A tudomány szerint ez a 3 dolog kell a sikerhez

2020. szeptember 24. 11:51 - Life Advisor

success_mentor_people.jpgSokan átlagos életet élnek és úgy tűnik, hogy a legtöbben nem jutnak el a céljaikig, mert nincs meg a céljaikhoz vezető irány, út. Fogalmuk sincs arról, hogy mit akarnak az életüktől. A siker és a kiteljesedett élet egyik legfontosabb kulcsa az, ha tudod, mit akarsz és könyörtelenül dolgozol a céljaidon. A probléma, ahogy azt említettem az, hogy a legtöbb embernek fogalma sincs, mit akar. Vagy más szavakkal, nem tűznek ki maguk elé célokat. Ha viszont olyan rendkívüli emberekre gondolsz, akik elképesztő sikereket értek el az életben, például Michael Jordan és Tiger Woods vagy olyan sikeres vállalkozók, mint Elon Musk és Mark Cuban, akkor észreveheted, hogy mindannyiukban van legalább egy közös vonás. Tudják mit akarnak, célokat tűznek ki és mindennap haladnak előre a céljaik elérésének érdekében.

A célok kitűzése során hosszútávú jövőképet kapunk, amelyre összpontosíthatunk ugyanakkor rövidtávú motivációt is nyújthat nekünk, amelyet mindennap át kell dolgoznunk. Dr. Gail Matthews a Dominikai Egyetem professzora egy tanulmányt készített arról, hogy a célok megírása, a cselekvésre való elkötelezettség és az elszámoltathatóság hogyan befolyásolja a célok elérését.

A professzor 267 résztvevőt osztott fel különböző csoportokba, 23 és 72 év közöttieket és a résztvevők különböző országokban éltek, beleértve az Egyesült Államokat, Angliát, Japánt és Ausztráliát is. A csoportfelosztás a következő volt :

1. csoport - A résztvevőket egyszerűen arra kérték, hogy gondolják át a céljaikat (mit akarnak elérni a következő 4 hétben) és értékeljék a célokat nehézségeik, fontosságuk és a motivációjuk alapján.

2. csoport - A résztvevőket itt arra kérték, hogy írják le a céljaikat és értékeljék azokat.

3. csoport - Követniük kellett a 2. csoportot és pluszban meg kellett fogalmazniuk a cselekvési kötelezettségvállalásokat is.

4. csoport - A 3. csoportot kellett követniük kiegészítve azzal, hogy a céljaikat és a cselekvési tervet el kellett küldeniük egy támogató barátnak.

5. csoport - A 4. csoportot kellett követni itt viszont hetente kellett beszámolniuk az előrehaladásukról egy támogató barátnak.

Szerinted mi történt a 4. hét végén?

Az eredmények az 1. csoportban 43%-al, az 5.csoportban pedig 76%-al nőttek.

Ez azt jelenti, hogy amikor leírod a céljaid, kidolgozod a cselekvési tervet és kötelezettséget vállalsz iránta, valamint heti beszámolót küldesz az előrehaladásodról egy támogató barátnak, akkor 76%-al nagyobb az esélye a céljaid elérésének.

Mire kell neked összpontosítanod, ha el akarod érni a céljaid?

1. Írd le őket

Először is meg kell határoznod, hogy mit szeretnél elérni, majd leírni a céljaid. Jack Canfield, John Assaraf és Robin Sharma is azt javasolja, hogy írjuk le a céljainkat, ugyanis ha ezt megtesszük, növeljük az elkötelezettségünket a céljainkkal szemben.

Scott Adams, a Dilbert képregény készítője a világ egyik legsikeresebb karikaturistája elmondta, hogy naponta 15 alkalommal írta le a célját. Leírta, hogy sikeres karikaturista lesz és ezt folytatta nap mint nap, napi 15 alkalommal.

Végül az álmai valóra váltak. Ő lett a világ egyik legsikeresebb karikaturistája. 2000-ben Dilbert 2000 újságban szerepelt 57 országban és 19 nyelven.

Ezért, ha komolyan gondolod a céljaid, írd le őket.

2. Cselekvési terv kötelezettségvállalással

Mit jelent ez? Ki kell dolgoznod egy tervet arra vonatkozóan, hogy mit kell tenned a céljaid elérésének érdekében.

Nem elég csak gondolkozni és leírni a céljaid azt remélve, hogy majd varázsütésre megvalósulnak. A célkitűzés nem egy varázslámpa, hanem egy technika, amely segít pontosan meghatározni, hogy mit akarsz, így terveket is megfogalmazhatsz ezek elérésére.

A legtöbb ember nem tervez. Csak a céljaikra gondolnak és semmi másra. Ne feledd, hogy tervet kell készítened és valóban elkötelezettnek kell lenned.

Írd le az összes konkrét lépést, amelyet megtehetsz. Sorold fel az összes cselekvési tervet, végül pedig dolgozz rajtuk egyenként, mert így tudsz majd előre haladni.

3. Legyen egy partnered, akinek hetente beszámolhatsz az előrehaladásodról

Annak biztosításához, hogy betartsd a terved, felelősséget kell vállalnod. Szerezz egy társat, aki támogatja a munkád. Kötelezd el magad, hogy minden héten beszámolsz az előrehaladásodról a partnerednek.

Ez nagyon fontos lépés. Ha nincs ilyen ember az életedben, akkor soha nem fogod magad felelősségre vonni. Amikor azonban tudod, hogy valaki figyel és figyelemmel kíséri a munkád, elkötelezettebbé válsz a terveid kidolgozása érdekében. Plusz, ha vállalod a heti beszámoló elküldését, akkor határidőt és prioritást is adsz magadnak.

Nem nehéz ilyen partnert találni, csak találnod kell valakit, aki támogat és hajlandó szemmel tartani a fejlődésed. A te feladatod pedig, hogy hetente beszámolj neki, hogy haladsz. Segítség kell, ilyen ember megtalálásához. Ajánlom magunkat, illetve a Life Advisor VIP csoportját, ahol pontosan hasonló gondolkodású, motiváló és aktív közösség tagjává válhatsz. Kattints és csatlakozz hozzánk. (Nyugi, ingyenes, csak 2 kattintás.)

Ez volt tehát 3 egyszerű lépés, hogyan érheted el a céljaid. Ne feledd, a kutatások szerint a fenti 3 lépés végrehajtásával, akár 76%-kal is nagyobb az esélye annak, hogy elérd és megvalósítsd a céljaid.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

3 komment
süti beállítások módosítása