberekkel. 

1. Ne vedd magadra, de állíts fel határokat

Ha valakinek mindig igaza van, akkor a legjobb, ha te ezeket nem veszed magadra. Annak megértése, hogy az illető tetteinek semmi köze hozzád, kulcsfontosságú, ráadásul, ha te mindig idegeskedsz az ilyen típusú emberek miatt, az nem fog megoldani semmit. 

A határok felállításával azonban szabályozhatod, hogy meddig vagy hajlandó elmenni egy olyan emberrel kapcsolatban, akinek mindig igaza van. Ha kényelmetlenül érzed magad vagy haragszol rá, akkor ne félj közölni az illetővel, hogy átlépett egy bizonyos határt. 

Ha világos és egyértelmű határokat állítasz fel, akkor könnyebben megértenek téged az emberek. Persze nehéz lehet hatékonyan kommunikálni az igényeinket, de ha megteszed, a végén mindannyian boldogabbak lesztek.

2. Emlékeztesd őket, hogy a véleményük nem mindig a legjobb

Fontos észben tartani, hogy mindannyian különbözőek vagyunk és a véleményünk néha téves. Fontos, hogy megmerjünk szólalni és elmondjuk azoknak, akiknek mindig igazuk van, hogy nem értünk velünk egyet. 

Ha csendben maradsz, akkor úgy tűnhet, hogy egyetértesz azzal, amit mond, ami hosszú távon csak ront a helyzeten. 

3. Ne feledd, hogy csak azért, mert igazuk van, nincs joguk mindezt felhánytorgatni

Mindannyian követünk el hibákat. Te is tudod, hogy fontos, hogy tanuljunk a hibáinkból és ne hagyjuk, hogy ezek határozzanak meg minket. 

Mindenki hibázik és mindannyiunknak joga van embernek lenni. 

Ha erre emlékszel, akkor elkerülheted, hogy sarokba szorítsanak téged azok az emberek, akiknek mindig igazuk van. Lehet, hogy tényleg hibáztál, tényleg tévedtél, de ez nem jogosítja fel őket arra, hogy ezt a képedbe vágják.

Ha úgy érzed, hogy megsértettek, akkor a legjobb, ha ezt kimondod. Kommunikációval fogsz tudni továbblépni ebből a helyzetből és így nem kell újra és újra ugyanazzal a dologgal foglalkoznod. 

Fogadd el a hibáidat, de ne hagyd, hogy mások rossznak vagy hülyének tüntessenek fel téged miattuk.

4. Légy őszinte az érzéseiddel kapcsolatban

A legjobb módszer, ha olyan emberekkel kommunikálsz, akiknek mindig igazuk van, ha elmondod, hogy a viselkedésük milyen érzéseket vált ki belőled. 

Ugyanis azok az emberek, akiknek mindig igazuk van, nem mindig tudják, hogy mit csinálnak. Gyakran gondolkodás nélkül cselekednek és nem veszik észre, hogy megbántották valakinek az érzéseit. 

Ha nem vagy őszinte az érzéseidet illetően, akkor nagyon valószínű, hogy újra és újra elköveted ugyanazokat a hibákat. Őszinteséggel viszont pontosan ezeket a problémákat tudjátok elkerülni a jövőben.

5. Ne hagyd, hogy elvegyék a belső békéd, próbálj nyugodt maradni

Ha őrültként viselkedsz, az nem old meg semmit, hidd el. Ha mérges vagy, hibázni fogsz és megsértesz másokat. Olyan dolgokat is megtehetsz, amit később megfogsz bánni. 

Tehát a legjobb, ha megpróbálsz higgadt maradni. Ne feledd, hogy te tudod az igazat, így nem kell semmit bizonygatnod. 

Ahogy fentebb már említettük, azok az emberek, akiknek mindig igazuk van, nem tudják, mint csinálnak és gyakran hibáznak ők is. Bár gyakran jó szándékaik vannak, de nem veszik észre, hogy megbántották valakinek az érzéseit. 

Próbálj meg tehát a lehető legnyugodtabb és tiszteletteljesebb lenni, amikor olyasvalakivel beszélsz, akinek mindig igaza van.

6. Ne próbáld megváltoztatni őket

Senkit nem lehet megváltoztatni, ez tény. Tehát az ilyen embereken se akarj változtatni, mert vissza fog nyalni a fagyi.

Ha megpróbálod, akkor valószínűleg ideges lesz rád és nem fogja megérteni, hogy miért nem fogadod el őt olyannak, amilyen. 

Bár megváltoztatni nem tudsz senkit, de a változáshoz inspirációt képes vagy nyújtani. Ha önmagad legjobb verziója vagy, megmutathatod nekik, milyenek lehetnének. Ráfognak jönni, hogy nem tisztességesek és megváltoztatják a viselkedésüket. 

Valójában ez az egyetlen dolog, amit irányíthatsz: figyeled, hogy mit tehetsz azért, hogy jobbá váljanak. Mi a legjobb ebben? Az, hogy a folyamat során te magad is nőni és fejlődni fogsz. 

7. Fogadd el a bocsánatkérésüket és ne foglalkozz vele tovább

Abban az esetben, ha valakinek mindig igaza van és bocsánatot kér tőled, a legjobb, ha tudomásul veszed és elfogadod a bocsánatkérést. Majd pedig tovább lépsz. 

8. Tölts kevesebb időt velük

Ez nem azt jelenti, hogy rossz ember vagy. Mielőtt azonban ezt megtennéd, ne felejts el beszélgetni vele, hogy megoldásokat találjatok a helyzetre. 

Ha egyről a kettőre eltűnsz az életéből vagy kerülöd őt, azzal nem segítesz, mert nem tudják, hogy mit csináltak rosszul. Esélyt adni nemes dolog. 

Ha nincs változás, akkor tudasd velük, hogy nem fogod tűrni a viselkedésüket tovább. Amennyire csak lehetséges, távolítsd el ezeket az embereket az életedből. 

9. Meditálj és engedd el ezeket a helyzeteket

Elengedni sokféleképpen lehet, az egyik ilyen módszer pedig a meditáció. A meditáció segít lelassítani az elméd és lehetővé teszi, hogy egy ideig valami másra összpontosíts. 

Amikor meditálsz és valami másra összpontosítod a figyelmet, akkor rájössz, hogy az érmének mindig két oldala van.

10. Emlékezz a személyes hatalmadra

Ne feledd, hogy jogod van a saját véleményedhez. Ez azt jelenti, hogy jogod van kifejezni a véleményed és az érzéseid. 

Nem kell egyetértened a másik személlyel, de meg kell hallgatnod őt és meg kell ismerned, hogy mi érez. 

A személyes hatalmad belülről fakad. Hihetetlen mennyiségű erő és lehetőség van mindannyiunkban, de a legtöbben ezeket soha nem aknázzuk ki. Elmerülünk az önbizalomhiányban és a korlátozó hiedelmekben és lemondunk arról, ami boldogságot hoz nekünk. Emlékezz a személyes hatalmadra, hiszen a boldogságod a te kezedben van.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása