Főállás mellett a szenvedélyednek is élnél? Megteheted!

2020. november 17. 07:30 - Life Advisor

side_hustle.jpgHa teljes munkaidőben dolgozol még nem jelenti azt, hogy ez az egyetlen dolog, amit csinálni akarsz az életedben. Lehet, hogy van egy hobbid vagy egy szenvedélyed, amelyet komolyabb szintre szeretnél hozni. A jó hír az, hogy mindehhez nem is kell otthagynod a munkahelyed. Akár a munkád mellett is foglalkozhatsz ezzel, amely jó módszer lehet ahhoz, hogy pénzt keress. Ilyen elfoglaltság lehet például a tanítás, a tánc, az írás stb. Mindez azonban nem olyan egyszerű. A szenvedélyed,hobbid a jelenlegi feladataid és felelősséged mellé fog érkezni, amely nagy nyomást jelenthet. Viszont, ha képes vagy okosan csinálni, akkor nemcsak plusz bevételre tehetsz szert, de azt is megtudod, hogy esetleg foglalkoznál-e ezzel a későbbiekben. Íme 5 módszer, amivel a munkád mellett a szenvedélyedre is lesz időd és energiád.

1. Oszd be az időd

Mivel a teljes munkaidős munkáddal együtt a szenvedélyeddel is foglalkozni szeretnél, szükséged lesz egy korrekt időbeosztásra, hogy elkerüld a túlórázást. A hét bármely pillanatában nem dolgozhatsz a szenvedélyeddel.

Szükséged lesz az időbeosztásra. Lehet mondjuk 2 óra az irodai munkád előtt, 2 óra este vagy hétvégén. Tervezz olyan beosztást, amely megfelel számodra és amely nem veszélyezteti a szakmai és személyes feladataid.

Természetesen nem lesz elég tervezni, be is kell tartanod ezt a beosztást. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy minden fejlődés nélkül túlterheled magad. Megfelelő időbeosztással elősegíted a maximális összpontosítást az adott feladatra.

2. Minimalizáld a zavaró tényezőket

A főállásunk általában a napunk jelentős részét elveszi, plusz ha ehhez még hozzátennénk a szenvedélyünket is, akkor nincs időnk semmilyen zavaró tényezőre. Ez persze nem azt jelenti, hogy elfelejted a személyes életed, hanem azt, hogy egyensúlyt teremtesz úgy, hogy csak arra szánsz időt, ami éppen fontos.

Munka közben némítsd le az üzeneteidet (Facebook, Instagram stb.) vagy állítsd a telefonod repülőgép üzemmódba, mert ha hiszed, ha nem, a mobiltelefon a legnagyobb figyelemelterelő tényező. A zavaró tényezők kizárása nemcsak a jobb koncentrációban segít, hanem a feladatok sokkal hatékonyabb elvégzésében is a minőség megőrzése mellett.

3. Legyen időalapú cselekvési terved

A kiválasztott szenvedélyednek, hobbidnak szüksége lesz egy cselekvési tervre. Ennek tartalmaznia kell a rövid és hosszú távú céljaid. Minden célhoz meg kell adnod egy határidőt is, hogy ennek megfelelően tudj dolgozni.

A cselekvési terv elengedhetetlen, mert munkára ösztönöz, mert a céljaid elérését segíti és a határidők gondoskodnak arról, hogy időben teljesítsd a feladataid a céljaid,álmaid elérésének érdekében. Cselekvési terv nélkül elfogsz veszni és a szenvedélyed nem fog semmilyen eredményt hozni számodra.

Ha a szabadidődet befekteted valamibe, akkor csináld rendesen ehhez pedig szükség lesz egy cselekvési tervre. Miután ez megvan állítsd fel fontossági sorrendet és kezdj el dolgozni rajtuk.

4. Folyamatosan képezd magad

A jövedelmező mellék elfoglaltságodhoz szükség lesz arra, hogy a legtöbbet kihozd a képességeidből. Ha szolgáltatást kínálsz, akkor a legjobbnak kell lenned abban, amit csinálsz.

Számos ingyenes forrás áll rendelkezésre az interneten, amellyel fejlesztheted a képességeid például blogok olvasása, ingyenes tanfolyamok, podcastok hallgatása, emberekkel való kapcsolatépítés stb. Ezekre nem kell külön időt szánnod, csinálhatod miközben kávét iszol, szünetet tartasz.

5. Keress egy mentort vagy csatlakozz egy csoporthoz

Míg a főállásodban egy csapattal dolgozol, a szenvedélyed és hobbid esetében többnyire egyedül vagy, hacsak nem tervezel üzletet indítani valakivel. Mivel nincs sok szabadidőd a lehetőségek feltárására a legjobb, ha olyan mentort találsz, aki végigvezet téged a folyamatokon.

Csatlakozhatsz olyan csoportokhoz is, amelyben hasonló gondolkodású emberekkel találkozhatsz, ismerkedhetsz. Ilyen csoportokat találsz akár Facebookon de LinkedIn-en is. Mindez drasztikusan segítheti a munkád jobb elvégzését azáltal, hogy ugyanolyan motivált és hasonló érdeklődési körrel rendelkező emberekkel veszed körül magad.

Ha a szenvedélyeddel is foglalkozni szeretnél a meglévő főállásod mellett bizony számítanod kell némi stresszre, viszont ha van egy cselekvési terved és elkötelezett vagy céljaid iránt, akkor nem is lesz olyan nehéz. Ha van kedved valami extra dolgot tenni magadért és erőfeszítéseket teszel, akkor semmi sem lehetetlen

Ha pedig olyas valamit választottál a főállásod mellé, amit szívből szeretsz, akkor nem is fogod fel munkaként. Azt csinálod amit szeretsz és ez hasznot fog hozni számodra.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása