10 kérdés és válasz a mentális erőről

2021. július 07. 09:47 - Life Advisor

mental_ero_kerdes.jpgA mentális erőt sokan alábecsülik, nem törődnek vele. Nem feltétlen azért, mert nem tudnak a fontosságáról és a szükségességéről, hanem mert annak nincsenek tudatában, hogy mindezt hogyan lehet felépíteni. Az interneten fellelhető rengeteg különféle praktika pedig csak nagyobb zavarokat okoz a fejekben. Az életben felmerülő kihívásokhoz nem kell "keménynek" lenned. Tudatosságra, fegyelemre és a saját elméd megismerésére lesz csak szükséged. Ebben a posztban összeszedtük azokat a leggyakoribb kérdéseket, amelyek felmerültek bennetek a mentális erő témakörével kapcsolatosan.

1. Lehetünk mentálisan erősek anélkül, hogy elhagynánk a komfortzónánkat?

Alapvetően nem. Tudnunk kell, hogy a testünk alkalmazkodik az új dolgokhoz és ezek az új dolgok és kihívások nem mindig lesznek kényelmesek. Az elméd is alkalmazkodni fog a kényelmetlenséghez és ezáltal növekedésnek indulhat a fizikai és a szellemi erőd is. A titok : kezdd kicsiben. Minden héten adj hozzá valamit bármely célodhoz, amit szeretnél elérni. Például fuss reggel 1 perccel tovább, mint eddig. 

2. Utálom a kudarcokat. Van valamilyen módszer arra, hogy elengedjem a múltbéli kudarcaimat?

Kezdj el úgy gondolkodni, mint Michael Jordan. Kudarcnak tartotta magát. Számítása szerint több, mint 9000 kosarat hagyott ki. 

"26-szor bíztak bennem, hogy az utolsó dobásommal megnyerem a játékot. Kudarcot vallottam. Életem során újra és újra kudarcot vallottam."

A hibázás csak a visszajelzés egy formája, amely tájékoztat téged arról, hogy letértél az utadról. Hogyan tudsz ezektől megszabadulni? Engedd el őket. Képzeld el, hogy lehúzod a wc-n vagy elengeded egy héliumos lufival. A lényeg, hogy hagyd el a hibát és tanulj belőle. Nem fogsz tudni a legjobban teljesíteni, ha mindig a legrosszabbra koncentrálsz. 

3. Elengedhetem a negatív gondolatokat anélkül, hogy idióta hála listát írnék?

Igen, olyasvalamivel, amikor valaki másért teszel valamit. A negatív gondolatoktól való megtisztulás aktív megközelítése a jóindulatú cselekedetek gyakorlása. Kezdd azzal, hogy megdicsérsz másokat, pozitív visszajelzéseket adsz másoknak. Ha különösen nagylelkűnek érzed magad, hívj meg valakit egy kávéra például. A nagylelkűség során végzett cselekedetek stimulálják az agy boldogságért felelős részét.

Ennek ellenére, ha nem vagy képes adni, mert azt kérdezed, hogy "Jó, de mi van azzal, amit én akarok?". Gyakorold a hálát lista nélkül. Tölts minden reggel 1 percet azzal, hogy elgondolkodsz, miért is lehetsz hálás.

 4. Rohadt sokat kell dolgoznom. Hogyan kerülhetem el a kiégést anélkül, hogy másokat megbántanék?

A "nem" szó elsajátításának megtanulása néhányunk számára magától értetődő, másoknak viszont rettentő nagy kihívás. Sokan nem használják, mert attól félnek, hogy elveszítik a lehetőségeiket vagy a munkaadók vagy az ügyfelek nem akarnak velük dolgozni. A valóság viszont pont az ellenkezője. Amikor ugyanis te tiszteled saját magad, akkor mások is jobban fognak téged tisztelni. Mindenesetre a "Nem tudok egyelőre új projektet elvállalni" beszélgetés könnyebb, mint a ""Nem tudom már tovább ezt a munkát csinálni."

5. Tipikus Pató Pál vagyok. Mit csináljak a változás érdekében?

A megfelelő idő soha nem fog eljönni és ha erre vársz, akkor sokáig várni fogsz és egyhelyben maradsz. Határidők helyett inkább próbálj menetrendet követni. Ha az élet akadályoz abban, hogy valamit megcsinálj, akkor csak csökkentsd az elvégzendő feladat méretét. Például, ha valamire 30 percet szántál, de nincs rá annyi időd, akkor tölts vele csak 10 percet, de mindig tartsd be a menetrendet. Ne add meg magadnak a lehetőséget, hogy szőnyeg alá söpörd és tovább halogass bármit is. 

6, Meghalt egy szerettem, de erősnek kell maradnom a családom miatt. Mit csináljak?

Az, hogy "erős" vagy nem jelenti az érzelmek és a könnyek visszatartását. Az erős emberek ugyanis képesek kimutatni az érzéseiket, érzelmeiket. Ha mindent magadban tartasz a gyásszal kapcsolatban, akkor azt mutatod a külvilágnak, hogy a bánat szégyenteljes dolog. Ha tényleg erős akarsz lenni, mutasd meg, mit érzel.

7. A híreket olvasva mindig ideges leszek. Van erre megoldás?

Ez érthető. A hírek sokszor stresszt okoznak a kilátástalanság és az igazságtalanság érzésének kiváltásával. A nehéz hírek feldolgozásához próbálj határokat kialakítani illetve keress olyan embereket, akikkel beszélhetsz ezekről. Ezenkívül tegyél valamit a megnyugtatásod érdekében például meditálj vagy keress vicces, szórakoztató videókat a neten. 

8. Le szeretném futni a maratont. Tényleg fontosabb a mentális erő, mint az állóképesség?

90%-10%-ban igen. Ahhoz, hogy teljesíts egy maratont vagy bármilyen kitartással járó tevékenységet szükséged lesz egy "nagy miért"-re. Nemcsak a közösségi médiáért csinálod, nem csak a gyerekeidért és nem csak azért, hogy magadnak bizonyíts valamit. Természetesen fejleszd az állóképességed, készülj fel rendesen, használj apró célokat a felkészülésed során, jutalmazd meg magad és próbálj egyre többször kilépni a komfortzónádból még a maraton lefutása előtt. 

9. Nincs türelmem meditálni. Hogyan lehet még csökkenteni a stresszt?

A jóga is kiváló módszer és azoknak ajánlott főleg, akik nem tudnak hosszú ideig meditálni. A meditációhoz hasonlóan a jóga is a légzésre (is) összpontosít, amely segít a test ellazításában. Az izmok nyújtásával pedig enyhül a feszültség. A jógázáshoz nem kell profinak lenned, rengeteg virtuális lehetőség van ahhoz, hogy elkezdd. 

10. Mit mondjak annak, aki azt mondja, hogy nem tudja hogyan kell mentálisan erősnek lenni?

Olvass el ezt a posztot. 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása