Hogyan állítsd meg a "Nem vagyok elég jó" mentalitást?

2021. április 21. 09:06 - Life Advisor

nem_vagyok_eleg_jo.jpgÉrezted már valaha, hogy nem vagy elég jó? Nos, kiderült, hogy ezzel nem vagy egyedül. Tanulmányok azt mutatják, hogy az emberek 70%-ka szenved imposztor-szindrómában. A jelenségről Pauline Clance és Suzanne Imes írt először 1970-ben. A két pszichológust meglepetésként érte, amikor azt tapasztalták, hogy az imposztor-szindróma leginkább a magas teljesítményt nyújtóknál fordul elő. A sikereket elért, produktív emberek általában magasabb célokat tűznek ki, mint az átlagemberek. Ennek eredményeként aránytalanul sok kudarcot tapasztalnak, ami arra kényszeríti őket, hogy szembenézzenek a hiányosságaikkal. Ha úgy érzed, hogy a "Nem vagyok elég jó" hang ott van a fejedben, akkor használd az alábbi módszereket a kétségeid leküzdéséhez.

Ismerd fel, ha mindez jelen van az életedben

Az első lépés annak mérlegelése, hogy imposztor-szindrómában szenvedsz-e vagy csak rövid távú önbizalomhiány lépett fel. Az előbbi krónikus, utóbbi átmeneti. Amikor új karriert vagy vállalkozást indítasz, ahol nincsenek meg az ismereteid vagy a szakértelmed, normális, ha hiányzik az önbizalom. Ez ösztönözhet ugyanis arra, hogy megkapd a szükséges segítséget. De ha tartósan alkalmatlannak érzed magad, még azokon a területeken is, ahol sikereket értél el, akkor ez már probléma. Az objektív öndiagnózis elvégzése nehéz, ezért érdemes elvégezni egy imposztor-szindróma tesztet. 

Sajnos magyarul nem igazán találtam annyira használható tesztet, mint a Clance Imposter Fenomenon Test (angol nyelvű). A teszten 20 állításból áll, amelyek közül ki kell választani, hogy az állítások egyáltalán nem, ritkán, átlagosan, gyakran vagy nagyon is igazak-e. A teszt végén 0-100 között kapunk egy számot. Minél nagyobb számot kapsz annál biztosabb az imposztor-szindróma az életedben.

Aki esetleg tud magyar nyelvű (tényleg valós és használható) tesztről, írjon nekünk és frissítjük a posztot a linkkel.

A belső kritikus hangod te irányítod

A belső kritikusod az, amely megítél és megaláz. Mindenkinek van önbizalma, de sokszor a belső hangunk lebeszél erről és gyengíti az önbizalmunkat. A probléma itt az, hogy sokszor ezt a hangot észre sem vesszük. Finom habozásban nyilvánul meg, például habozunk, hogy megszólaljunk vagy bemutatkozzunk. Ismerkedj meg a belső kritikusoddal. Hogy néz ki és mit mond? Milyen alattomos módszerekkel próbál téged aláásni? Ahhoz, hogy irányítani és kezelni tudd, ismerned kell.

Vedd figyelembe az életedre gyakorolt hatását

A valódi változás nem akkor következik be, ha csak próbálkozol, hanem ha valóban meg is teszed, amit meg kell tenned. Ha úgy gondolod, hogy jó lenne újra formába jönnöd, rendezni a pénzügyeid vagy újra elkezdeni randizni, akkor biztos nem fogod megtenni. A munka fájdalmasabbnak tűnik, mint a következmények. De mi lenne, ha más irányból néznénk a helyzetet? Gondolj arra, hogy hogyan tartott vissza a "Nem vagyok elég jó" életmód a vágyott életedtől? Milyen lehetőségeket hagytál ki? Milyen tapasztalatokat hiányoltál csak azért, mert nem érezted méltónak rá magad? Mit fogsz sajnálni a jövőben, ha az életed így folytatódik? Ennek az elmélkedésnek az a célja, hogy vasakaratot építsen ki benned az impostorizmus legyőzésére.

Tedd fel magadnak ezt a kérdést

Miután azonosítottad a belső kritikusod, szorítsd falnak! Tegyük fel, hogy azt mondja : "Nem tudsz még annyit, hogy elindulj ezen az úton". Kezdd azzal, hogy felteszed magadnak a kérdést : vajon ez az önkritika valódi és számít-e? Gyakran a tudatlanság még hasznos is lehet, ha alázatossággal párosul. Jobb kérdésekhez, több hallgatáshoz, kevesebb előítélethez vezethet. Menet közben is megtanulhatunk dolgokat. Amikor elindítottam a blogom, semmit sem tudtam egy weboldal létrehozásáról, marketingről vagy szerkesztésről. Ha előzetesen elvégeztem volna egy tanfolyamot, akkor valószínűleg elfelejtettem volna a legtöbb megtanult dolgot. Látod, hogy alakíthatod át ezt a gyengeséget erősséggé? A következő lépés, hogy megkérdezd magadtól : "Közelebb visznek ezek a hangok a céljaimhoz vagy csak zavarnak?"

Kerüld el a tökéletesség csapdáját

Az impostorizmus szorosan kapcsolódik a perfekcionizmushoz. A perfekcionista szinte lehetetlen mércét állít magának a legtöbb tevékenysége során. Alapvető fontosságú, hogy mindent megtegyél, de vedd figyelembe, hogy soha nem lesz olyan, hogy tökéletes munka. Ha minden erőfeszítésedre kudarcként tekintesz, negatív visszacsatolási ciklust hozol létre. Belső kritikusod pedig még meg is erősít : "Én megmondtam!". Adj magadnak egy kis szünetet és engedd meg magadnak a kudarcot. Meglátod, hogy ezzel csillapodni fog a kudarctól való vélelmed és a tanulás és a növekedés izgalma lép a helyére. 

Erősítsd az elméd

Ha izmosodni szeretnél, akkor figyelsz az étkezésedre és rendszeresen lejársz edzeni. Ugyanez az edzés működik az elménkkel kapcsolatban is. Szánj mindennap időt arra, hogy vizualizáld a sikereidet. Legtöbben arra figyelünk, ami a múltban nem sikerült. Ehelyett gondolj azokra az időkre, amikor valamilyen nehéz dolgot teljesítettél. Nem kell nagyszabásúnak lennie. Lehet, hogy először vezettél autót vagy ültél biciklire, előléptettek a munkahelyeden stb. A lényeg az, hogy bizonyítsd be magadnak, hogy képes vagy átlépni a korlátaidon és így is lesz.

Ne maradj egyedül

Emlékszel, hogy azzal kezdtem, hogy 10-ből 7 ember imposztor-szindrómában szenved? Ha őszinte vagy magaddal és másokkal szemben is ebben a kérdésben, akkor valószínűleg együtt fognak érezni veled, mert mások is átélik ezt. Ne habozz segítséget kérni és te se félj másoknak segíteni. Építs magad köré olyan csapatot, amely támogat és felemel. 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása