5 szabály, hogy boldogulj a mai felfordult világban

2020. október 20. 11:18 - Life Advisor

covid_personal_changes.jpgAz egész világon páratlan turbulenciát tapasztaltunk ebben az évben. Gyakorlatilag mindenképp több kihívás vár ránk, mint azt valaha is gondoltuk volna. Ezek a változások sokaknak elképesztő mennyiségben okoztak stressz ezért bizony különböző módszerek alkalmazására volt szükség. Most, hogy már csak 3 hónap maradt ebből az évből, kicsit kezdjük rugalmasabban kezelni a dolgokat. Miután átéltük a vírus okozta helyzetet, sokan kiépítettünk olyan eszközöket, amelyek segítettek eligazodni a 2020-as év soha nem látott összetettségében. 5 ilyen dolgot azonban mindenképpen kiemelnék a tanult leckék közül, amelyek elengedhetetlenek lesznek számunkra a jövőben is. Fontold meg te is, hogy ezeket az eszközöket használod-e az életedben annak érdekében, hogy megerősítsd a személyiséged, az életed, az önfejlesztésed, a céljaid és az álmaid elérését 2021-ben és a távolabbi jövőben.

1. Együttérzés önmagaddal szemben is

Másokkal gyakran együttérzünk, magunkkal viszont már kevésbé. Itt az ideje, hogy ezt megfordítsuk. Bár mindannyian a saját magunk legrosszabb kritikusai lehetünk, a legnagyobb és legszükségesebb dolog, amit meg kell tennünk az az önszeretet és önmagunk elfogadása.

Ahelyett, hogy irreális elvárásokat támasztanánk magunkkal szemben - amelyek szó szerint kudarcra ítélnek minket - határozzuk meg, hogy mit jelent számunkra az egyes napok sikere. Fogadd el, hogy minden nap kicsit máshogy néz ki. A világjárvány teljesen felborította a mindennapjainkat, ezért létfontosságú, hogy együttérzésed fejezd ki önmagadnak is egy olyan világban, amely egy pillanat alatt megváltozhat.

2. Szánj magadra minimum 5 percet

Buta kérdésnek tűnhet, de mikor volt utoljára olyan, hogy magaddal törődtél 5 zavartalan percig? Amikor az érzéseiddel, önmagaddal foglalkoztál. Ahhoz, hogy sikereket és pozitív élményeket könyvelj el, ez elengedhetetlen. Szánj legalább 5 percet (de többet is akár, ha lehet), hogy önmagaddal törődj, hogyan érzed magad, miért érzed így magad és határozd meg azt is, hogy mire van szükséged.

Önmagadat nem tudod lecserélni, így törődnöd kell magaddal, különösen akkor, ha a világ körülötted kezd szétesni. Próbálkozz napló írásával vagy találj egy csendes helyet egy csésze kávéval, teával és légy egyedül a gondolataiddal. Ez az 5, 10 vagy 15 perces befektetés nagy hatással lehet a mindennapjaidra.

3. Optimalizáld a terveid

Elég nagy esély van arra, hogy a mindennapjaid máshogy alakulnak, mint múlt évben vagy akár az év elején. Más lehet a munkaidőd, az edzéseid ideje valamint a barátokkal és a családdal való interakciók. Ha a megszokott tervek szerint próbálsz élni egy olyan világban, amely időközben drasztikusan megváltozott, annak nem igazán van értelme. Lépj egyet hátra és nézd meg, hogyan optimalizálhatod a mindennapi kötelezettségeid és cselekedeteid, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a napjaidból.

4. Gyakorold a hálát

A hála mindennapos gyakorlása segít pozitív szemüvegen keresztül kialakítani a perspektívákat. A mindennapokban számos negatív, külső tényező vesz körbe minket, ezért egy apró stressz is elég, hogy eleve a negatív gondolkodást válasszuk. Kezd minden napod azzal, hogy átgondolod, miért vagy hálás és figyeld meg, hogy emelkedik a hangulatod. Egyszerű gyakorlat, amely garantálja, hogy minden napod sikeresen indulhasson.

"A hála a legegészségesebb gondolkodás mód. Minél több dologért vagy hálás, annál több dolog történik veled, amiért hálás lehetsz."  /Zig Ziglar/

5. Tartsd a kapcsolatot a szeretteiddel

Sokan a járvány miatt nem tölthetünk annyi időt a szeretteinkkel, amennyit kellene és ez bizony kihívást jelenthet. A magány érzése sokkal hamarabb megjelenik, amely hatással lehet a mentális egészségünkre.

Az ember egy társas lény, így arra vagyunk hivatottak, hogy ápoljuk és fenntartsuk az emberi kapcsolatainkat, amely valódi lelki táplálék lehet mindannyiunknak. Tehát ahelyett, hogy elszigetelnéd magad, vedd fel a telefont. Hívd fel a barátaid, családtagjaid, hogy telefonon hallhasd a hangjukat. Ha van lehetőséged, használd a FaceTime-ot, Skypeot, ZOOM-ot stb. amely lehetővé teszi az online térben lévő audiovizuális beszélgetést és az együttlétet. Lehet,hogy személyesen nem tudtok együtt lenni, de ez nem azt jelenti, hogy nem tölthettek egymással időt. Ne feledkezz meg azokról a személyekről se, akikről mostanában nem is hallottál. Szükségük lehet egy inspirált, motivált hangra, mint a tiéd.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

süti beállítások módosítása