Így működik a Pygmalion hatás

2021. február 17. 19:48 - Life Advisor

oracle.jpgLehet, hogy a Pygmalion hatás kínos és nehéz kimondani, de hidd el,egy igazán csodás dologról van szó. Egyszerű pszichológiai trükk, amely semmibe sem kerül : se pénzbe, se rengeteg agyi kapacitásba mégis a legtöbbet képes kihozni a körülötted lévő emberekből. Bármikor és bárhol használható olyan vezetők számára, akik motiválni akarják alkalmazottaikat a legjobb teljesítmény elérésére, vagy olyan szülők számára, akik jobb jegyeket vagy megfelelő magatartást szeretnének biztosítani gyerekeik számára. Az orvosok a Pygmalion hatással arra ösztönözhetik pácienseiket, hogy egészségesebb ételeket fogyasszanak, a bérlők vagy a lakástulajdonosok pedig arra ösztönözhetik szomszédaikat, hogy ne panaszkodjanak minden egyes apróságra.

Robert Rosenthal és Lenore Jacobson amerikai pszichológusok fedezték fel mindezt. 1968-ban egy kaliforniai általános iskola minden tanulójával elvégeztettek egy IQ-tesztet. Az értékelés után csak azt az információt adták át a tanároknak - és tényleg csak a tanároknak - hogy mely tanulók voltak teljesítettek az átlag felett az adott évfolyamból. Emiatt úgy gondolták, hogy jogosan elvárható, hogy ezek a diákok a tanév végén is sokkal inkább az átlag felett lesznek, mint a többi diák az osztályból.

Pontosan ez is történt a tanév végén. Különösen a legfiatalabbak esetében az első és második osztályban, azokat, akiket megjósoltak, az osztály kiemelkedő tanulói lettek. Elég egyértelmű nem? A tanulmány tréfája viszont az volt, hogy a kutatók az állítólagos kiemelkedő teljesítményt nem az elvégzett IQ-teszt alapján adták meg, hanem teljesen véletlenül választottak diákokat.

Egy ember úgy viselkedik, ahogy elvárjuk tőle

Mivel a diákok maguk sem tudták, hogy "kiválasztottak-e" vagy sem, biztos, hogy egyedül a tanárok elvárásai szolgáltatták ezt a csodálatos teljesítménynövekedést. A két pszichológus tehát arra is rámutatott, hogy egy ember úgy viselkedik, ahogy elvárjuk tőle. Azok, akik jó dologra számítanak, tudatosan és tudattalanul is pozitív fejlődésre összpontosítanak, amely segít a fejlődésben, a problémák megoldásában és hogy megtalálják a saját útjukat.

Az elvárások megváltoztatják, hogyan kezeljük az illetőt. Ez pedig hosszútávon megváltoztatja az illető személyét is. Erre további tanulmányok is rámutattak. Visszatérve a fenti példákra, egy vezető, aki szilárdan hisz abban, hogy a csapata megtalálja a legjobb megoldást egy problémára, nagy valószínűséggel képesek is lesznek megvalósítani mindezt. Azok a szülők, akik úgy gondolják, hogy a gyerekük okos és képes lesz eligazodni az iskolában és a nagybetűs életben is, valószínűleg olyan gyereket fognak felnevelni, aki tényleg képes lesz erre.

És miért is kapta ez a pszichológiai jelenség a Pygmalion hatás nevet? Pygmalion az ókori görög mitológiában szegény szobrász volt, aki elefántcsontból faragta ki álmai nőjét, amelybe beleszeretett, a szobor pedig később életre kelt.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

8 komment
süti beállítások módosítása