Nárcisztikus személyiség vagy? 11 jel, amiből kiderül

2021. július 22. 07:30 - Life Advisor

narcisztikus_teszt_2.JPGNagylelkű, társaságkedvelő vagy, amikor új emberekkel találkozol, nagyon jó első benyomást teszel. De a külső varázs és az önértékelés túlcsordulása nárcisztikussá is tehet minket. Íme 11 olyan intő jel, amely szerint akár te is lehetsz nárcisztikus személyiség, már amennyiben minél több igaz rád. Vágjunk is bele, méghozzá azzal, hogy visszatekintünk a múltba és kiderítjük, honnan is jött a nárcisztikus személyiségzavar kifejezés. A nárcisztikus személyiségzavar kifejezést Narkisszosz görög mitológiai alak történetéből alkotta meg Paul Adolf Näcke. 

Narkisszosznak születésekor Teiresziasz megjósolta, hogy csak akkor érheti meg az öregkort, ha nem ismeri meg önmagát. Ez a látszólag önmagának ellentmondó jóslat valóra is vált. Narkisszosz szép szál ifjúvá serdült, akibe sok nimfa beleszeretett, ő viszont mindet elutasította. Az egyik nimfa azonban nem törődött bele kikosarazásába, s Nemeszisz istennőnek, a bosszúállás istennőjének tett panaszt. Nemeszisz meg is hallgatta és teljesítette a kívánságot. 
Narkisszosz vadászat közben egy folyó partjára ért, és mivel inni akart, belenézett a folyótükörbe. Ekkor megpillantotta önmagát és azon nyomban magába szeretett. Egész nap ott maradt és hasztalan próbálta magához ölelni tükörképét. Így ugyanazt a kínt élte át, amit a nimfák, amikor nem kaphatták meg. Reggelre Narkisszosz helyén az odasiető nimfák már csak néhány sárga szirmú virágot, nárciszt találtak. A nárcisz azóta is az önimádat jelképe, mivel magának a virágnak a szirma is egy kicsit önmaga felé hajlik. Egyébként, ezért nem illik nárciszt vinni vendégségbe.

Mit mond a tudomány ma a nárcisztikusokról?

Az Amerikai Pszichiátriai Szövetség szerint a nárcisztikus személyiség egy mentális rendellenesség, amely az ön fontosságának grandiózus érzéke, a túlzott csodálat iránti igény és az elfoglaltság határoz meg, korlátlan siker és hatalom fantáziájával karöltve. Többek között. Ezen embereknek ugyanis nincs rálátásuk arra, hogy mit csinálnak, vagyis nem éreznek bűntudatot vagy megbánást a tetteik miatt. 

Fontos megjegyezni, hogy különbség van a nárcisztikus hajlamú ember és a nárcisztikus személyiségzavar között. Ellentétben az elsővel, akik esetlegesen csak az önértékelés felfújt érzésében szenvednek, a személyiségzavaros emberek kevésbé stabil identitástudattal küzdenek. A kemény, kérkedő külső alatt gyakran egy nagyon törékeny egyén áll, aki nem bírja a kritikát vagy az ítéletet. 

A nárcisztikus személyiségzavar már korán megmutatkozik. A nárcizmus gyermekkorból fakadhat, ha az illetőt túlságosan elkényeztették vagy túlságosan kritizálták. Lehet, hogy bizonytalansággal, alacsony önértékeléssel vagy féltékenységgel küzdenek. Ezért az érzések leküzdése érdekében megpróbálhatják magukat talpra állítani, hogy jobban érezhessék magukat. 

A nárcisztikus személyiségzavar diagnosztizálásával az a baj, hogy a definíció szerint az illető alig vagy egyáltalán nincs tudatában annak, hogy problémája van, ami azt jelenti, hogy valószínűleg hatalmas ellenállást tanúsít azzal, hogy elfogadjon valamit, ami negatív fényben tűnteti fel. 

Döntő fontosságú továbbá megjegyezni, hogy a nárcisztikus személyiségzavar klinikai eset, tehát ha sok tulajdonságot felismersz magadban az alábbiak közül, akkor érdemes elbeszélgetned egy szakértő terapeutával és kezelést kérni. 

1. A beszélgetés mindig rólad szól

A nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő emberek minden alkalommal irányítani akarják a beszélgetést. Ha azt veszed észre, hogy mindig témát váltasz vagy nem figyeled figyelmesen mások mondandóját és inkább a saját gondolataid megosztására koncentrálsz, akkor lehetnek nárcisztikus hajlamaid.

2. Kényelmetlenül érzed magad, ha másokra koncentrálsz

Azonkívül, hogy a beszélgetéseket mindig magadra tereled, mentálisan zavartnak érzed magad, ha másra összpontosítasz? Ha nárcisztikus személyiségzavarban szenvedsz, akkor nehézségeid lehetnek azzal, hogy mást engedj a figyelem középpontjába. Sokszor személyes támadásnak érezheted, amikor az emberek nem figyelnek rád.

3. Mindenki oda van érted

Ha úgy gondolod, hogy hatalmas első benyomást keltesz, mert az emberek szó szerint özönlenek hozzád, akkor nárcisztikus tulajdonságokkal bírhatsz. Persze, lehet, hogy szimpatikus ember vagy, de a nárcisztikus személyiségzavarral küzdő emberek mindent megtesznek azért, hogy túlzottan elbűvölő benyomásokat tegyenek azokra, akikkel találkoznak.

narcisztikus_teszt.jpg

4. Arra számítasz, hogy mindenki téged helyez az első helyre

Ha bárátokról, családról van szó, ők mindig is megtették ezt veled. Így például a párkapcsolatod esetén is azt várod, hogy a saját igényeid kerüljenek előtérbe és maradjanak folyamatosan az első és legfontosabb helyen. Elvárod, hogy a párod úgy ugráljon, ahogy te fütyülsz.

5. Mindig igazad van

Nos, ha úgy gondolod, hogy a véleményed helyes, miért ne várnád el ezt másoktól? Nárcisztikus személyként inkább tényként, mint nézőpontként adod elő a véleményed. A nárcisztikus személyek képesek annyira hitelesen előadni az állítólagos igazukat, hogy úgy tűnik, mintha más embereket tévedésre késztetnének és mindent megtesznek azért, hogy kellemetlenül érezzék magukat mindaddig, amíg nem értenek egyet velük.

6. Semmit sem csinálsz rosszul

A nárcisztikus személyiségzavarral küzdők nem tudják, hogyan kell felelősséget vállalni a tetteikért. Hajlamosak önmagukat áldozattá tenni és kifogásokat keresni, hogy elkerüljék, hogy őket hibáztassuk vagy megítéljük őket. Hajlamosak úgy érezni, hogy nem becsülik meg őket vagy félreértik őket. Ismerős? 

7. Szereted a fényűző dolgokat

Bizonyos fokig ez még nem egyedi dolog, igaz? Mármint, mindenki szereti a szép dolgokat. De ha folyamatosan a pénzed költöd, azért, hogy megmutasd, hogy neked megvan a legújabb iPhone vagy a legújabb Nike cipő vagy a legújabb okos TV stb. az már nárcisztikus személyiségzavarra is utalhat. Az ilyen emberek anyagiasak, szeretnek magas státuszt felmutatni és hangsúlyozzák a presztízsüket. 

8. Nem bírod a kritikát

Ha még a legszelídebb, konstruktív kritikát sem tudod elviselni, az gondot jelent. Persze, a legtöbb ember nem szereti a kritikát, de a nárcisztikus emberek "hiperérzékenyek" rá. Tehát, ha dührohamot kapsz, vagy sírsz, ha kritizálnak, akkor az figyelmeztető jel kell, hogy legyen.

9. Azt hiszed, hogy valóban különleges vagy

Ez nem csak egy egészséges adag önbizalom. Valaki, aki nárcisztikus személyiségzavarban szenved úgy gondolja, hogy egyedülálló és felsőbbrendű, mindenkinél. Olyan fantáziavilágban élhetnek, amely támogatja ezeket a téveszméket, azáltal, hogy figyelmen kívül hagyja a legfontosabb tényt, a valóságot. 

10. Sikeresebbnek kell lenned, mint bárki körülötted

Észrevetted, hogy csak akkor érezheted magad sikeresnek, ha a körülötted lévők rosszabbul járnak? Úgy érzed, hogy sikeresebbnek kell lenned, mint mások? Ha úgy érzed például, hogy te és a párod nem lehettek ugyanúgy sikeresek és folyamatosan jobbra és jobbra törekszel, az jele a nárcisztikus személyiségednek.

11. Kihasználsz másokat

A nárcisztikus személyiségzavaros emberek mélyen gyökerező féltékenységet mutathatnak másokkal szemben és feltételezik, hogy mások is féltékenyek rájuk. Ennek eredményeként kihasználhatják a körülöttük lévő embereket és figyelmen kívül hagyhatják mások érzéseit. 

Ha úgy gondolod, hogy megvannak benned a fenti tulajdonságok, akkor tényleg érdemes lenne szakértő segítségét igénybe venned. Bár kihívást jelenthet a kezelés iránti elkötelezettség és soha nem szabadulhatsz meg teljesen a nárcisztikus hajlamtól, dolgozhatsz azon, hogy öntudatosabbá válj azzal kapcsolatban, hogyan kezelsz másokat.

Ha pedig úgy gondolod, hogy ismersz valakit, aki nárcisztikus, fontos meghúzni a határokat. Beszélj velük nyugodtan és ne folytass vitákat, ne támadj, mivel a nárciszták nem hallgatnak arra, ha negatívan beszélsz róluk. Légy határozott és ne feledd, hogy rendbe van, ha odébb állsz és befejezed a beszélgetést.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása