15 szokás,ami megkülönbözteti a sikeres embereket másoktól

2021. szeptember 11. 07:30 - Life Advisor

sikeres_szokasok_15.jpgMindenki sikeres akar ugyan lenni, de nem sokan tudják, hogyan lehet eljutni a sikerhez. Útközben ugyanis anyagi és érzelmi kihívásokkal kell számolni. Megfelelő gondolkodás és hozzáállás nélkül az egónk olyan csavart dobhat a folyamatba, amely kudarcokhoz vezethet. Ha létezne a sikerhez kézikönyv vagy egy egyszerű képlet, akkor mindenki első osztályon repülne és néhány havonta nyaralni. Sajnos viszont ez nem így van. Előnyünkre válhat viszont, ha megtanuljuk a sikeres emberek szokásait, amelyeket a sikertelenek nem követnek. Íme 15 olyan szokás, amelyet a sikeres emberek megtesznek, ám a sikertelenek nem.

1. Alkalmazkodnak és változnak

Egyedül a változás az, ami állandó. A sikertelen emberek egyik leggyakoribb viselkedése a makacsság és a csökönyösség, hogy nehogy változtatni kelljen bármin is.

A sikeres emberek viszont megértik, hogy például, ha a vállalkozásuk nem sikeres vagy ha az alkalmazottak riasztó ütemben távoznak, akkor változásra van szükség. A hagyományokhoz való ragaszkodás hosszútávon visszaüthet.

2. Más dolgok érdeklik őket

A mai világban sokkal könnyebb lépést tartani azzal, hogy ki, kivel és mit csinál. Még a saját társadalmi köreinkben is beszélhetünk a barátainkkal arról, mennyire megdöbbentünk, hogy valaki, akit ismertünk, várandós. Ennek következtében aztán szárnyra kellhetnek a legkülönbözőbb pletykák is.

A sikeres emberek ehelyett izgalmas ötletekkel törődnek, olyanokkal, amelyek megváltoztatják az emberek érzéseit, gondolkodását és akár az egész életüket.

3. Csapatjátékosok

Amit a sikertelen emberek nem vesznek észre, az az, hogy a siker nagyrészt csapatmunka. Szakmai sikeres sem létezhetnek egyetlen embertől. 

Ez sem újdonság. 

Őseink mások támogatásával gyarapodtak. Ez tette lehetővé fajunk számára, hogy felkapaszkodjunk a tápláléklánc tetejére, lehetővé tette a birodalmak felemelkedését és az országok boldogulását.

Ha azt gondoljuk, hogy a siker pusztán önálló vállalkozás, akkor garantált út vezet minket a kudarchoz.

4. Örömmel állnak másokhoz

Mivel a siker a csapaton alapul, fontos a produktív csoportkapcsolat ápolása. A kedves, barátságos és még sebezhető lét erősíti az emberek közötti kötelékeket, segítve őket több siker elérésében. 

A sikeres emberek soha nem fordulnának magukba, soha nem húznának falakat maguk körül, sőt épp ellenkezőleg nyitnak a világra és más emberek felé is.

5. Soha nem mondják azt, hogy mindent tudnak

A siker megvakíthatja az embert olyannyira, hogy nem vesszük észre a saját hibáinkat. A siker nem állandó állapot. Szerdán sikeresnek lenni még nem garantálja a csütörtöki sikerünket. 

A sikerrel nagyobb kihívások járnak : találkozók nagyobb cégekkel, magasabb elvárások a fogyasztóktól stb.

A sikeres emberek tudják, hogy folyamatosan fejlődniük kell és hogy az önfejlesztés soha nem ér véget.

6. Megértik a többieket

Lesznek emberek, akik késnek egy fontos találkozóról, cserben fognak hagyni és csalódást okoznak nekünk, sőt talán nem értenek egyet velünk, ami konfliktushoz vezethet.

Egy sikertelen személy ezeket a cselekedeteket személyes sértésként kezeli, haragot tart és hidakat éget fel. A harag fenntartásának semmi haszna sincs, kivéve az indokolatlan érzelmi és mentális stresszes állapotot. 

A sikerhez tiszta és nyugodt elmével kell rendelkezned, meg kell bocsátanod, el kell felejtened és együtt kell haladnotok előre. 

7. Ismerik a céljaikat

A céltalan hajónak semmilyen szél sem jó. 

A munka egyszerűen időpocsékolássá válik egyértelmű cél nélkül. A sikeres emberek azért is sikeresek, mert tudják mit akarnak és hogyan juthatnak el oda. Nem halogatnak, tudják merre tartanak, tudják mi működhet és mi nem.

8. Vállalják a tetteikért a felelősséget

Lesznek olyan helyzetek, amikor nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy kellett volna. 

Lehet, hogy az ügyfél nem kapott rendes tájékoztatást vagy egy kockázatos befektetés során elvesztegetted a céged pénzét. 

Ha nem vállalunk felelősséget ezekért a tetteinkért, semmi eredmény nem származik belőle, sőt inkább növeli annak a valószínűségét, hogy újra megtörténik. 

A sikeres emberek vállalják a felelősséget a hibáikért, módosítják a viselkedésüket és tetteiket annak biztosítása érdekében, hogy ilyen dolgok ne ismétlődjenek meg.

9. Nem vesznek semmit természetesnek

A siker létrájára nem tudunk egyedül felmászni. 

A sikertelen embereket általában az a felfogás vezérli, hogy ha már megtettek valamit, akkor nekik azért cserébe kötelezően jár valami. 

A sikeres emberek tudják, hogy a sikerért tenni kell, sőt folyamatosan tenni kell, felelőséggel, fáradtsággal, küzdelmekkel jár és nem csak úgy az ölükbe hullik. 

10. Mindig tudnak mosolyogni

Ha egy cég problémákkal küzd és a vezető pesszimista lesz, ez a negatív hozzáállás szinte vírusként söpör végig mindenkin. 

A negatív hozzáállás nemcsak elrejti az előttünk álló lehetőségeket, de az embereket is taszítja tőlünk. Senki sem akar ugyanis olyasvalaki közelében lenni, akitől rosszul érzi magát. 

Ezért a sikeres emberek mindig emelt fővel járnak és a dolgok pozitív oldalára fókuszálnak. Ez azt is magában foglalja, hogy figyelnek a környezetükre és tudják, hogy ha negatív emberek vannak körülöttük, akkor nem valószínű, hogy pozitív gondolkodásmódot fognak tudni kialakítani.

11. Törődnek magukkal

Bár a siker egyik fő összetevője a kemény munka, ez nem jelenti azt, hogy ne maradjon időd saját magadra. A kiégés és a rossz egészségügyi állapot mindennek véget vethet.

Még a legnagyobb sportolóknak is időre van szükségük a versenyek között azért, hogy a testük és az elméjük helyreálljon. 

12. Próbálnak nem ők lenni a legokosabbak 

Ha olyan emberekkel vagyunk körülvéve, akik sokkal okosabbak és sokkal tehetségesebbek nálunk, nemcsak tanulni fogunk tőlük, hanem közvetlen tapasztalatokat is szerezhetünk valami új kipróbálásában : önmagunk fejlesztésében. 

A másokkal való kapcsolatépítés további előnye, hogy olyan lehetőségek nyílnak meg, amelyek eddig rejtve voltak előttünk.

13. Szervezettek

Az idő a legértékesebb erőforrásunk. Ahogy a napjainkat éljük, úgy töltjük az életünket is. Ha nem szánunk időt és energiát egy bizonyos cél eléréséhez, akkor az sosem fog teljesülni. 

A szervezettség előnye, hogy lehetővé teszi a koncentrációt magára a munkára. 

14. Nem veszítik el a fókuszt

A közhiedelemmel ellentétben a multitasking nemcsak, hogy nem hatékony, hanem gyengébb minőségű munkát eredményez. 

Ha egyszerre csak egy problémát kezelsz, akkor a lehető legtöbb erőfeszítést és energiát tudod nyújtani a megoldáshoz. A sikeres emberek csak a munkájukra és önmagukra koncentrálnak és nem veszítik el a fókuszt.

A sikeres emberek a saját útjukon maradnak és arra figyelnek, hogy mit tudnak megtenni. Nem hasonlítgatják magukat másokhoz, mert tudják, hogy az erre pocsékolt energiát, önmaguk jobbá tételére kell felhasználniuk.

15. Céltudatosak

A sikeres embereket egy önmaguknál nagyobb küldetés vezérli, legyen szó, akár mások boldogságáról, szolgáltatás nyújtásáról az egész világban, vagy a tiszteletről mások iránt. 

A cél nem csak a jó napokon, hanem a rossz napokon is motiváló. Ha hosszútávú céljaik vannak, a sikeres embereket nem korlátozzák azok a rövidtávú problémák, amelyek miatt a sikertelenek stresszelnek. 

 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása