15 tipp józan ész nélküli emberekhez

2021. július 29. 11:05 - Life Advisor

jozan_esz.jpgA józan ész egyre ritkább tulajdonság. Ha neked is van dolgod olyan emberrel, akinek hiányzik a józan esze, akkor tudod mire gondolok. Mit jelent valójában a "józan ész"? Hadd válaszoljak erre a kérdésre józan ésszel. A józan ész azt teszi, ami logikus és működik egy adott helyzetben. A józan ész az az ösztön, amely a legegyszerűbb megoldást keresi a problémára, azért, hogy kevesebb fejfájást okozzon. A józan ész nem azt jelenti, hogy tökéletes vagy és nem követsz el hibákat. Arról van inkább szó, hogy az ítélőképességed elég jó és az emberek megbíznak benned. Józan ész segítségével nem bonyolítod túl az ötleteid, a kérdéseid, a helyzeteket, problémákat, amikor erre nincs szükség. Akinek nincs meg a józan esze, abból az emberből ez a fajta ösztön teljesen hiányzik. Ha ez a személy fogyatékossággal élne, akkor együttérzők és türelmesek lennénk, de ha valaki teljesen épp és bizonyos tekintetben "okos" is, akkor a józan ész hiánya rendkívül idegesítő lehet. Íme néhány tipp, amivel kezelheted az ilyen embereket.

1. Fejleszd őket

Tudom, hogy ha már tippeket akartál olvasni ahhoz, hogy hogyan bánj egy józan ésszel nem rendelkező emberrel, nem ez a tipp az, amit az első helyen látni akartál. De valójában ez a helyes lépés.

Amikor egy ilyen személlyel kerülsz szembe, gyakran olyas valakiről beszélünk, akit egész életében sokféle módon szidtak. Egyszer volt egy taxisofőr, aki az alapjáraton 10 percre lévő utat, 35 perc alatt tette meg, úgy hogy abban a városban született és nőtt fel, ahol taxizott. Az út végén nem értette, hogy miért is voltam kicsit ideges. Teljesen bezárkózott, egy szót nem szólt. Először azt hittem, hogy át akar verni és több pénzre utazik a hosszabb úttal, de később rájöttem, hogy szimplán csak a józan esze hiányzott. 

Ha olyan emberrel találkozol, akinek kevés fény van az agyában, próbálj pozitív maradni. Érezni fogják, hogy hiszel bennük és pozitív interakcióra vágysz és azt is, ha próbálod megérteni a helyzetüket és hogy mit, miért csináltak. 

2. Segíts megoldást találni

A józan ész a megoldásokról szól. Akinek nincs józan esze, az gyakran zavarodott, túlterhelt. Nem képesek meglátni a kapcsolatot A és B között, ahogy mi, többiek. Segíts nekik a megoldás megtalálásában és a józan eszük felfedezésében.

Ennek ellenére, megértem, hogy néhány embernek szó szerint nincs józan esze. A múlt héten láttam egy videót, ahol egy nő tűzoltó készülékkel próbálta felfújni az autója gumiját. 

Egy másik tényező, amely véleményem szerint kevésbé vezet a józan ész megtalálásához, a túlzott Google keresés. Az emberek annyira bíznak abban, hogy a Google segítségével válaszokat találnak, hogy észre sem veszik, hogy a megoldás az orruk előtt van. 

A te feladatod az, hogy rámutass a nyilvánvaló dolgokra és segítsd őket a megoldás megtalálásában.

3. "Kényszerítsd" őket hosszútávú gondolkodásra

Az egyik leggyakoribb oka annak, hogy néhány embernek hiányzik a józan esze, az, hogy a rövidtávú gondolkodás csapdájába estek. Azt esznek, amit akarnak, amikor akarnak, azzal alszanak, akivel akarnak, amikor akarnak, akkor dolgoznak, amikor akarnak. stb. Nincs józan eszük, mert csak rövid távra gondolkodnak. 

Még akkor is, ha ez az élet elhízást, nemi betegségek összeszedését vagy a munkahelyük elvesztését jelenti, gyorsan elfelejtik a leckét.

Neked az a dolgod, hogy segítsd őket hosszútávú gondolkodásban. Vásárolhatsz egy motort 500.000-ért, hogy bejárd a világot, de befektethetsz ingatlanba is és 5 év múlva learathatod a babérokat. 

Megehetsz minden este hajnali 2-kor 4 hamburgert és elhízhatsz nagyon könnyedén, de étkezhetsz egészségesen is és érezheted magad sokkal jobban. 

Vedd rá az embereket, hogy hosszú távon gondolkodjanak!

4. Vedd rá őket arra, hogy a saját érdekeiket képviseljék

Az egyik legjobb tipp, hogy megmutatod nekik, hogy a józan ész a saját érdekeiket szolgálja. Próbálj rámutatni, hogy az élet számos szabálya egyszerű és logikus. 

Ha a barátod tapasztalt könyvelő és azt tervezi, hogy nulla építési tapasztalattal átalakítja az alaksort, akkor hívd fel a figyelmét, hogy talán jobban kihasználhatná az idejét, ha szakembert hívna. Valószínűleg jobban jár majd azzal, ha megmarad a saját munkájánál és szakemberre bízza azt a munkát, amelyet abszolút nem ismer.

A saját biztonságunk, jólétünk és érdekeink figyelmen kívül hagyása egyébként még az okos emberek körében is gyakori. Erre a legjobb példa, hogy sok embernek nincs meg a józan esze ahhoz, hogy ne hagyja figyelme kívül a biztonságát, mondjuk azzal, hogy nem kapcsolja be a biztonsági övet vezetéskor.

5. Kapcsolódj az ő érdekükhöz

A legfontosabb tipp, hogyan is bánjunk egy józan ész nélküli emberrel az, hogy rávegyük a logikus dolgokra azáltal, hogy összekapcsoljuk az illető érdekeivel. 

Az őrültek, a sportfanatikusak, a művészek és még sokan mások tekintetében úgy tűnhet, hogy teljesen a földtől elrugaszkodva élnek. De amikor összekapcsolod őket azzal, ami érdeklő őket, meglepődsz majd, hogy milyen gyorsan képesek megváltozni. 

6. Tedd világossá a következményeket

Néha a legegyszerűbb tippek a legjobbak. Itt most arról van szó, hogy egyenesen elmondd valakinek, hogy elfogja cseszni és hogy rosszul fogja érezni magát, ha így folytatja. 

Tegyük fel, hogy egy logisztikai központban dolgozol, ahol a munkatársad felelőtlenül dobálja a csomagokat össze-vissza. Hívd fel a figyelmét a következményekre. Először is könnyen elveszítheti az állását. Másodszor, kárt tehet azokban a termékekben, amelyeket az emberek megrendeltek. 

Ha nincs józan esze, talán észre sem vette, hogy ez a viselkedés mennyire bosszantó és hogy milyen következményekkel jár, ha ezt így folytatja. Szóval mondd el neki!

7. Legyél kicsit kemény

Ez kapcsolódik az előző ponthoz, néha ugyanis keményen kell beszélnünk az ilyen emberekkel. Nem szabad sértegetni vagy gúnyolni őket. Azzal nem oldunk meg semmit. 

A helyes módszer, hogy kritikát fogalmazunk meg a tényleges cselekvésükkel vagy annak hiányával kapcsolatban. Lehet, hogy szimplán nem való nekik ez a munka, de lehet, hogy csak laza szabályok között nőttek fel és soha nem tanultak meg igazán figyelni arra, amit csinálnak. 

Ebben az esetben 100%-ban elfogadható és hatékony, ha kissé keményen és közvetlenül megmondod valakinek, hogy ez a viselkedés nem működik és hogy van jobb módszer is arra, hogy csináljon valami hasznosat. De fontos, hogy ne légy személyeskedő és ne ítélkezz.

jozan_esz_2.jpg

8. Az értelmi józan ész számít

Néha az olyan okos emberek, mint például az orvosok, hihetetlenül ostobák társadalmilag és nem értik az emberek érzelmi kezelésének fontosságát. Az emberek gyakran meglepődnek azon, hogy igazán intelligens emberek nem rendelkeznek átlagon felüli szociális készségekkel, sőt egyesek kifejezetten társadalmilag hülyék. 

Tekints erre figyelmeztetésként! Ne csodálkozz, ha egy profi vagy okos embernek nincs érzelmi józan esze és nem érti a társadalmi határokat. Az intelligencia és a józan ész nem mindig ugyanaz és a nagyon okos emberek sokszor tanácstalanul viselkedhetnek.

9. Vess egy pillantás a múltjára

Amit a szüleid tanítottak vagy nem tanítottak meg neked, az egyik fő tényezője annak, hogy van-e józan eszed. Ha ilyen emberrel kerülsz szembe, próbálj meg információt szerezni arról, hogy mitől lett ilyen. Ez nagyobb empátiát biztosít és eszközöket adhat a helyzet javításához. 

Például, ha van egy munkatársad, aki folyamatosan beszél veled és a kollégákkal is annak ellenére, hogy egyértelműen fejhallgatót viseltek és elfoglaltak vagytok, próbáld meg megismerni őt.

Kiderülhet, hogy egy rikácsoló családban nőtt fel, nyolc hangos testvérrel, amely megmagyarázza a mostani viselkedését. Mondd meg neki, hogy értékeled a barátságát, de jobban tudsz dolgozni, ha koncentrálhatsz. 

10. Tedd egyszerűbbé a dolgokat

Néhány okos ember, akinek nincs józan esze, mindent túlgondol. 

Ez kicsit ironikusnak tűnhet, de segíthetünk egy ultra okos embernek azzal, hogy kicsit kizökkentjük őket a túlgondolásból. A helyzet az, hogy az igazán okos emberek gyakran hiányolnak igazán nyilvánvaló társadalmi jeleket.

11. Tartsd kordában a dühödet

Egy másik lényeges dolog, ha józan ész nélküli emberrel foglalkozol, hogy tartsd kordában a dühödet. Tudom milyen könnyű idegessé válni, ha józan ész nélküli emberrel van dolgod. Mindent megteszek, hogy megnyugodjak, ha ilyen helyzetben találom magam. 

Mi van akkor, ha egy autó mondjuk éppen a zebrán állt meg, ahol te át akarsz menni. A tanácsom, hogy valahogy fogd vissza magad és ne rúgd le az autót. Nem azért, mert ez rossz dolog, hanem mert valószínűleg sok pénzedbe kerülne. 

12. Szervezd ki a konfliktust

Ez egy kicsit alattomos lépés, de néha működhet. Ha józan ész nélküli személlyel van dolgunk, néha az a legjobb megoldás, ha kiszervezzük ezt a feladatot. Arra gondolok, hogy valaki mást bízol meg, hogy ezzel a személlyel foglalkozzon. 

Lehet, hogy ez nem a legfelelősségteljesebb megoldás, de ez a lista olyan tanácsokról szól, amelyek működnek, nem azokról, amelyek "szépek" is.

13. Legyél alázatos

Mindannyian képesek vagyunk hihetetlen hülyeségeket csinálni. Ha úgy közeledsz egy józan ész nélküli emberhez, mint egy másik fajhoz, akkor még ostobábban fogják érezni magukat. Ez pedig a butaság körforgását hozza létre, ahol még jobban kikapcsolják az agyukat. 

Mindenkivel előfordulhat, hogy extra fáradtak vagyunk például és olyasmit teszünk, aminek nincs értelme. Emiatt az egyik legfontosabb tipp, hogy legyünk alázatosak. 

14. Tedd meg helyettük

Ez nem túl népszerű tipp, de sok esetben a legegyszerűbb. Ha nem tudják kitalálni, hogyan kell bal egérgombbal kattintani egy fájlra és megnyitni azt vagy hogyan kell felmosni vagy bármilyen más gyakori dolgot, akkor egyszerűen vedd át az irányításd és csináld meg te a munkát. 

Ennek az az előnye, hogy kihagyod a dühöt és a frusztrációt, valamint időt takarítasz meg. A hátránya, hogy esetlegesen megsértődnek és az illető még mindig ott lesz, ahol elkezdte, továbbra sem tudja, hogy kell csinálni, mert te megtetted helyettük. 

15. Ismerd meg a határokat

Ismerd meg a határaid és játssz azon belül. Amikor olyan emberekkel foglalkozol, akiknek valóban hiányzik a józan eszük, akkor tudd, hogy mikor kell lelépned. 

Az idő értékes és ha nem szociális munkás vagy, akkor el kell döntened, hogy mikor mondod azt, hogy "Jó napot!" és mész tovább. 

Ennek nem kell nagy drámai jelenetnek lennie. Néha ha családról vagy kollégáról van szó, akkor csak azzal kell foglalkoznod, hogy az "elmeneteled" csak egy kis szünet, mondjuk egy másik szobában. 

Jogod van viszont ahhoz, hogy saját határaid legyenek, amelyeket nem engedsz meg másoknak átlépni és korlátozod, hogy mennyi időt engedsz elpazarolni tiszta hülyeségekre. 

 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása