Mentális erő vagy csak óriási ego? 7 jel, ami segít dönteni

2021. január 30. 07:30 - Life Advisor

ego_or_menthal_health.jpgAmy Morin a "13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek" című könyv szerzője szerint általános tévhit, miszerint az emberek összekeverik az óriási egót a mentális erővel. A nagy ego az arroganciáról szól, nem pedig a bizalomról. Általában ez egy páncél, amelynek célja a törékeny önértékelés védelme. Amit egy hatalmas ego biztosan nem jelent az nem más, mint a mentális erő. Kíváncsi vagy, hogyan tudod megmondani, hogy az emberek, akikkel találkozol valóban mentálisan erősek vagy csak beképzeltek? Íme 7 jel, amely arra utal, hogy az ego ugyan óriási, de a mentális erő csekély.

1. Nem hajlandó segítséget kérni

A nagy egóval rendelkező emberek ragaszkodnak ahhoz, hogy teljesen önellátóak legyenek. Ez hiteti el az érintettekkel, hogy többet tudnak, mint bárki más és ez akadályozza meg őket abban, hogy segítséget kérjenek.

A mentális erő ellenben azt is jelenti, hogy hajlandóak vagyunk segítséget kérni több szakértelemmel, készséggel vagy erőforrással rendelkező emberektől. Azok, akik szellemileg erősek, tudomásul veszik, hogy nem tudnak minden kérdésre választ adni és hálásan elfogadják a barátok, családtagok és szakértők támogatását.

2. Nem ismeri el a gyengeséget

Aki nagy egóval rendelkezik, nem akar semmilyen módon sem kiszolgáltatott lenni. Amint fennáll annak a lehetősége, hogy kiderülhet a nyilvánvaló gyengesége, akkor azonnal menekülni fog.

A mentálisan erő viszont lehetővé teszi az emberek számára, hogy felismerjék azokat a területeket, ahol problémáik vannak - legyen szó matematikáról vagy a nyilvános beszéd nehézségeiről. Ahelyett, hogy energiát pazarolna a saját gyengeségeinek elrejtésére, a mentálisan erős emberek inkább mások segítségével dolgoznak ezeken.

3. Nem ismeri a kudarcot

A nagy ego gyakran oda vezet, hogy az ember elhiszi, hogy soha nem bukhat el és ragaszkodik ahhoz, hogy mindenáron a saját útját járja.

A mentális erővel rendelkező emberek viszont tudják, hogy a kudarc lehetősége mindig fennáll. Azonban tudomásul veszik azt is, hogy elég erősek ahhoz, hogy ezekkel megbirkózzanak.

4. Elrejti a hibáit

A hibák kényelmetlenek. Ha pedig nagy az egód, akkor az önértékelésed érzékeny lehet rájuk. Ezért a nagy egóval rendelkező emberek minden energiájukkal azon vannak, hogy elrejtsék a hibáikat.

Aki viszont mentális erővel rendelkezik, könnyebben fogadja el a hibákat. Ha beismered, hogy valamit rosszul csináltál, akkor megvan az esély, hogy tanulj ebből a hibából és ne ismételd meg újra.

5. Soha nem adhatja fel

A nagy egóval rendelkező ember nem hagyhatja abba, amit csinál, mert ha felad bármit is, akkor azt a gyengeség jelének értelmezi.

A mentálisan erős ember viszont rájön, hogy néha nincs értelme tovább folytatni a dolgokat. Függetlenül attól, hogy a céged pénzt veszít  vagy megsérülsz egy verseny közben, bármikor meg van a lehetőséged, hogy elhagyj egy olyan helyzetet, ami neked nem jó.

6. A legfontosabb, hogy mások mit gondolnak róla

A nagy egóval rendelkező emberek sok időt töltenek azzal, hogy aggódnak, mit is gondolnak róluk mások. Ennek eredményeként szinte mindent megtesznek azért, hogy megbecsüljék őket, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy saját értékeiket latba kell dobni.

A mentálisan erős emberek számára viszont a saját jellemük fontosabb, mint a hírnevük. Értékeik szerint akarnak élni, még akkor is, ha a döntéseik és cselekedeteik nem mindig népszerűek.

7. Tagadják a fájdalmat

A nagy egóval rendelkező emberek érzelmileg keménynek fogják tettetni magukat és nem fogják elismerni, hogy szomorúak, félnek vagy megbántottnak érzik magukat.

Akik viszont mentálisan erősek, felismerik a normális emberi érzelmeket. Az érzelmi fájdalom nem a gyengeség jele, sokkal inkább annak bizonyítéka, hogy ember vagy. Ezenkívül a nehéz érzelmek átélése segíthet az érzelmi sebek gyógyulásában és az élet pozitív dolgainak megbecsülésében.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

süti beállítások módosítása