10 dolog,amit a legtöbb ember túl későn tanul meg az életben

2021. szeptember 18. 07:30 - Life Advisor

tanulsag_elet_keso.jpgAz élet rövid és ha nem vagy óvatos, egy szempillantás alatt elhalad majd melletted. Túlságosan sokan veszik az utolsó lélegzetüket sajnálattal teli szívvel. De ha most elgondolkodsz, meggyőződhetsz arról, hogy te egyike vagy-e azoknak, akik azt mondhatják, hogy az életük teljes és egyben beteljesedett-e? Ebben a posztban azt a 10 leggyakoribb dolgot szedtük össze, amit a legtöbb ember túl későn tanul meg az életben.

1. Fontos, hogy a saját életed éld

Ami miatt az emberek a leggyakrabban sajnálkoznak, hogy nem a saját életüket élik. Alkalmazkodnak mások elvárásaihoz, értékeihez és elképzeléseihez ahelyett, hogy saját szívüket és elméjüket követték volna. 

A legtöbb ember még csak a felét sem teljesíti az álmainak, így sokan abban a tudatban távoznak majd az élők sorából, hogy mindez az általuk meghozott vagy épp meg nem hozott döntéseknek köszönhető.

A megoldás az, hogy amennyire csak lehetséges, kövesd az álmaid és éld a saját életed. Nagyszerű dolog másokkal törődni, de ezt a törődést arra kell építened, hogy először magaddal törődsz.

2. Nem azért élsz, hogy dolgozz, hanem azért dolgozol, hogy élj

A munka fontos és a szenvedélyes karrier megtalálása sok ember számára alapvető érték lehet. De az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövetünk, hogy mindent a munkának rendelünk alá.

Klasszikus példa erre például egy apuka, aki egész héten dolgozik és figyelmen kívül hagyja a feleségét és a gyerekeit. Persze van ezer más példa is arra, hogyan vállhat valaki a munkája megszállottjává és emiatt miért hagy figyelmen kívül minden és mindenki mást. 

Legyen az életed része a munka, de ne ez tegye ki az életed. Nem azért élsz, hogy dolgozz, azért dolgozol, hogy élj!

3. Mutasd meg másoknak, hogy törődsz velük

Az emberek nem mindig merik megélni a valódi, mély érzelmeket. Ezért gyakran találkozunk azzal, hogy az emberek megbánják, hogy addig amíg lehetőségük lett volna rá, nem mondták el a hozzájuk közelálló személynek, hogy mennyire szeretik őket. 

A megoldás erre az, ha mindent megteszel, hogy megmutasd másoknak, mennyire törődsz velük. Még akkor is, ha nem vagy túl érzelmes ember, próbálj meg apró, kedves és gondoskodó gesztusokkal tudatni a családdal és a barátokkal, hogy ők jelentik számodra a világot. 

Néha egy villanykörte kicserélése anyukád nappaliában egy módja annak, hogy kimondd : "Szeretlek!"

4. Nem éri meg haragot és gyűlöletet tartani

A gyűlölet és a harag természetes reakciók lehetnek az élet traumáira. De ha ragaszkodsz hozzájuk, felfal téged, megöl érzelmileg majd végül fizikailag is. 

Tanuld meg produktívan "használni" a haragot úgy, hogy felkarolod a benned lévő fenevadat. Nem éri meg sem haragot, sem gyűlöletet fentartani. Annyival több van az életben, mint ez a két érzelem. 

5. Ne aggódj, hogy mit gondolnak rólad mások

Természetes, hogy érdekel, hogy mások mit gondolnak. De az igazság az, hogy hagyni, hogy mások gondolatai és érzései túlságosan irányítsák és befolyásolják az életünket, veszélyes játék, amely nyomorúsággal végződik.

Ne feledd, hogy a legtöbb ember valószínűleg nem gondol annyit rád, mint ahogy azt te szeretnéd, ezért te se agyalj ezen. Másrészt pedig, mások életében is annyi minden történik, hogy valószínűleg nem is törődnek azzal, hogyan élsz vagy milyen döntéseket hozol. 

Tarts ezt észben, amikor legközelebb arról beszélsz, hogyan értelmezted valaki szavait vagy, hogy szerinted mások valóban kedvelnek-e vagy sem. A válasz pedig : "Kit érdekel!"

6. Ne a szerelemtől várd, hogy boldoggá tegyen

Az élet rövid, a szerelem ritka és mindannyian megérdemeljük, hogy boldogok legyünk, amíg itt vagyunk.

A szerelemmel az a helyzet, hogy pokolian nehéz, nagyon nehéz megtalálni és megtartani. A brutális igazság pedig, hogy a romantikus szerelem nem mindig sikerül mindenkinek. 

Az emberek viccelődnek azzal, hogy úgyse maradnak egyedül, de az igazság az, hogy mindig van esély arra, hogy egyedül maradunk. 

Végülis, még ha találkozol is életed szerelmével, ő is megbetegedhet és meghalhat előtted. A tanuláság, hogy soha ne helyezd a teljes boldogságod a szerelembe. Ehelyett törekedj megosztani a saját teljességed valaki más teljességével. 

7. Ne hagyjuk zaklatni magunkat és ne legyünk áldozatok

Cikizők, zaklatók nem csak az általános iskolában vannak, hanem a nagybetűs életben is. Felbukkannak a munkahelyünkön, kapcsolatainkban és a napi interakciók során is. 

A céljuk, hogy lenyomjanak minket és áldozatok legyünk. Ez gyakran traumához vezethet. Akár hiszed akár nem, életünk legnagyobb sajnálatai olyan dolgokhoz kapcsolódnak, amelyek a 4 osztályban vagy más korai életszakaszban történtek velünk. Úgy tűnik, soha nem felejtjük el vagy bocsátjuk meg magunknak, hogy nem állítottuk le a zsarnokokat az életünkben.

A megoldás tehát, hogy szembeszállunk a zaklatókkal. Egy pillanatot sem érdemelnek meg ugyanis az életünkből. Kerüld el, tiltsd le és bojkottáld őket. Haszontalan, szomorú emberek. Az egyetlen előnyük az, hogy türelemre tanítanak és megtanítanak arra is, hogy higgy önmagadban és, hogy ne reagálj hirtelen bizonyos élethelyzetekre.

8. Vigyázz az egészségedre

A fizikai egészség nem tűnik nem dolognak, amíg el nem veszítjük. Jelentősen megnehezítheti az életed, ha fizikailag nem vagy egészséges. Az igazat megvallva, nincs minden a mi kezükben, de gondoskodhatunk arról, hogy sokat mozogjunk, figyeljünk az étrendünkre és megfelelő minőségű alvást tudjunk magunkénak. 

9. Korán kezdj el megtakarítani

A legtöbb ember sajnálja, hogy anyagi kudarcokat kell megélnie. Ez különösen igaz, ha gyerekeid vannak és azt remélted, hogy mindent megtudsz majd nekik adni.

Borzasztó érzés, amikor szembesülsz azzal, hogy ez nem lehetséges. A megoldás, hogy korán elkezdesz megtakarítani és igyekszel bölcs pénzügyi döntéseket hozni. Kerüld el a kockázatos befektetéseket, a szerencsejátékot és az olyan egészségtelen szokásokat, mint a dohányzás, alkohol, amelyre óriási összegeket dobhatsz ki az ablakon. 

10. Vállalj felelősséget az életedért

Az élet már elég nehéz anélkül is, hogy saját magunk legrosszabb ellenségei lennénk, így ne légy túl kemény magadhoz. 

Időnként persze mindenki gyakorol önkritikát, de ha hagyod, hogy ezek a kritikák diktálják az életmódod, akkor azt bánni fogod.

A megoldás a boldog közeg kialakítása. Legyenek magas elvárásaid és vállald a felelősséget az életedért. Azonban soha ne hibáztasd magad mások problémái miatt vagy olyan dolgok miatt, amelyeket nem tudsz irányítani.

Mindannyian csalódásokat és kudarcokat tapasztalunk az életben. De amikor eljön az utolsó pillanat, akkor vannak köztünk olyanok, akik elég áldozzak lehetnek ahhoz, hogy azt mondják, mindent megtettek és megvívták a harcot. 

Sötét témának tűnhet, de az élet végére gondolni valójában nagyon világos és inspiráló. Használhatjuk motivációként, hogy megtaláljuk valódi célunkat és sajnálat nélkül éljük meg az életünket. 

Nehéz idők és csapások jönnek, de ha erős belső céltudatossággal folytatjuk a munkát és mindent megteszünk, ami tőlünk telik, akkor csodálatos életünk lesz.

Nincs garancia arra, hogy milyen hosszú lesz az életed, így teremts és ragadj meg minden lehetőséget most. Mindannyiunknak szüksége van célokra és arra, hogy boldog életet éljen. Ha viszont gátolva vagyunk abba, hogy a saját életünket éljük, könnyen kétségekbe és depresszióba eshetünk és megelégedhetünk egy kevésbé jó élettel is. Meg kell várnunk, amíg a halál közelébe érünk, hogy ezt felismerjük?

Nem, nem kell várnunk! Kezdjük el még ma! Élj boldogan! 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

süti beállítások módosítása