Mit tegyél, ha úgy érzed lemaradtál valamiről az életedben?

2022. január 12. 07:30 - Life Advisor

lemaradt_elet.jpgAz egyik legnagyobb mítosz, amelynek a legtöbb ember megszállottja, hogy egy adott életkorig el kell érni bizonyos mérföldköveket. Előnyökkel járhat, ha összehasonlítod magad valaki olyannak, akik a saját területén kiemelkedő, te is ezen az területen szeretnél fejlődni, ezért megkapod a kellő inspirációt és motivációt. De, ami a másik oldalt illeti, amikor a közösségi médiában olyan nagyszerű életeket látsz, amelyek látszólag nagyon távol vannak tőled, érthető, ha jelentéktelennek érzed magad. De nem is kell az online világig elmennünk, elég, ha egy barátodról van szó, akiknek sokkal jobb állása, otthona és szilárd párkapcsolata van. Ha a barátod életét a sajátodhoz hasonlítod, miközben te nehezen indulsz a karrieredben, a szüleiddel élsz és már régóta egyedülálló vagy, akkor elkezded úgy érzeni, hogy lemaradtál valamiről. Amikor pedig így érzel, emlékezz a következőkre.

Az életünk a saját utunk követéséről szól

Amikor úgy érzed, hogy lemaradtál valamiről az életeden, tudd, hogy ez hamis állítás. A "lemaradás" azt jelenti, hogy van egy hivatalos mérték, ahol lennünk kellene és amit el kellene érnünk egy adott korban. Ez nem létezik, csupán a társadalmi nyomás, valamint a saját szigorú normáink kombinációjából jött létre, amely szerint úgy gondoljuk, hogy hol kell lennünk. 

Lemaradtnak érzed magad, mert a barátaid családot alapítanak, óriási karriert futnak be, de nincs szabály, ami azt mondaná, hogy neked is ezekre a dolgokra van szükséged. 

Azt mondják, az élet nem egy sprint, hanem egy maraton. Nos, mindkettő pontatlan, mivel ez azt sugallja, hogy az életed egy versengés másokkal, valójában viszont az egyéni csúcsok sorozatáról kellene, hogy szóljon, azaz, te határozod meg a saját utad.

Amikor így élsz, soha nem fogod úgy érzeni, hogy lemaradsz valamiről, mert egyedül vagy. Az eredményeid azok, amelyekbe energiát fordítasz. 

Társadalmi elvárások

A lemaradás érzése keményen sújtja a felnőttkorba lépő fiatalokat. Ennek az az oka, hogy átestek az oktatási rendszeren, amely a mérföldkövek eléréséről és túllépéséről szól.

Ezzel a hozzáállással nem meglepő, hogy még mindig összehasonlító gondolkodásmóddal élnek, elfelejtve, hogy felnőttek, szabadon dönthetnek és nem követik a siker útját. 

Vannak íratlan szabályok, elképzelt nyomások, amelyeket az a kultúra ragaszt ránk, amelyben felnőttünk. Például a nyugati társadalomban megbélyegezheti magát az, aki nem vesztette el a szüzességét a tinédzser korban. 

Valójában sok ilyen dolog van, tehát tarts szem előtt, hogy ilyen nyomásokkal mindig is szembesülni fogsz.

(Még) nem kell mindent kitalálnod

Ez a fajta tanács nemcsak a húszévesekre vonatkozik, rengeteg 30-as, 40-es,50-es és idősebb ember van, aki végig nézi az életét és azt gondolja, hogy a tapasztalataikban már jóval előrébb kellene járnia.

Amikor eléred az idősebb kort, nyomást érzel, hogy érettebb legyél és "kitaláld" az életed, ami viszont azt az érzést kelti benned, hogy lemaradtál valamiről. Ez szintén egy tévképzet, ugyanis nincs meghatározott követelmény, hogy bizonyos életkorra mit kell elérnünk. 

Az élet a hullámvölgyekről szól

Ha látsz valakit, aki miatt lemaradtnak érzed magad, nem látod a teljes képet, különösen a közösségi médiában. Lehetséges, hogy ott az az élet, amit ott látsz, nem is olyan jó, hiszen ki beszélne nyilvánosan a problémáiról, boldogtalanságáról. 

Minden ember életében vannak hullámvölgyek. Vannak pillanatok, amelyek megállítják a fejlődésed vagy akár teljesen padlóra is küldhetnek téged, például a nagyszerű munkád elvesztése vagy ha a házasságod ér véget.

Tarts észben, hogy minden elmúlik egyszer, ezért élvezd azokat a pillanatokat, amelyeket jelenleg megélsz és légy hálás azért, amid van. 

Hogyan állíthatod le azt az összehasonlítgatást?

Vannak dolgok, amiket fel kell ismerned, hogy ne érezd magad lemaradva, kezdve azzal, hogy rájössz, hogy az élet nem egy verseny, ahol vagy előtte vagy mögötte vagy a tömegnek. 

A másokkal való összehasonlítás károsítja a jóléted. Ha van egy barátod, akivel kapcsolatban úgy tűnik, hogy mindene megvan, örülj a sikerének és a saját fejlődésedre koncentrálj ahelyett, hogy a saját hiányosságaid mércéjének tekinted őt. 

Nincsenek határozott szabályok arra vonatkozóan, hogy mit kell kezdened az életeddel és mikorra kell elérned valamit. Tűzd ki a saját céljaid és definiáld te magad a sikereid jelentését. 

Ha legközelebb azon kapod magad, hogy lemaradtál valamiről, állj meg és vedd észre, hogy ez nem igaz, mivel ennek a világnak nem az a célja, hogy a szükséges "kötelező" mérföldköveket teljesíttesse veled.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása