5 önfejlesztő lépés, mielőtt komoly kapcsolatba lépsz

2021. november 03. 07:30 - Life Advisor

5_szerelem_elotti_teendo_kep.jpgAz egészséges, szeretetteljes párkapcsolat csodálatos dolog. Rengeteg pszichológiai és fizikai előnye van annak, ha tudjuk, hogy valaki szeret minket. Mégis, a kapcsolatok elkötelezettséget és bizonyos fokú áldozatot követelnek, legyen szó a prioritások újraértékeléséről, az önértékelésünk újra definiálásáról vagy épp arról, hogy a partnerünk szükségletét a sajátunk elé helyezzük. Az igazság az, hogy tartozunk a leendő partnereinknek azzal, hogy teljesen felkészülünk egy kapcsolatra. Nem kényszeríthetjük a másik személyt arra, hogy felemeljen minket, mert ilyenkor csak azt értjük el, hogy mi magunk fogjuk lerántani őt, ami pedig nem szerelem. Tehát mielőtt elköteleznéd magad egy komoly kapcsolat mellett, íme néhány alapvető önfejlesztési tipp, amelyekre oda kell figyelned és amelyek segítenek abban is, hogy a jövőben jobb partnere legyél valakinek.

1. Tanuld meg élvezni a saját társaságod

Ez kissé ellentmondásosnak tűnhet, de meg kell tanulnod élvezni a saját társaságod, mielőtt párkapcsolatot alakítasz ki, még akkor is, ha egyedül vagy. Ha nem érzed jól magad egyedül, az elkerülhetetlen szorongáshoz és stresszhez vezet, ráadásul fennáll a veszélye annak, hogy csak a magány elkerülése miatt akarsz "valakit" magad mellé.

Ahhoz, hogy jobban megbecsüljük önmagunkat, fel kell fedeznünk az érdeklődési köreinket, meg kell találnunk az általunk kedvelt hobbikat és azokat a dolgokat, amelyeket szenvedéllyel csinálunk. Ez segít megérteni, hogy mi tesz téged egyedivé és lehetővé teszi azt is, hogy letégy valamit az asztalra, a jövőbeli párkapcsolatodban. Ezekután pedig a pároddal való együttléted okai az őszinte szerelemből fakadnak majd, nem pedig abból, hogy betölts az életedben lévő ürességet.

2. Ne féltékenykedj

A féltékenység egy démon, amellyel mindannyian küzdünk és amely életünk minden területén felütheti a fejét. A féltékenység érzésének kezelése felbecsülhetetlen értékű készség, akár romantikus kapcsolatról, barátságról vagy akár karrierről beszélünk. 

Romantikus kapcsolatainkban a féltékenység szélsőséges helyzeteket teremthetnek. Kényszeríthetjük a párunkat, hogy belenézhessünk a telefonjukba, megtilthatjuk nekik, hogy olyan emberekkel barátkozzanak, akikre mi féltékenyek vagyunk és állandóan abban a hitben élünk, hogy így vagy úgy, de becsapnak minket.

Azzal, hogy engedünk a féltékenységünknek, csak annyit teszünk, hogy segítünk megvalósítani azt, amitől a legjobban félünk. 

Ráadásul: 

Ha van okod rá, akkor miért vagy féltékeny? Ha nincs, akkor meg pláne. 

3. Tanuld meg kezelni a stresszt

Amikor szeretünk valakit, ennek a szeretetnek fontos része az a vágy, hogy megvédjük őt. Másrészt, ha még a hozzánk közel álló személyeket is kikezdjük a stressz miatt, az bizony semmi jóval nem kecsegtet. Ha állandóan a párodon vezeted le a frusztrációd, akkor csak magadat hibáztathatod, amikor azt mondja, hogy ebből neki elég volt.

Az első dolog a stresszkezelés szempontjából, hogy megértsük a hibáinkat, reakcióinkat, amikor nyomás alatt állunk. A második pedig, hogy megtanuljuk ezt kezelni, anélkül, hogy további problémákat generálnánk. 

Sajnos ez egy egész életen át tartó folyamat és egyikünk sem fogja ezt tökéletesen elsajátítani, mielőtt párkapcsolatba lépne. Viszont egy edzés, jóga, séta a parkban vagy egy rövid naplóírás a nap végén, mind egészséges módja a stresszlevezetésnek. Találj valamit, ami számodra működik!

4. Ne hozd a poggyászaid

Poggyász: korábbi kapcsolatok, traumák, nehézségek, bunkó exek stb. Ezek mind hatással lesznek a jövőbeli kapcsolataidra. 

A múltbéli traumák leküzdése ritkán egyszerű. Még ha képes is vagy felismerni, hogy mely múltbéli események befolyásolják a jelenlegi érzelmi helyzeted, akkor is nagyon nehéz lesz tudatos döntést hozni, hogy ne hagyjuk, hogy ezek befolyásolják cselekedeteinket és érzéseinket. 

Talán még mindig a gyógyulás útját járod és van néhány fájdalom, ami tényleg soha nem múlik el, csak a képesség, hogy elviseljük, nő meg bennünk. Ha viszont ezeket a poggyászokat nem cipeled a kapcsolatodba, az az első és legfontosabb lépése lesz annak, hogy jobb emberré válj a párod számára és egészséges kapcsolatot hozzatok létre.

5. Tanulj meg őszintén kommunikálni

Egyetlen kapcsolat sem fog zökkenőmentesen működni és bár jól hangzik, de egyetlen pár sem él holtodiglan holtáiglan boldogan. 

Egy erős, hosszútávú kapcsolat az őszinte kommunikáció alapjaira épül, ahol mindkét fél biztonságban érzi magát, mert kifejezhetik a vágyaikat, szükségleteiket és aggodalmaikat anélkül, hogy megtorlástól vagy lekicsinyléstől kellene tartaniuk. A kommunikációs kudarcok egyre drasztikusabb félreértésekhez vezetnek a párok között. 

Csodálatos érzés, hogy szabadon kifejezheted magad, az ítélettől való félelem nélkül és ez minden kapcsolat szilárd alapja, nemcsak a romantikus kapcsolatoké.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása