Motiváció józan paraszti ésszel

2020. december 02. 16:57 - Life Advisor

motivation_brain_mass.jpgAz emberek mindig keresik azt a szikrát, ami megmozgatja őket, amikor elakadtak az életükben. Tudjuk, hogy mit kell tennünk, de küzdünk azzal, hogy megtegyük. Ráadásul a magunk iránti elkötelezettséget nagyon könnyű hárítani magunktól egy egyszerű "csak nem vagyok motivált" kijelentéssel. Persze inspirálódhatsz néhány influencerektől az Instagramon vagy megnézhetsz egypár YouTube motivációs videót, sőt akár blogokat is olvashatsz és inspirálódhatsz. Alkalmanként még talán működik is, de legtöbbször inkább csak a képernyőt bámulod és másnap minden kezdődik előröl.

A motivációhoz való ragaszkodással az a probléma, hogy ez egy mulandó érzés. Persze jó dolog, ha úgy érezzük, hogy egy hullámhosszon vagyunk a céljainkkal és ki is tudjuk aknázni őket, de ha éppen most nincs benned ilyen érzés, akkor nem érdemes arra várni, hogy majd visszatér, mert ez eltarthat egy ideig.

Megoldás erre a helyzetre is van, amely két részből áll.

1. Találd meg magad

Amikor motiválatlannak érezzük magunkat, általában valami más történik az életünkben, ami befolyásolja azt is, hogyan gondolkodunk a céljaink eléréséről. Lehet, hogy stresszesnek, túlterheltnek érezzük magunkat, szorongunk és sok időt töltünk azzal, hogy megpróbáljuk eloltatni a körülöttünk lévő tüzet.

A meditáció és az éberség elengedhetetlen ahhoz, hogy a gondolatid jobb irányba terelődjenek és hatékonyan tudd kezelni ezeket a kihívásokat. Ez a típusú gondolkodásmód lehetővé teszi számunkra, hogy megtakarítsuk az energiáinkat és nyugodt lelkiállapotba kerüljünk.

A motiváció hiányát egy mélyebben gyökerező érzelmi fájdalomnak, szégyennek, bűntudatnak vagy haragnak lehet álcázni. Amikor érzelmileg megterheltnek érezzük magunkat, akkor az életünk minden területén nehézségeket tapasztalunk.

Vizsgáld meg az önmagaddal és a világgal kapcsolatos érzéseid és azok történeteit. Azonosítanod kell, hogy ezek valódiak vagy pusztán kitaláció. Minél több tudatossággal rendelkezünk annál pozitívabb érzelmeink lesznek és ez megadja a lendületet a motivációhoz.

Ha túlságosan az eredményre koncentrálsz, elveszíted a szándékot, hogy átadd magad a folyamatnak. Hajlamosak leszünk túl messzire kerülni önmagunktól és ragaszkodni az eredményekhez, akkor viszont nem látjuk az utat, a folyamatot, nem kapjuk meg a kívánt visszajelzést és csökken a motivációnk.

Hasznosabb, ha a végcél eléréséhez a szükséges napi stratégiádra koncentrálsz és azokat követed. Így nagyobb jelenlétet és tudatosságot adunk annak, ami naponta befolyásol minket. A siker nem lineáris utazás, vannak hullámvölgyek, de gyorsabban és könnyebben elérsz a célodhoz, ha ragaszkodsz magához a folyamathoz.

Összefoglalva, ami befolyásolja a motivációnkat

  • Olyan problémák és kihívások jelennek meg az életünkben, amelyek elveszik az időnket, energiánkat és a lendületünket
  • Súlyos érzelmi állapotba kerülünk és a történet, amit elmesélünk magunknak, akadályokat gördít elénk
  • Túlságosan az eredményre koncentrálsz az eléréséhez szükséges folyamat helyett

A motivációs probléma megoldásának második részéhez nincs szükség motivációra, csupán sokkal erőteljesebben kell fókuszálnod a stratégiádra.

2. Hozd létre a lendületet

Minél többet cselekszünk, minél nagyobb lendületünk van, annál motiváltabbak vagyunk. Mindez ugyanis megköveteli, hogy legyőzzük a kezdeti ellenállást, hogy magunkkal törődjünk és kilépjünk a komfortzónánkból. Minél gyakrabban cselekszel, annál könnyebb lesz a teljes folyamat.

A pozitív cselekvés, pozitív eredményekhez és ezáltal motivációhoz vezet.

Ami megtörheti a lendületet és visszahúzhat minket, ha a rossz dolgokra koncentrálunk. Az emberi agy a negativitásba sokkal könnyebben beleragad, ezért hajlamosak vagyunk a negatív dolgokra összpontosítani és olyan dolgokra fókuszálunk majd, ami nem megy túl jól az életünkben. A siker felé vezető úton található apró győzelmeket gyakran figyelmen kívül hagyjuk.

Ennek fejlesztésére a naplóírás lehet jó segítség. Így ugyanis tisztában leszünk azzal a rengeteg dologgal, amit megtettünk még akkor is, ha ez nem nyilvánul meg azonnal kézzelfogható eredményként. Így sikeresebben koncentrálhatunk a céljaink eléréséhez szükséges folyamatra.

Meg kell értened tovább azt is, hogy időről időre elfogsz szúrni dolgokat vagy hogy a dolgokat nem befolyásolhatjuk mindig és ott kell folytatnunk, ahol abbahagytuk. Így gyorsabban érhetjük el a céljainkat.

A fenti két módszerrel több motivációt és lendületet teremthetsz az életedben. Próbáld ki és maradj motivált!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

süti beállítások módosítása