Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Túlértékeljük a szexet? 5 dolog, amit tudnod kell

2021. október 21. 07:30 - Life Advisor

tulertekelt_szex.jpgGondolkodtál már azon, hogy mi is olyan nagy dolog a szexben? Úgy tűnik, hogy a szex sokszor felüti a fejét az életünkben, hiszen egy tanulmány kimutatta, hogy a férfiak átlagosan napi 19-szer, míg a nők naponta 10-szer gondolnak a szexre. A szex valósága viszont csak ritkán látszik megfelelni ezen fantáziának. Akár akarod, akár nem akarod, ha van, ha nincs úgy érezheted, hogy nem tudsz nyerni, ha szexről van szó. A szex lehet szórakoztató, de totális aknamező is. Szóval lehetséges, hogy a szex teljesen túlértékelt? 

Miért olyan nagy dolog a szex?

Felnőttként visszagondolva a tinédzser korszakra, úgy tűnhet, hogy az emberek korán kezdenek beszélni a szexről. Mikor lehet és mikor nem szabad szexelni? Hány éves korban "normális" a szexuális élet elkezdése? Mit vár el tőlünk az ellenkező nem?

A férfiak és a nők egyaránt szembesülnek az irreális terhekkel és a nevetséges szexuális elvárásokkal. 

Bizonyára egyikünk sem szeretné, ha a szex árucikk, kötelezettség lenne. De nem tagadhatjuk, hogy a szex néha árucikké és kötelezettségé válhat. 

A szex bonyolult és sokrétű téma és sok dolgot kell figyelembe vennünk, amikor megkérdőjelezzük a szex értékét a saját életünkben. 

1. A szexről alkotott képünk társadalmilag meghatározott

Akár tetszik akár nem a szex társadalmilag meghatározott téma. Ez azt jelenti, hogy a szex ritkán szól, csak a szexről. Éppen ezért, mielőtt még esélyünk lenne eldönteni néhány fontos szexuális kérdést, a társadalom (gyakran egymásnak ellentmondó) válaszokkal bombáz minket. 

  • Mikor érzem magam késznek a szexre?
  • Szeretnék szexelni?
  • Mennyi szexre vágyom?
  • Mennyire fontos a szex az életben?

Vagy azt látjuk, hogy folyamatosan üldözzük a szexet vagy kerüljük el mindaddig, amíg nem házasodtunk meg. 

Bármennyire is régimódiak és elavultak a fenti gondolatok, a társadalom nagy százalékában még mindig kiemelkedő helyet foglalnak el. Mindezek a szexről szóló elképzelések, sokak számára bonyodalmat okoznak, még mielőtt saját tapasztalatokat szereztünk volna. 

Vannak, akik a szex hiánya miatt annyira elzártnak érzik magukat, hogy ez az érzés elhomályosítja az egész életüket. A szex nagyon könnyen trófeává és a siker mércéjévé válhat. De gyakran, amit igazán keresünk, egyáltalán nem a szex, hanem inkább a figyelem, az önérvényesülés vagy akár a szerelem.

Hogyan befolyásolja a média a szexről alkotott képet?

A szex manapság kevésbé tabu és ennek következtében egyre nagyobb szerepet kap a médiában is. A szex viszont túlságosan elvihető egy olyan irányba, amely soha nem felel meg a valós életnek. Észrevetted már, hogy a szexjelenetek a tévében szenvedélyesnek és hibátlannak tűnnek? 

Nincs kínos beszélgetés, nincs kínos pillanat, amelyek a valódi szexuális együttlétek jellemzői. A szereplők nem beszélnek fogamzásgátlásról, nem küzdenek azzal, hogy lekerüljön róluk a ruha vagy, hogy öntudatosan próbálják elrejteni a striákat. 

Annyira befolyásolnak minket a képernyőn látott szexuális kapcsolatok, hogy sokszor ezek alapján ítéljük meg, hogy mi a "normális" és mi nem az. 

2. A szex csak a kapcsolat egyik formája

Sokszor felfújjuk a szexet, de végső soron ez csak egy módja annak, hogy hihetetlenül intim módon kapcsolatba lépjünk valakivel. De nem a szex az egyetlen módja ennek. 

Rengeteg cselekedet segíthet abban, hogy úgy érezzük, közel vagyunk valakihez, anélkül, hogy le kellene vetnünk a ruhánkat. 

A szex helyett egyesek valójában fizikai érintkezésre vágynak, amely felszabadítja az oxitocint a szervezetben és a szexel, de akár öleléssel is kiváltható. 

Az érzelmi, az intellektuális, a spirituális és a tapasztalati intimitás mind más módon hoznak létre különleges kötelékeket. A szenvedély sem kizárólagosan csak a szexben jelenik meg, ugyanúgy megtalálható például barátságokban is.

A szex mellett egy kapcsolatban a nevetés, sírás, beszélgetés, támogatás és még számos tucatnyi elem egyformán fontos. 

Van egy felfogás, miszerint, ha nincs szex egy kapcsolatban, akkor az a valódi oka a szakításnak. A valóságban ez nem így van. A kapcsolatok sok okból kifolyólag megszakadhatnak és például a megcsalás nem a kapcsolati problémák tünete, hanem az oka. 

Valójában a szeretet, a megértés vagy az elismerés hiánya teremti meg a hűtlenséget okozó feltételeke, nem pedig a szex hiánya.

3. Nincs "normális" csak személyes preferencia

Nem fogom azt mondani, hogy senkit sem érdekel, hogy mennyit szexelsz vagy mióta nem szexeltél. Mert bár egy ideális világba ez nem érdekelne senkit, tudjuk, hogy nem egy ideális világban élünk.

Társadalmi nyomás, a párunk általi nyomás, vallási nyomás, a szüleink nézetei, sok olyan elem van, amely miatt úgy érezhetjük, hogy bizonyos módon kell viselkednünk, ha szexről van szó. 

Különbözőek vagyunk. Vannak, akik nem akarnak szexelni és nem éreznek szexuális vonzalmat. Vannak, akik bár nem szeretik aktívan a szexet, néha-néha azért jól esik. Még többen vannak pedig, akik szeretik a szexet és nem tudnak betelni vele. 

Egyik életmód sem előnyösebb vagy hétköznapibb, mint a másik. 

Az embereknek mindig lesz véleményük a szexről, de ez nem változtat azon a tényen, hogy valóban nincs olyan, hogy "normális", valójában csak személyes preferencia van.

4. Az, hogy hogyan érzed magad, befolyásolja a szexuális életed

A kielégítőbb szexuális élet csak tőled függ. Erős szexuális önbecsülés nélkül könnyebben kapod magad azon, hogy feszegeted a határaid és igent mondasz olyan dolgokra, amelyeket nem szeretnél. Nem a saját igényeid és vágyaid helyezed tehát előtérbe.

Ha nem vagy tisztában a szexhez fűződő kapcsolatoddal és a motivációddal, akkor fennáll annak a veszélye, hogy megpróbáljuk hangulatjavításra használni. Ez azonban csak pillanatnyi öröm lesz.

A saját önszeretetünkön dolgozva javul az önbecsülésünk, az önértékelésünk minden élethelyzetben, beleértve a szexet is.

tulertekelt_szex_2.jpg

5. Az érzelmek és érzések megváltoztatják a szexet

Nem azt mondom, hogy a szexhez mindenképpen szerelmesnek kell lenned. Néhány ember számára fontos, hogy szex előtt erős érzelmeket érezzen valaki iránt, míg mások számára ez nem számít. 

Az érzelmek nélküli szex azt jelenti, hogy két test találkozik és ez kellemes érzéseket kelt bennünk. Ez ugyanúgy jó lehet, mint ha egy masszázson vennénk részt. 

Azonban az érzelmekkel teli szex inkább hasonlít a szeretkezéshez. Úgy tűnik, hogy ha érzelmekről van szó, a szexet sokkal értelmesebbé tudjuk alakítani. 

Mikor nincs túlértékelve a szex?

A szex minden komplikációját leszámítva, sok ember számára nem túlértékelt. Nem tagadhatjuk, hogy a szexuális vágy teljesen természetes dolog, rengeteg örömöt jelent és a másokkal való kapcsolatteremtés egyik módja is. 

A szex, akárcsak minden más élettapasztalat, lehet nagyszerű, meglehetősen rossz vagy kissé mechanikus is. Minden helyzet más és minden szexuális együttlét egyedi. Rengeteg olyan forgatókönyv létezik, amikor a szexet nem értékelik túl.

1. Amikor a szex boldoggá tesz

Amikor élvezed a szexet, bizonyos boldogsághormonok szabadulnak fel, mint a szerotonin és a dopamin. Egy remek érzelmi koktélt kapunk valójában. 

Fontos megjegyezni azonban, hogy ha fejben nem vagy ott és csak testileg vagy jelen, akkor ez nem fog megvalósulni. Ez egy újabb ok arra, hogy csak akkor szexelj, amikor akarsz és amikor jól érzed magad.

2. Amikor a szex összeköt

Ha meztelenül vagyunk egy másik emberrel, akkor ez egy olyan teljesen sebezhetővé válunk, ez pedig nem olyas valami, amit bárkivel csinálunk. 

Amikor viszont összekapcsolódunk, a velük való fizikai kapcsolat erősítheti és elmélyítheti a kapcsolatot.

3. Amikor a szex a minőségről szól, nem pedig a mennyiségről

Persze mindenkinek más a szexuális vágya, de ha kielégítő szexuális életet szeretnél létrehozni, akkor a szex minősége sokkal fontosabb kell, hogy legyen, mint az, hogy milyen gyakran szexelsz. 

Óriási szerepe van annak, hogy tudd, mit szeretsz és mit nem, értsd meg a saját tested és képes legyél arra, hogy kommunikáld a szükségleteid a partnered irányába.

Végezetül : Mi a teendő, ha a szex csalódást okoz?

Ha a szex csalódásnak tűnik, hasznos lehet néhány kérdést feltenni magadnak, hogy kicsit mélyebbre áss : 

  • Nyomás alá helyezem magam?
  • Kergetem a szexet?
  • Unatkozom és valami újat szeretnék kipróbálni?
  • Bölcsen választom meg a partnereimet?

Amikor a szex csalódást okoz, gyakran a felszín alatt rejtőznek a problémák. De a nap végén, az, hogy szexelsz-e vagy sem, mindig a te személyes döntésed kell, hogy legyen. Fontos, hogy te legyél az egyetlen, aki valaha is döntéseket hoz a saját szexuális életének részleteiről.

 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása