5 erőteljes ok, amiért le kell írnod a céljaid

2021. január 02. 10:31 - Life Advisor

write_down_your_goals.jpg2017 volt. A kilencvenkilenc éves Annie mosolygott miközben egy rendőr megbilincselve kísérte őt egy cellába. Valószínűleg soha nem látott még senki sem mosolygó elítéltet, de Anni esete kicsit más volt. A legtöbb ember reszketni kezd attól a gondolattól, hogy egy sötét cellába zárják, a lány azonban életének egyik célját teljesítette : letartóztatták. A földön mindenkinek (beleértve a macskánkat is) vannak céljai. A Forbes gazdag embereinek listájára való felkerüléstől az egészen nevetséges tervekig, amelyek valószínűleg felkerülnek a "legőrültebb életcélok, amelyekről valaha hallottál" listára. A 6 éves kislány valamikor magáénak akarta tudni Disneylandet, míg a macskája valószínűleg a háza egyetlen tulajdonosává akart válni. Ezek a célok mind megvalósíthatók. Nagy kérdés azonban, hogy hogyan? Hogyan akadályozhatod meg, hogy a céljaid ne kerüljenek a süllyesztőbe?

Annak ellenére, hogy a sikernek nincs egyértelmű formulája, az egyik módszer annak biztosítására, hogy valóban elérd a céljaid az, hogy leírod őket. Pszichológiai tanulmányok kimutatták, hogy azok az emberek, akik leírják a céljaikat, 42%-kal nagyobb eséllyel érik el azokat, mint akik nem írják le őket. De ne csak statisztikákat nézzünk. Íme öt lényeges indok, amiért a célok leírása a siker biztos képlete.

1. Növeli a motivációd

A legtöbb ember szerint a Bermuda-háromszögből lehetetlen kijutni. Ez viszont nem teljesen igaz. Tudod mi az, ami nehezebb ennél? Megtalálni a motivációt, amikor a legnagyobb szükségünk van rá. Sok ember számára nagyon könnyű meghatározni és feltérképezni a személyes vagy szakmai célokat. Másrészt, amikor tényleges cselekvésről van szó, buzgalmuk hirtelen eltűnik. Erre a problémára egyszerű megoldás lehet egy cél kitűzése majd azonnali leírása.

Tanulmányok szerint, amikor leírjuk a céljainkat, a motiváció jelentősen megnő. Tudat alatt elkötelezettnek érezzük magunkat a felírt célok iránt és ezért hajlandóak lennénk megtenni a szükséges lépéseket a céljaink eléréséhez. A céljaid leírása ugyanolyan, mint tudat alatt kiadni magadnak a parancsot. Következtetésképpen minden alkalommal, amikor a figyelmed elterelődik, az elméd finoman emlékeztetni fog a céljaidra és arra, hogy cselekedj.

"Ha boldog akarsz lenni, tűzz ki olyan célt, amely parancsol a gondolataidnak, felszabadítja az energiádat és inspirálja a reményeidet." /Andrew Carnegie/

2. Megkönnyíti az emlékezést

Akár hiszed, akár nem, sok ember gyakran elfelejti a céljait vagy a törekvéseit. A modern élet nyüzsgése miatt könnyen elterelődik a figyelmünk és megfeledkezhetünk a kitűzött célokról vagy újévi fogadalmakról. A céljaink papírra vetése azonban hozzájárul az emlékezés fokozásához. Hallottál már a generációs hatásról? Ha még nem, íme egy gyors összefoglaló. A generációs hatás olyan jelenség, amikor az ember könnyebben megjegyzi a saját elméje által generált információkat, nem pedig azokat, amelyeket elolvasott egy könyvből például. Amikor leírsz valamit az agyad automatikusa felételezi, hogy ez fontos és erre összpontosít.

Például, ha elolvasol egy párizsi útikalauzt, akkor valószínűleg csak néhány apró dologra fogsz emlékezni belőle. Amikor azonban a saját szavaiddal feljegyzed az útmutató lényeges pontjait, az agyad tudja, hogy ez az információ fontosabb, mint az, amelyet az imént olvastál az útikalauzból. Épp ezért, ezt később könnyebben felidézhetnéd. A generációs hatás alapvetően így működik.

Annak ellenére, hogy a generációs hatás divatos kifejezésnek tűnik, gyakoribb, mint azt a legtöbb ember gondolja. Amikor feltérképezed és felírod a céljaid, az agyad fontosnak tekinti őket és ezért könnyebben emlékezhetünk rájuk.

3. Segít tisztázni a céljaid

Valljuk be, céljaink néha homályosak és nem igazán specifikusak. Tegyük fel például, hogy az éves célod az volt, hogy valami merész dolgot tegyél. Ebben az esetben ez a cél kudarcba fulladhat, mert túl sok időt tölthettél a merész feladat kiválasztásával.

Nehéz, mert a "merész feladat" bármit jelenthet a Mount Everestre való túrázástól egy üveg forró chili szósz elfogyasztásáig. A céljaid megírása azonban segít szűkíteni az összpontosítást és tisztázza, mit akarsz valójában megtenni. Így elkerülheted a zűrzavart az életedben.

4. Fokozza a reményt

A remény egy további ok, amiért azonnal le kell írnod a céljaid, amint kitűzöd őket. Ami a céljaid és törekvéseid elérését illeti, a remény alapvető tényező. Remény nélkül nagy valószínűséggel hiányzik belőled a cél eléréséhez szükséges lépések megtétele.

Céljaid leírása és elkötelezettségünk táplálja a reményt és várakozásra ad okot. Ha bizakodó vagy, pillanatok alatt képes vagy elérni a céljaidat.

"Céljaink csak egy olyan terv segítségével érhetők el, amelyben hevesen kell hinnünk és amellyel erőteljesen kell cselekednünk. Nincs más út a sikerhez." /Pablo Picasso/

5. Meghatározod a határokat a kívánságok és a célok között

Mi a különbség a cél és a kívánság között? Ég és Föld. Mielőtt nevetnél vagy a szemeidet forgatnád ezen a poénon, fontos megjegyezni, hogy a célok és a puszta vágyálom között egy egész világ áll.

Mielőtt leírnád a céljaid, akkor csak egy gondolatról vagy vágyról beszélünk. Abban a pillanatban azonban, amikor kitűzöd a célod, tartalmat adsz neki, akkor a kívánságod céllá alakul. Valósággá és kézzelfoghatóvá válik. Határidőt és cselekvési tervet is meghatározhatsz. Így nem fogsz órákat tölteni azzal, hogy a levegőben építs várat.

Bármely álom vagy cél megvalósítható. Persze időbe telhet, de nagyszerű módja a siker megindításának az, ha kitűzöd a céljaid. Minden cél leírásával cselekvésre ösztönzöd a tudatalattid és a passzív vágyad tényleges célokká alakítod. Így lerövidül a távolság közted és a törekvésed között. Kinek van szüksége hulló csillagokra, aranyhalra vagy éppen Dzsinnre, ha van toll és papír?

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása