Mentálisan erős vagy? 5 kérdés, ami segíthet eldönteni

2021. május 04. 09:59 - Life Advisor

mentalis_ero_teszt.jpgA mentális szívósság fejlesztése a legjobb fegyver a konstruktív, koncentrált és boldog élethez. Mindennapi kihívást jelentenek emberek és körülmények, amelyek azzal fenyegetnek, hogy lebuktatnak minket. Ide tartoznak a nehéz családi kapcsolatok, a kiábrándító romantikus kapcsolatok, a mérgező emberek környezete, az egészségügyi problémák, az egzisztenciális krízisek és szeretteink bánata. Ha ezen problémákat vagy valami mást az életben átéltél, akkor nem vagy egyedül. Mindenki, beleértve a föld legsikeresebb embereit is, kénytelenek extrém kihívásokkal megküzdeni.

Magától értetődik, hogy az élet nem mindig alakul a terveink szerint. De nem az különböztet meg minket, hogy milyen kihívásokkal nézünk szembe, hanem az, hogy hogyan kezeljük ezeket a kihívásokat. Ez határozza meg ugyanis a sikereinket és a boldogságunkat. 

Gondolkoztál már azon, hogy a látszólag hétköznapi emberek miért tudnak rendkívüli dolgokat megvalósítani? Miért motiváltabbak ezek az emberek? Miért nyugodtabbak stresszes helyzetekben? Miért képesek legyőzni a nehézségeket? A válasz : ők mind mentálisan erősek.

Mit jelent mentálisan erősnek lenni?

A mentális erő annyit jelent, hogy mentálisan készen állunk arra, hogy kitartóan átéljük a nehézségeket. Mentálisan erősnek lenni azonban nem csak azt jelenti, hogy megbirkózunk a problémákkal, amint felmerülnek. A mentális erő olyan fegyver, amelyet az emberek mindig magukkal hordanak és felhatalmazza őket arra, hogy jobban felkészüljenek az életre, mint a többiek.

Az egyszerű igazság az, hogy az életben való sikerhez és boldogsághoz szívósság és ellenálló képesség szükséges. Kutatások is kezdenek már rámutatni arra, hogy a mentális erő mindennél fontosabb szerepet játszik az egészséggel, a munkával és az élettel kapcsolatos céljaink elérésében.

A tehetség és az intelligencia csak bizonyos pontig fogsz eljutni. A mentális erő a legfontosabb tulajdonság, amivel rendelkezned kell a valódi siker elérésének érdekében. Ami pedig a legjobb, hogy a mentális erőt és rugalmasságot bárki fejlesztheti. Te is. De először gondold át, mennyire vagy mentálisan erős éppen most?

Mérd fel a mentális erőd

A pszichológusok számos különböző rugalmassági skálát használnak annak felmérésére, hogy mennyire rugalmasak az ügyfeleik. Mindannyian hasonló dolgokat mérnek, hogy hogyan viszonyulnak a világhoz és hogyan viszonyulnak önmagukhoz. 

Nem kell azonban pszichológushoz fordulnod, hogy felmérd a saját mentális erőd.

Íme 5 olyan kérdés, amelyeket feltehetsz magadnak azért, hogy segítsenek megérteni a saját reakcióid és az ellenálló képességed az életben felmerülő kihívásokkal szemben. 

1. Te általában pozitív ember vagy? Összehangolt erőfeszítéseket teszel annak érdekében, hogy a helyzetekben és az emberekben meglásd a jót?

2. Képes vagy jól kezelni a stresszt? Van stratégiád a stresszes helyzetek kezelésére?

3. Képes vagy segítséget kérni másoktól és beszélni az érzelmeidről?

4. Vannak céljaid a jövőre nézve és terveid ezen célok megvalósítására?

5. Úgy érzed, hogy képes vagy új helyzeteket vagy váratlan változásokat jól kezelni?

Ha azt tapasztalod, hogy gyakran ér csalódás, hogy nem éred el mindazt, amit szeretnél vagy nem ott vagy az életben, ahol lehetnél, akkor könnyen lehet, hogy a mentális erőd nem elegendő vagy esetlegesen teljesen hiányzik. 

Ugyanis, ha valóban azt akarod, hogy az életedben elérd mindazt, amire képes vagy és legyőzd az önbizalomhiányos démonjaid, a mentális erő elengedhetetlen. 

Tarts észben egy fontos dolgot. Mentális erő kapcsán nem létezik olyan, hogy valaki teljesen ellenálló valaki pedig egyáltalán nem az. Legtöbben ugyanis éppen azt tapasztaljuk, hogy az ellenálló képességünk idővel változik. Fontos, hogy mindenki aktív lépéseket tehet saját ellenálló képességének növelésére életének bármely szakaszában.

Mennyire segített nekem a mentális erő?

A Life Advisor blogon sokszor bukkan fel olyan tartalom, amely segíti az embereket a mentális szívósság fejlesztésében és ellenállóbbá válásában. Mindez pedig azért van így, mert a mentális erőt saját magamnak kellett megtanulnom és fejlesztenem több éven keresztül. 

Mint mindenkinek, volt már olyan időszakom, amikor nem voltam ellenálló. Karrier kudarcok, egészségügyi problémák, nehéz kapcsolatok stb. Ezek voltak azok a helyzetek, amelyeket belepakoltam a "túl nehéz" kosárba és hagytam, hogy kisiklassák az életemet.

Eljutottam azonban ahhoz a ponthoz, amikor rájöttem, hogy felelősséget kell vállalnom az életemért és mentálisan erősebbé kell válnom. Megtanultam valódi, könnyen kezelhető stratégiákat, hogy felkészüljek arra, hogyan kezeljem mindazt, amit az élem elém tár. 

A mentális erő fejlesztése lehetővé tette számomra, hogy ellenállóbbá váljak a kihívásokkal szemben. 

A mentálisan erős emberek 3 tulajdonsága

A mentálisan erős embereknek 3 kulcsfontosságú tulajdonága van. 

1. Általánosságban pozitív kilátásokkal rendelkeznek. A mentálisan erős embereknek tapasztalataik vannak a nehézségek átvészelésében, ezért bíznak abban, hogy újra képesek lesznek megoldani a nehézségeket. A rossz eseményeket átmenetinek, nem pedig állandónak tekintik.

2. Képesek kezelni az érzelmeiket. Lehet, hogy ugyanúgy padlóra küldi őket az élet, mint bárki mást, de kezelni tudják ezeket az érzéseket, helyzeteket.

3. Egyértelmű céljaik és terveik vannak. Tudják, hogy képesek megbirkózni a kihívásokkal és ezért nem félnek terveket készíteni a jövőre nézve, tudván, hogy magabiztosan kezelhetik a változásokat. 

A mentális erő létfontosságú ahhoz, hogy boldog, eredményes emberek lehessünk és jól éljünk. Ha ezt megvalósítod, minden más is a helyére kerül.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása