15 hiba, amit kerülj el, ha vállalkozást indítasz 2021-ben

2021. szeptember 17. 07:30 - Life Advisor

vallalkozas_inditas_hiba.jpgHűséges olvasóinak feltűnt, hogy már régen volt üzlettel, vállalkozással kapcsolatos poszt a blogon, így most egy ilyennel készültünk nekik illetve nektek is. Egy vállalkozás elindítása kihívást jelent és a hibák elkövetése az indulás előtt képes szabotálni az egész vállalkozást. A legjobb módja annak, hogy egy új üzlet sikerét biztosítsd, ha minden lépést alaposan megtervezel, nehogy nyilvánvaló csapdákba ess. Íme 15 olyan hiba, amit mindenképpen el kell kerülnöd, amikor új vállalkozásba kezdesz. 

1. Nincs üzleti terved

Végzetes hiba, ugyanis egy jó vállalkozás, jól megtervezett üzleti tervvel indul. Még akkor is, ha a terved nem fejted ki nagyon részletesen, az alapszabályokat le kell fektetned, beleértve a működési költséget, a termelési ciklusokat, értékesítési stratégiát, pénzügyi irányítást. Ezen alapok nélkül a vállalkozásod néhány hónapon belül kudarcot vall.

2. Elmarad a piackutatás

Ha figyelmen kívül hagyod a piackutatást egy vállalkozás indítása előtt, az olyan, mintha olyan tóba ugranál, amelynek nem ismered a mélységét. Soha nem tudhatod, hogy túléled-e. Ezért mindig végezz piackutatást, amely tartalmazza : 

Célközönség azonosítása : A vállalkozás sikere szempontjából kulcsfontosságú annak megértése, hogy ki a célközönséged, mivel minden marketingstratégiát eköré tervezel

A célközönség érdeklődése : A célközönség önmagában még kevés. Tudnod kell, hogy a célközönség mit szeretne a termékeidben és el kell juttatnod őket ide, hogy a vállalkozásod sikeres legyen. A piackutatás tehát mindig tartalmazza a célközönség érdekeinek világos megértését.

Versenytársak : A versenytársak tevékenységének megértése minden vállalkozás számára fontos. Segít azonosítani, hogy mi működik a célközönséggel és mi nem, így ennek megfelelően alakíthatod az üzleti stratégiád.

3. Induló tőke hiánya

A pénzügy minden vállalkozás éltető eleme. Nélküle a vállalkozásod nem maradhat sokáig talpon. A kezdeti szakaszban tőkére lesz szükséged a költségek fedezésére. Ezenkívül a megtérülési ráta lassú lesz, ezért elegendő biztonsági tartalékkal kell rendelkezned ahhoz, hogy vállalkozásod talpon maradjon mindaddig, amíg folyamatosan nem jön be a pénz. Kulcsfontosságú a megbízható és hatékony pénzügyi tervezés.

4. Mindent te akarsz csinálni

Sok vállalkozónak van az a tévképzete, miszerint mindent maguknak kell csinálni, hogy sikerüljön. Épp ellenkezőleg, ha tanácsadóid és partnereid vannak, akikre támaszkodhatsz, minden sokkal kezelhetőbb lesz. Ne riadj vissza attól, hogy a feladataid delegálod és kérj segítséget, ha trükkös helyzetbe kerülsz. Időt és az elméd leterheltségét is felszabadítod ezzel, így lesz időd kritikusabb aspektusokra összpontosítanod, például a növekedés és a fejlődés. 

5. Hagyod, hogy a kudarctól való félelem vezesse a döntéseid

A legtöbb vállalkozó mindennél jobban fél a kudarctól és attól, hogy kockázatos döntéseket hozzon. E kockázatok egy része azonban a sikereid lépcsőfoka és ezek feladása azt jelenti, hogy egy életre szóló lehetőséget veszítesz el. Tedd félre a kudarcoktól való félelmeid és tedd meg a kockázatos lépéseket, mert ezek fognak megkülönböztetni a versenytársaidtól. 

6. Hibák a munkaerő felvétele közben

Alkalmazottai és partnereid lesznek vállalkozásod alapjai. Ezért ha kapkodsz, a vállalkozásod alapjai sérülnek meg. Mindig keress olyan alkalmazottakat, akik elkötelezettek a vállalkozásod növekedése iránt és legyen bennük buzgalom, motiváció arra, hogy növekedjenek. Ahelyett, hogy az alkalmazottak számát növelnéd mindenféle emberre, koncentrálj arra, hogy szakképzett embereket találj, akik sikeresek akarnak lenni.

7. Nem használod a modern technológiát

A digitális világban a technológia sokkal gördülékenyebbé és kezelhetőbbé teheti az életed és a vállalkozásod is. Néhány vállalkozástulajdonos azonban továbbra is a régi iskolai módszerekre támaszkodik. Ezzel az a baj, hogy időigényes és sok fizikai munkát igényel. A különböző szoftverek és automatizálási eszközök csökkentik ezt a fajta munkát és jelentősen növelhetik a pontosságot és a hatékonyságot.

8. Nem érdekel se az offline, se az online marketing

Ha a pénzügy élteti, akkor a marketing a vállalkozás gerincét jelenti. Hatékony marketingstratégia nélkül vállalkozásod nem maradhat fent, pláne ebben a versennyel teli világban. A sikerhez olyan stratégiára van szükséged, amely az online és offline marketing kombinációját tartalmazza.

Sok vállalkozás támaszkodott korábban a hagyományos marketing módszerekre. A világjárvány kitörése azonban mindenkit arra kényszerített, hogy méretre való tekintet nélkül digitális legyen. A lehető legnagyobb mértékben a digitális marketing mellett kell döntened, mivel ez hatékonyabb és olcsóbb, mint a hagyományos marketing.

9. Nem érted a vállalkozás fogalmát

Mindenki szeret sikertörténeteket megosztani, de senki nem osztja meg a küzdelmeket. Bárhova is nézel manapság, legyen szó közösségi médiáról, weboldalról, blogról, újságról vagy bármely más médiumról, láthatod, hogy a vállalkozások megosztják egymással mennyire jók és milyen jól megy minden. 

A valóságban azonban sok vállalkozás foggal-körömmel harcol, hogy talpon maradjon. Tehát ne ugorj be azért egy vállalkozásba, mert azt hiszed könnyű lesz. Lehet, hogy plusz órákat, erőforrásokat, erőfeszítéseket kell tenned, hogy a dolgok stabilizálódjanak. 

10. Alul értékeled a terméked vagy szolgáltatásod

Sok vállalkozó a piaci áránál alacsonyabb áron indul, hogy több ügyfelet szerezzen a vállalkozás korai szakaszában. Ez a taktika azonban hosszú távon bukást eredményez, mivel nem emelhetsz hirtelen árat, miután elfoglaltad a helyed a piacon. 

Ezért mindig olyan optimális árat adj a termékednek, szolgáltatásodnak, amely indokolja annak értékét.

11. Nincs könyvelési folyamat

Sok vállalkozás kudarcot vall az első két évben a nem megfelelő pénzkezelés miatt. Ennek elsődleges oka a megfelelő könyvelési módszer hiánya. A könyvelési rendszer lehetővé teszi, hogy hatékonyan nyomon kövesd a pénzügyeket és fenntartsd a pénzforgalmat. Alkalmazhatsz könyvelőt vagy használhatsz könyvelési szoftvert is a vállalkozásodban.

12. Felesleges kiadások

Amikor vállalkozást indítasz, sok ötlet kerül az asztalra és a sok közülük nagyon jövedelmező is lesz. Viszont tartózkodj attól, hogy mindegyikbe belemerülj és csak a lényeges költségekre figyelj. Azokra a dolgokra, amelyek nélkül a vállalkozásod nem megy.

13. Ne habozz szerződéseket kötni

Kezdheted a vállalkozásod a barátaiddal, családoddal. Ne hagyd azonban, hogy a személyes kapcsolatok meggátoljanak abban, hogy üzleti megállapodásokat köss, írásban. Jogilag és szakmailag is bölcs dolog a személyes és üzleti kapcsolatokat elkülöníteni.

14. Jelentsd be a vállalkozásod

Sok vállalkozó anélkül kezdi meg az üzletét, hogy törvényesen bejegyeztette volna a vállalkozását. Ez később problémákhoz vezethet, mivel a szerződéseid akár érvénytelenek is lehetnek, ha még nincs hivatalosan bejegyzett vállalkozásod.

15. Túl gyorsan bővülsz

Amint a nyereséged eléri a megtérülési pontot, elkezdhetsz növekedési folyamatokat és bővítési lehetőségeket keresni. Ha azonban nem állsz készen rá, akkor a bővítés még több gondot fog okozni, mint gondolnád. A bővítéshez tőkebefektetés és megtakarítás kell, ezért hagyd, hogy a vállalkozásod szépen fejlődjön mielőtt bővítésekbe kezdesz. 

A vállalkozás elindítása félelmetes és kihívást jelentő feladat, de nem lehetetlen. Csak a megfelelő emberekre és szilárd tervre van szükséged. Előfordulhat, hogy időről időre vissza kell lépned, ez azonban nem jelenti azt, hogy kudarcot vallottál. Minden ember hibázik. Ez csak egy taktikai visszavonulás és meg kell találnod a megoldást a problémára, majd pedig folytatni, amit elkezdtél. Az egyetlen biztos módja a kudarcnak ugyanis csak az lehet, ha feladod.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása