3 tipp, hogy túléld az idei őszt és a telet

2020. november 11. 19:02 - Life Advisor

winter_sad.jpgA koronavírus kihívásokat jelent az emberek számára szerte a világon. Kevesebb társasági programon vehetünk részt, vannak, akik nem láthatják a családjukat. A cégeknél megszűntek a személyes találkozók, aki tudott átállt home officera, de vannak akiknek a munkaidejük csökkent vagy akár el is bocsátották őket. Aztán ott van a vírustól való pszichés stressz és félelem. A karácsonyi piacokat és partikat lemondják, nem lehet moziba, színházba vagy más rendezvényre sem elmenni. Mindezek hatással vannak a pszichénkre. A járvány sok embert megrémít. A kiszámíthatatlanság kezelése hihetetlenül nehéz és gyakran úgy érezhetjük, hogy elveszítettük az irányítást.

Folyamatosan csak rossz híreket hallunk, a pénzügyeink egyre csak rosszabbodnak, sokak számára a munkahely is kétséges sőt, megkezdődnek a hosszú sötét őszi,téli esték.

Fontos azonban tisztázni, hogy a gondolkodásunk vezérli a cselekvésünket, a cselekvéseink pedig a mindennapi életünk eredményeit. Ha például egy alkalmazott azt gondolja, hogy a home office magányossá teszi, akkor pontosan ez is fog történni. Csak a szükséges értekezleteken vesz részt, visszavonul és folyamatosan a magányra utaló bizonyítékok után kajtat. Ennek eredményeként otthon ül elszigetelten. A gondolkodásmódunk mindig beteljesedik.

Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy bár gyakran nincs befolyásunk a külső körülményekre, mindig mi irányítjuk és szabályozzuk azt, hogyan értékelünk egy adott helyzetet. Minden egyes alkalommal tedd fel magadnak a kérdést : tényleg ilyen ez a helyzet? Vagy lehet más is?

Határozzuk meg és döntsük el mi magunk, hogyan éljük meg a dolgokat. Nem arról van szó, hogy mindent próbáljunk elsimítani vagy épp elutasítani. Tény, a karácsonyi bulik az idén elmaradnak. Ennek ellenére a panaszkodás és a letargikus állapot helyett választhatod azt, hogy megiszol virtuálisan egy forralt bort a kollégáiddal.

A pozitív gondolkodásmód létrehozása mellett - ami nemcsak a világjárvány idején hasznos és fontos - íme 3 további tipp, ami segíthet, hogy túljuss az hosszú őszi és téli időszakon.

1. Kezdd el befektetni a saját idődet

A befektetők mindig alaposan átgondolják, hogy mibe fektessék a pénzüket és milyen megtérülést várnak tőle. Pontosan neked is ugyanezt kell tenned. Ahelyett, hogy minden nap legalább egy órát negatív hírek olvasásával töltesz, állíts fel magadnak egy 10 perces korlátot, amit a különböző híroldalak olvasására fordítasz. Negatív dolgok helyett fókuszálj a pozitív dolgokra. Hívd fel a barátaid vagy tölts több időt a családoddal.

2. Törődj másokkal

Ennek két pozitív hatása is van. Egyrészt, ha valaki másra figyelsz, akkor kicsit elterelheted a figyelmed saját magadról. Másrészt, ha valaki másnak segítesz, az téged is jó érzéssel tölt el. Ez tudományos tény. Dicsérj meg valakit, ajánld fel valakinek a segítséged, így egy pillanatra elfelejtheted azt amin épp stresszelsz.

3. Töltsd fel az energiakészleted rendszeresen

A saját belső akkumulátorunk általában elég sokáig kibírja, így végigvezet minket a héten. A hétvégén újra feltöltjük, ha esetleg szabadságot is kiveszünk, akkor meg aztán még inkább. De, jelenleg ez nem olyan egyszerű.Se utazás, se barátokkal való találkozás, se étterembe járás most nem lehetséges, azaz sok olyan tevékenység, amellyel általában feltöltődünk energiával, pillanatnyilag nem lehetséges.

Ezért is sokkal fontosabb, hogy vigyázzunk magunkra. Naponta legalább egyszer tegyél valami olyat, ami újratölti az akkumulátorod.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

1 komment
süti beállítások módosítása