5 történelmi személy, akik inspirálhatják a modern vezetőket

2020. december 14. 10:42 - Life Advisor

abraham_lincoln.jpgVezetőnek lenni néha magányos lehet. Egy tapasztalatlan vezetőnek képesnek kell lennie a saját hangját fejlesztenie, miközben eléggé megbízik a körülötte lévőkben, hogy tanácsot kérjen a nehéz döntésekhez. Egyik sem olyan képesség, amelyet egyik napról a másikra fejleszteni lehet. Az egyik legbefolyásosabb személyiség Benjamin Franklin kidolgozta a saját megoldását erre a problémára. Olyan történelmi személyek életét tanulmányozta, akik vezetőként képesek voltak inspirálni őt. Ugyanezt tettük mi is ebben a posztban.

1. Sun Tzu - Figyelj és alkalmazkodj

Ahogy a víz megváltoztatja az útját a környezetéhez alkalmazkodva, a vezetőnek is meg kell tanulnia alkalmazkodni minden helyzethez. Ez azt jelenti, hogy reagálni kell bármire, a gazdasági tényezőktől az üzleti tevékenységekig.

Sun Tzu világhírű ókori kínai író, filozófus és hadvezér szerint a vezetőnek figyelnie kell a környezetét, hogy jobban megértse, mi következik.

Persze a Sun Tzu által írt "A háború művészete" című kézikönyv az i.e. 500-as évek Kína szélsőséges hátterét szem előtt tartva íródott, de a tanácsok még mindig igazak. Tanulmányozd a környezeted és az üzleti versenyek során a legjobb helyzetben használd őket a legjobban.

"A győztes harcosok először nyernek, majd háborúba mennek, míg a legyőzött harcosok először háborúba lépnek, majd nyerni próbálnak"

2. Toussaint Louverture - Találd meg a saját utad és maradj kitartó

Toussaint Louverture felszabadított rabszolga, a haiti forradalom legkiemelkedőbb vezetője volt. A forradalom kezdete során kitartott egy eszmény mellett : megszüntette a rabszolga kereskedelmet. Céljainak érdekében olyan csapatok mellett harcolt, amelyek osztották az elveit. Ez segítette őt ahhoz, hogy kitartásával megtett mindent annak érdekében, hogy felszámolja a rabszolgaságot.

3. Nelson Mandela - Légy olyan példakép, amelyre az embereknek szüksége van

Nelson Mandelát joggal ismerték félelem nélküli vezetőként, még akkor is, ha minden joga megvolt ahhoz, hogy féljen.

1994-ben, a dél-afrikai elnökválasztási kampány alatt Mandela repülővel utazott, hogy beszédet mondjon a zulu támogatóinak. Körülbelül 20 perccel a cél előtt a repülőgép egyik motorja meghibásodott és mindenki pánikba esett.

Mindenki, kivéve Nelson Mandelát, aki csendesen és nyugodtan ült az ülésben, újságot olvasva. A gép végül sikeresen landolt és mindenki biztonságban megérkezett a célhoz.

Ami Mandelát illeti, később bevallotta, hogy ugyanúgy félt, mint bárki más, de egyszerűen nem volt hajlandó megengedni, hogy a félelem legyőzze őt és ezért a többi utast is képes volt megnyugtatni.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az életedet kell kockáztatnod. Inkább azt, hogy a vállalkozás vezetésével kapcsolatos félelmeket és szorongásokat meg kell tanulnod kezelni. A bátorság nem egyenlő a félelem hiányával. Inspirálnod kell másokat is, hogy túllépjenek a félelmeiken.

4. Abraham Lincoln - Gondolkodj, mielőtt beszélsz

Mások hibájára rámutatni ritkán vezet érdemleges segítséghez. Az embereket nem az értelem, hanem az érzelem vezérli. Tehát a nyilvános veszekedés, vita, mások lejáratása sokkal inkább a te személyiségedet tükrözik.

A Fehér Házban töltött ideje alatt új politikájában Abraham Lincoln arra törekedett, hogy megértse mi motiválja a riválisait, elfogadja a hiányosságokat és megszabaduljon az agressziótól. Lincoln ezzel a hozzáállással képes volt sok politikai ellenségét a saját követőjévé megszerezni.

A polgárháború alatt, amikor valaki a déli államok ellen szólalt fel, Lincoln egyszerűen azt mondta :

"Ne kritizálj másokat; ők pontosan azok, akik mi lennénk hasonló körülmények között."

5. Niccoló Machiavelli - Toborozd a legjobb embereket

Ahhoz, hogy jobban megértsd, merre is tartasz, megbízható emberekre van szükséged. A legjobb emberek megtalálásához azonban meg kell értened a saját gyengeségeid. Tudnod kell, hogy hol tudnál fejlődni annak érdekében, hogy sikeresen pótold a hiányosságokat.

A legjobb emberek megtalálása azonban nem elég, létfontosságú, hogy megtanuld, hogyan hozhatod ki belőlük a legjobbat, sőt, hogy ők hogyan hozhatják ki belőled a legjobbat.

Machiavelli nagyra értékelte a tanácsadóitól kapott őszinte véleményt. Ha a legjobb emberekkel veszed körül magad, akik nem félnek elmondani a véleményüket, akkor bármit elérhetsz.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása