Ebben téved a legtöbb ember, ha pozitivitásról van szó

2021. április 12. 07:30 - Life Advisor

positivation_other.jpgMi lenne, ha azt mondanám, hogy pozitívnak lenni óriási időpazarlás? Őrültség? Hidd el, nem az. Mégpedig azért nem mert az emberek 90%-a teljesen rosszul használja a pozitivitást. Teszik mindezt úgy, hogy akár a hitüket is elveszthetik sőt, alacsony fokú motivációt érhetnek csak el. De van egy módszer ennek kijavítására és garantálom, ha ha ily módon alkalmazod a pozitivitást, akkor az erőteljes motivációs forrás lehet, amely megerősíti az önbizalmad és büszke leszel magadra és az életedre.

Korábban, már biztosan te is találkoztál általános motivációs kifejezésekkel. Olyanokra gondolok, mint :

 • "Meg tudod csinálni!"
 • "Minden lehetséges!"
 • "Higgy benne!"

És így tovább, és így tovább. De ha olyan vagy, mint én, akkor ezeknek a mondatoknak a kimondása teljesen hiteltelennek sőt már-már idegesítőnek tűnhet. Miért? Mert nem a valóságon alapulnak. 

Pontosabban, nem a valóságomon alapulnak. Ami biztos, hogy ezeknek a kifejezéseknek semmi köze nincs a tapasztalatimhoz, a személyiségemhez vagy ahhoz, hogy általában hogyan alakul az életem. Klisék, amelyeket bárki világgá kürtölhet és motivációs guruvá válhat. 

A pozitivitás működésének kulcsa

Bolond lennél, ha teljesen elutasítanád a pozitivitást. Sőt, azért vagy itt, hogy megismerd, hogyan lehet hatékonyan és valóságosan működtetned. A titok csupán az, hogy a motivációs mondataid pozitívvá és objektívvé tedd.

Az első rész nyilvánvaló. Csak győződj meg róla, hogy valóban motiváló kifejezést használsz. De objektív? Az mit jelent? 

Dr. Jon Fader sportpszichológus "Life as Sport" címmel beszélt az "objektív optimizmus" technikáról és külön kiemelte, hogy ezt a módszert számos kiemelkedő sportoló kliensénél alkalmazták. Ne feledd, hogy a sportban az eredmény számít. Nincs helye olyan pozitivitásnak, amely hasznos "lehetne".

Yuri Foreman izraeli ökölvívó bajnok is ezt a technikát használja. A meccsek alatt megismétel bizonyos mantrákat a fejében, hogy az összpontosítás és a motiváció erős és stabil maradjon. A lenti lista alapján egyértelmű, hogy minden, amit elmond magának, emlékezteti arra, hogy jelen legyen a ringben. Íme néhány dolog, amit újra és újra elmond magának : 

 • Keményen edzettem.
 • Mindent beleadtam.
 • Készen állok.

Íme, hogyan használhatod ezt te is. Gondolj azokra a sikereidre, amelyeket már átéltél vagy ahol a legjobban teljesítettél. Ez lehet nagy vagy kicsi siker. 

Például : 

 • Rendszeresen edzőterembe járni
 • Jó munkát találni
 • Megtanulni játszani egy hangszeren
 • Nyugodt maradni
 • Hatékonyan tervezni

Valójában itt nincs "túl alacsony" dolog, minden győzelem, bizonyított készség és eredmény számít. Amikor megvan néhány a fenti példa alapján, akkor válaszd ki a legmegfelelőbbet a jelenlegi céljaid szempontjából majd fordítsd ezt a "győzelmet" motivációs kifejezéssé, amelyet akkor használhatsz, amikor csak szükséged van rá. Hirtelen az egykor általános kijelentés, bizonyítékokon alapuló motivációs eszközzé válik. 

Íme néhány példa : 

 • Engem választottak. (Ha alulképzettnek érzed magad egy álláslehetőség miatt, ne feledd, hogy okkal választottak téged, a képességeid és a lehetőségeid valósak.)

 • A nyugalmam hatalmat teremt (Használd ezt a kifejezést, amikor át kell venned az irányítást az őrült helyzetek felett és rendezni kell a dolgokat)

 • Csak egy újabb ismétlés. (Ezt akkor használom, amikor ellenállást érzek az edzés során. Ez emlékeztet ugyanis arra, hogy már több ezer ismétlést elvégeztem korábban, szóval mit nekem még egy?)

 • Mindent beleadtam. (Mint például Yury Foreman esetében, ha valamilyen képzésben részt vettél, ne hagyd figyelmen kívül ezt a tényt, ha ez ráadásul fontos is. Használd ezt a kifejezést arra, hogy perspektívába kerüljenek a dolgok.)

Ahogy látod, sokkal erősebb leszel, ha a motivációid a valós életből származnak. Súlyok van, amely azonnali hosszútávú hatással van a képességeidre és hogy elvégezd a dolgokat. A legjobb pedig az, hogy személyre tudod őket szabni, így senki más nem használhatja, csak te.

A "mantrád" a sikerért és a motivációért

Ezek a kijelentések olyanok, mintha nitrót használnál egy autóban. Amikor úgy érzed, hogy lassul a sebességed vagy ellenállsz egy adott feladattal szemben, akkor a nitró segítségével újra sebességbe és lendületbe kerülhetsz. Ha viszont nem megfelelő minőségű nitrót használsz (tehát az általános kliséket alkalmazod a személyre szabott motiváció helyett) akkor ne számítsd arra, hogy nagyobb sebességet fogsz elérni. Összpontosítsd a bizonyítékon alapuló motivációs kifejezések használatára. 

Nagy valószínűséggel motiváltnak, hitelesnek, sőt büszkének fogod érezni magad, mert ezek a mondatok emlékeztetnek arra a tényre, hogy máris győzelem van jelen az életedben most pedig még több győzelem és siker elérésére fogod használni őket. Tehát ne várj tovább, készítsd el a saját mantrád és használd még ma a nagyobb siker elérésének érdekében.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása