10 lecke, amit 2020 tanított

2021. január 13. 13:26 - Life Advisor

lessons_from_2020.jpgA 2020-as év tele volt hullámvölgyekkel. Olyanokkal, amelyeket ez a generáció még soha nem élt át. A legtöbb ember, hozzám hasonlóan, nagy erőfeszítéseket tett, tervezett, szervezett, célokat tűzött ki, amit el is akartak érni. A 2020-as év elején a világjárvány kitöréséig rendben is volt minden, aztán jött a változás. Bezárt az ország és az élet azóta nem ugyanaz. Ami pedig még ennél is őrültebbnek hangzik, hogy ezen cikk írásakor sem tért még vissza semmi a normális kerékvágásba. De ilyen az élet. Egyesek számára 2020 remek év volt, növekedéssel, de a legtöbben mégis inkább annak örültek, hogy 2020-nak vége lett.

Lehet, hogy a 2020-as év számodra is más volt, de a jó hír, hogy vége. És mint mindennel kapcsolatban, ami az életben történik, meg kell tanulnunk a leckét, meg kell szereznünk a tapasztalatokat és előre kell lépnünk, hogy jobbá tegyük 2021-et. Íme 10 olyan lecke, amit 2020 tanított meg nekem.

1. Az életben nincs garancia

Nincs kristálygömb, hogy megjósoljuk a jövőt és nincs garancia arra, hogy a dolgok a terveink szerint alakulnak. Senki sem várta, hogy 2020 így alakuljon, ahogy. Ez valami egészen új és váratlan dolog volt. Ugyanez igaz az életre is. Nincsenek garanciák. Lehet,hogy beindítasz egy vállalkozást, amit aztán előre nem látható körülmények miatt be is kell zárnod. Készülj fel mindig a legrosszabbra és fogadd el a tényt, hogy az életben nincs garancia.

2. A tervezés továbbra is fontos

Bár igaz, hogy semmi sem garantált, mégis meg kell tervezned, amit akarsz. Dwight D. Eisenhower azt mondta : 

"A terv semmi. A tervezés minden."

A kulcs tehát a tervezés és nem a terv. Ha azt tervezed, amire vágysz, fejlődhetsz annak megfelelően ahogy a dolgok alakulnak. Nem csak proaktívvá válsz, de tudni fogod mit kell tenned és mi a legfontosabb. Így pedig eredményesen irányíthatod az életed.

3. A legjobb befektetés te magad vagy

Ha 2020 nem sikerült jól, itt az ideje, hogy javíts az életeden. Ne feledd, hogy te magad vagy a legjobb befektetés. Dolgozz az önfejlesztésen. Olvass könyveket, fejleszd a készségeid, bővítsd az ismereteid, hogy jobb legyél a karrieredben, a vállalkozásodban és a magánéletedben is.

4. Tudást és készségeket szerezz, ne dolgokat

Ne gyűjts felesleges dolgokat. Inkább dolgozz azon, hogy valódi tudást és tapasztalatokat gyűjts. Észre fogod vennie, hogy az életed végén, nem az anyagi javak lesznek a legfontosabbak. Lehet célod az, hogy egy menő sportautód legyen, de ezzel sem fogod tudod lenyűgözni azokat, akik nem törődnek veled. Ne dolgozz ilyen dolgok megszerzésén. Inkább törekedj a tudás, készségek megszerzésén és, hogy olyan tapasztalatokat szerezz, amelyek fejlesztenek téged.

5. Vállald a felelősséget

Ha a világjárvány miatt nincs semmilyen üzleti tevékenységed vagy elveszítetted az állásod, akkor csak két dolgot tehetsz.

1. Hibáztatod a világot,a körülményeket és másokat a kialakult helyzetért

2. Vállalod a felelősséget azért, hogy ezen változtass.

Ha képes vagy felelősséget vállalni és megtanulni a leckét, amit az élettől kaptál, akkor fejlődni fogsz. Talán az élet nem is olyan nehéz, ha mondjuk megtakarítasz egy kis pénzt ahelyett, hogy felesleges dolgokat vásárolgatnál.

6. Törekedj a céljaidra és arra, ami fontos neked

A dolgok változhatnak és kiszámíthatatlanná válhatnak, de ekkor is dönthetsz úgy, hogy a céljaidon és a számodra fontos dolgokon fogsz dolgozni. Mostanra már tudnod kell, hogy nem támaszkodhatsz csupán egy bevételi forrásra. Törekedj arra, hogy a céljaidon dolgozz hogy ne csak célok maradjanak, hanem minél előbb valósággá váljanak.

7. Spórolj és fektess a jövőbe

A jövődet ma alakítod és nem 20 év múlva. Ennélfogva, ha jobb jövőt akarsz, akkor most kell ezen dolgoznod. Különösen igaz ez a megtakarítások és a befektetések terén. Tedd félre a jövedelmed egy részét megtakarításokra és befektetésekre. Amikor eljön az ideje, örülni fogsz, hogy van megtakarításod, amihez hozzá nyúlhatsz.

8. Vigyázz magadra

Fontos, hogy megtanulj vigyázni magadra. 2020-ban a legtöbben csak kezdték kapiskálni, hogy az egészségünk a legfontosabb érték. Ha nincs egészség, akkor nem élvezheted a gazdagságot és az életet. Figyelj az egészségedre, így lesz energiád arra, hogy folytasd azt, ami fontos számodra és élvezheted az életed.

9. Adj hálát

Választhatod, hogy arra összpontosítasz, ami hiányzik, vagy arra, amid van. A választás joga a tiéd. Van egy mondás, miszerint :

"Egy pesszimista minden lehetőségben látja a nehézséget; egy optimista minden nehézségben meglátja a lehetőséget."

Szóval minden attól függ, hogyan tekintesz az életre. Választhatsz, hogy arra fókuszálsz, ami rosszul ment, vagy gondolkodhatsz azon, hogy mi az amit jól csináltál. Ha az utóbbit választod, az életed egyre könnyebb és jobb lesz.

10. Élvezd az utazást

Függetlenül attól, hogy 2020 hogyan alakult a számodra, ez már a múlt és bekerült a történelembe. Már nem tehetsz semmit, hogy megváltoztasd 2020-at. Ezért tanuld meg élvezni a jelent és az előtted álló utat. Lehet,hogy 2020 nem volt egyszerű, de vagy elfutsz előle vagy tanulsz belőle. Az élet olyan, mint a hullámvasút. Vannak hullámvölgyek és te döntöd el, hogy sikoltozol vagy élvezed az utat.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása