Hogyan változtak az álmaink a koronavírus óta?

2020. december 04. 10:17 - Life Advisor

dreaming_covid.jpgFeltételezhetnénk, hogy az álmaink nem mások, mint olykor nagyon furcsa gondolatok haszontalan sorozata. Az álmokkal foglalkozó kutatók azonban hevesen tiltakoznak ez ellen. Az agykutatók szerint az álmok különböző célokat szolgálnak. Segítenek a negatív érzések feldolgozásában, mentálisan felkészítenek bennünket az előttünk álló kihívásokra és segítenek tanulni a tapasztalatainkból. Mivel a koronavírus járvány az emberek életében teljesen új félelmeket, kihívásokat és tapasztalatokat teremtett, az álmaink is megváltoztak. Legalábbis ezt feltételezi Natália Mota - brazil pszichiáter és agykutató - és csapata.

67 férfit és nőt kérdeztek meg az álmaikról a tanulmányukhoz. Közülük 25-en a koronavírus járvány előtt 2019 szeptemberében és novemberében is beszéltek az álmaikról, a további 42 személyt a 2020-as márciusi és áprilisi brazíliai lockdown során beszéltek az álmaikról. A vizsgálat eredményeit nemrég tették közzé a "Plos One" szaklapban.

Akik mentálisan szenvedtek a korlátozásoktól, rosszabbakat álmodtak

A vizsgálat mindkét fordulójában arra kérték a résztvevőket, hogy számoljanak be minden egyes álmukról és ne csak azokat emeljék ki, amelyek mélyebben az emlékezetükben maradtak. Ezzel a csapat biztosítani szerette volna, hogy valóban még az "átlagos" álmokat is elemezhessék és ne csak az "extrém" álmok kerüljenek be a kutatásba.

A kutatók megvizsgálták a válaszadóik összesen 239 álmát. A lezárások során lévő álmokban leírásában lényegesen többször szerepelt a "szomorúság" és a "harag" szó. A tanulmány szerzői szerint az, hogy a válaszadók milyen gyakran említették ezeket a kifejezéseket, attól is függött, hogy az érintett személy mennyit szenvedett a pandémiától kiváltott problémákban.

Például a különösen társasági emberek, akiknek pszichológiailag mostanra elszigeteltséggel kellett megküzdeniük, gyakran és intenzíven álmodtak olyan dolgokat, amelyek szomorúvá vagy dühössé tették őket - gyakrabban,mint azok, akiket annyira nem aggasztott az egyedüllét a járvány előtt.

Álmaink, mint mentális edzők a való világban

Szomorú vagy dühös álmaikkal a résztvevők szabályozták a negatív érzéseiket. Úgy tűnik, hogy az emberek álmai a lezárások során eleget tettek az elején említett másik célnak. Felkészítették az embereket a való világ kihívásaira és problémáira azaz, egy bizonyos módon mentálisan kiképezték az embereket.

A tanulmány szerzői ezt azzal magyarázzák, hogy a résztvevők márciusban és áprilisban látott álmai több olyan dolgot és helyzetet is magukban foglaltak, amelyek az élet két aspektusát érintették. A rettentő állapotot és a csodás világot.

Aki már álmában tudatosította, hogy rendszeresen mosson kezet - még akkor is, ha mondjuk olyan rémálma volt, hogy valaki megfertőződött a nem megfelelő higiénia miatt - a való életben is lelkiismeretesebb lett a szappannal, a vízzel és a kézmosással.

Mesélj másoknak az álmaidról

Ha te is rosszabbul álmodsz a járvány óta, akkor a tanulmány szerzőinek van még egy tippje : ne hagyd figyelmen kívül az álmaid, hanem elevenítsd fel őket, az aggodalmaidat, a félelmeidet és a problémáidat is, amelyek mögöttük lehetnek. Így vigyázol a mentális egészségedre, ami ebben a bizonytalan időben erősen javallott.

Egy másik álomkutatással foglalkozó csapat, ezúttal az Egyesült Államokból, egy 2019-es tanulmányban arra a következtetésre jutott, hogy az álmainkról való beszélgetés segít abban is, hogy mentálisan erősek maradjunk. Szerintük ez nagyobb együttérzést kelt mind a beszélő és a hallgató részéről is. Ezenkívül példaképpé válsz, amikor másoknak mesélsz az álmaidról. Példakép a nyitottság és az önreflexió szempontjából.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

1 komment
süti beállítások módosítása