Mi köze a saját értékeidnek a sikerhez? Több, mint gondolnád.

2020. október 25. 13:00 - Life Advisor

personal_values_towards_success.pngIsmered a saját magad értékeit? Vannak értékeink, amelyeket mondunk és vannak értékeink amelyek megnyilvánulnak a cselekedeteink által. Ha figyeled a tetteid, akkor világosan láthatod az értékeidet is. Vajon ezek megegyeznek azzal, amit mondasz az értékeidről? Ha nem, miért nem?

1. Az értékeid diktálják a viselkedésed

A cselekvést gondolkodás előzi meg, függetlenül attól, hogy ezek a gondolatok tudatosak vagy tudatalattiak. A gondolataid a te egyéni értékrended és meggyőződésed szűri meg, amelyeket aztán az elméd feldolgoz, hogy elősegítse a döntések meghozatalát és az azt követő cselekvést.

A társadalomtudomány szerint az értékek személyesek ugyanakkor kulturális elemekkel is rendelkeznek, amelyek segítenek megérteni, mi a jó és a rossz, fontos és nem fontos.

Fontos tudnod, hogy mely értékek vannak benned, hogy tudatosan cselekedhess. A tanulmányok kimondják, hogy az értékeink a viselkedésünk iránymutatásaként szolgálnak és központi szerepük van az identitásunkban. Amikor egy érték központi szerepet játszik az identitásunkban, akkor ez lesz a viselkedésünk legfőbb mutatója.

Ez azt jelenti, hogyha sikeres akarsz lenni (ahogy azt elhatároztad), akkor rendelkezned kell azokkal az értékekkel, amelyek a sikeres emberek életében is megvannak és ezeket az identitásod kulcsfontosságú részévé kell tenned. Például, ha azt látod, hogy a sikeres emberek remekül szerveznek meg bármit az életükben, téged viszont körül vesz a káosz, a rendetlenség, akkor időt kell szánnod arra, hogy rendbe tedd a dolgaid. A cselekvések alakíthatják az értékeidet és a magatartási normáid frissítésekor ezek mutatják meg, hogyan látod magad. Ehhez írj ki minden olyan értéket, amelyről úgy gondolod, hogy a sikerhez szükséged lesz rá, majd olvass tovább.

2. A viselkedés diktálja a sikert

Viselkedésed megmutatja, hogy hol áll a személyiséged és az alapvető értékeid a mai nap. Ha nagyobb hangsúlyt fektetsz a kényelemre, mint az erőfeszítésre, sok rendetlenséget, hanyagságot fogsz tapasztalni az életedben. Ha az önfejlesztés, a fejlődésed fontosabbnak tartod a kényelem helyett, akkor folyamatosan kihívások elé állítod önmagad és olyan tevékenységekbe kezdesz, amelyek bővítik a gondolkodásmódod. A viselkedésed megmutatja, hogy milyen értékek váltak a személyiséged részévé.

Miután felismerted, hogy mely tevékenységeket folytatod rendszeresen, azonosíthatod azokat az értékeket és meggyőződéseket, amelyek a viselkedésed működtetik. Készíts egy listát a számodra aktuálisan felmerülő értékekről és hiedelmekről. Ezt a listát nyugodtan összehasonlíthatod az 1 pontban elkészített listával.

Mi bennük a közös? Milyen különbségek vannak a két lista között? A hasonlóságok és a különbségek tiszteletben tartása egyértelműen megmutatja min kell még dolgoznod.

3. Összpontosítás és támogatás

Az értékeid következetes mutatói annak, amire összpontosítasz. Ez teszi lehetővé, hogy olyan tudatosabb döntéseket hozz, amelyek majd a sikerhez vezetnek. Amikor döntések elé nézel tedd fel magadnak a kérdést, hogy a kívánt siker összeegyeztethető-e az általam birtokolt értékekkel vagy sem? A válasz segít abban, hogy erősebb, megfontoltabb döntéseket hozz, amelyek segítenek a céljaid elérésében.

Ugyancsak segítségre lehet abban is, hogy kapcsolatba lépj más emberekkel. Gyakran fogsz együtt lenni olyan emberekkel, akik hasonló értékeket képviselnek. Ha olyan környezetben vagy, amely megérti és tiszteletben tartja az értékeid, az segít abban, hogy a siker útján maradj.

4. Új értékek építése

Ez egy kis figyelmet igényel. Teret kell adnod az új viselkedésmódoknak és a gondolkodási mintáknak, miközben elengeded a régi mintáid, mielőtt még szabotálnák az életed.

Ehhez tisztában kell lenned azzal, hogy mit szeretnél megváltoztatni és aktívan új cselekvéseket kell választanod azon szokásokhoz, amelyek korábban valószínűleg automatikusan működtek. Minél több változást eszközölsz, annál természetesebbé válik. Így lesznek az új értékek a személyiséged részei, amely sikerhez vezet akkor, ha ezek a változások összhangban vannak a céljaiddal.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása