5 tipp, hogy megállítsd a negatív gondolkodást

2021. április 13. 07:30 - Life Advisor

negative_thinking.jpgAz emberek tele vannak összetett érzelmekkel, de pontosan ezek tesznek minket emberré. Jó és nehéz időket élünk át és továbbra is emelt fővel járunk. Az élet lényege a különböző dolgok megtapasztalása és emlékek létrehozása. A folyamatos változás és az új tapasztalatok azok, amelyek miatt fejlődünk és növekszünk. Azonban, amikor nehézséggel szembesülünk, nehéz lehet továbblépni. Ugyanez igaz arra a helyzetre is, amikor el vagyunk keseredve és elkezdjük túlgondolni a dolgokat. A legtöbben megtapasztaljuk ezeket a helyzeteket. Az egyik másodpercben nyugodt vagy, a következő másodpercben pedig minden egyes részlet miatt pánikba esel. Ez történik, amikor a negatív érzelmeid felszínre tőrnek. Hogyan lehet megakadályozni, hogy ez megtörténjen? Íme 5 tipp, amivel megállíthatod a negatív gondolkodást.

1. Határozd meg a gondolataid és az érzéseid

Az első dolog, amit meg kell tenned, amikor azon kapod magad, hogy túlgondolsz valamit, hogy szünetet adsz magadnak. Vegyél egy mély lélegzetet és azonosítsd mindazt, amit abban a pillanatban érzel. Milyen gondolatok vannak a fejedben? Mi miatt aggódsz? Mit tehetsz ellene?

Amikor elkezdünk szorongani egy apró dolog miatt akkor mindez nagyon könnyen negatív érzelmek tömkelegéhez vezethet. Ezek az érzelmek annyira intenzívnek tűnnek, hogy az ember úgy érzi, mintha soha többé nem lesz már rendben semmi. Ezért fontos és hasznos dolog azonosítani az összes fizikai és mentális tünetet.

Megpróbálhatod leírni és hangosan felolvasni ezeket. Ha szorongást és stresszt érzel, akkor írd le, hogy mit érzel a testedben. Sokszor az agyunk becsap minket azzal, hogy a dolgok soha többé nem lesznek már rendben. Ez azonban nem teljesen igaz. Amikor valami traumatikus eseményen megyünk keresztül, elkezdjük elképzelni a lehető legrosszabb forgatókönyvet.

Ha például rendszeresen imádkozol, de elmulasztod az egyik imát, akkor a következő órát stresszel töltheted el. Előfordulhat, hogy folyamatosan ellenőrizni kezded az imádságra vonatkozó emlékeztetőid, hogy elkerüld, hogy ismét elfelejts egy imát. Mindez önpusztító ciklushoz vezet. Emlékeztesd magad arra, hogy egyetlen hibát követtél el, de ez nem azt jelenti, hogy továbbra is ugyanazt a hibát fogod elkövetni újra és újra.

2. Gyakorold az éberséget

Sokszor, amikor valami bántó dologgal foglalkozunk, elszomorodunk és negatívan kezdünk gondolkozni. Ez azért van, mert a nehéz időszakban néhányan nem vagyunk képesek az életünk jó dolgaira figyelni. Egy problémával és elutasítással nézünk szembe és ez elhiteti velünk, hogy az életünk mindig ilyen lesz.

Gyakori példa erre, amikor elutasító levelet kapsz álmaid főiskolájától vagy álmaid cégétől és emiatt azt gondolod, hogy folyamatosan elutasítanak. Ilyen helyzetekben fontos a jelen pillanatra fókuszálni. Emlékeztesd magad minden olyan problémára, amellyel korábban már szembesültél és arra, hogy ezen is túl leszel.

Amikor testünk megérzi a veszélyt, megijedünk és belekerülünk egy spirálba. Ha azonban folyamatosan emlékezteted magad arra, hogy most biztonságban vagy, akkor ez segíteni fog neked. Ha megtanulsz a jelenben élni, akkor segíthetsz önmagadnak abban, hogy ne ess bele a szakadékba.

3. Tereld el a figyelmed

A negatív érzelmek rendkívüli fizikai tüneteket is kiválthatnak. Légzési nehézség, alacsony vérnyomás, szorongás stb. Amikor ez megtörténik, próbálj meg kicsit mozogni és elterelni a figyelmed teljesen más irányba.

Az egyetlen módja annak, hogy megállítsd az agyad, hogy elképzelje a legrosszabb lehetőséget és minden apróság miatt aggódjon az, ha megváltoztatod a gondolatmeneted. A negatív gondolkodás csapdába ejthet téged és elakadhatsz az életedben. Ha azonban találsz egy hobbit vagy valamilyen figyelemelterelő módszert, ez a ciklus megszakad. Átverheted az agyad azzal, ha valami másra koncentrálsz.

4. Tartsd szem előtt az összes kiváltó okot

Érdemes tudni, hogy a szorongásnak és annak, hogy rosszul érezzük magunkat, mindig van egy kiváltó oka. Például, ha fizikai sérüléseket szereztél mert autóbaleseted volt, akkor gondolhatod ugyan, hogy továbbléptél, de ha legközelebb autóba ülsz, lehet, hogy ismét rosszul érzed majd magad. Az agyad félelmet fog érezni, mert úgy gondolja, hogy ismét baleseted lesz. A kiváltó okok így működnek.

Megpróbálhatod azonosítani ezeket. Nagyon gyakran nem is figyelünk arra, amit a testünk próbál elmondani nekünk. Cselekedj másképpen és figyelj a kiváltó okokra.

 5. Emlékezz arra, hogy mindez csak átmeneti

Gondoltad már azt egy nehéz helyzet során, hogy ennek soha sem lesz vége? Problémával szembesülünk és ez elhiteti velünk, hogy minden, ami történni fog, ugyanúgy probléma lesz.

Ha ki akarsz törni ebből a helyzetből, emlékeztesd magad arra, hogy amit érzel, az átmeneti. Ebben segíthetnek akár a barátok, családtagok is, akik szintén emlékeztetnek téged arra, hogy tovább kell lépned. Nem maradsz örökké az adott helyzetben. 

Nagyon sok érzelmi előre és kemény munkára van szükség ahhoz, hogy ne hagyjuk, hogy az érzelmeink eluralkodjanak rajtunk. Problémákkal és boldog pillanatokkal is szembenézünk, de egyik sem tart örökké. Az, hogy valami nem sikerült, nem jelenti azt, hogy soha semmi nem fog sikerülni.

Nehéz lehet megállítani azt a folyamatot, hogy összetörj, ha csalódással, nehézséggel kerülsz szembe. De ez egy egész életen át tartó utazás és a fenti tippek segítenek jobban szabályozni az érzelmeid. Miután ezt megtanultad, megtanulhatod azt is, hogyan lehetsz jobb ember.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása