Te is aggódsz, hogy az emberek szeretnek-e? Ne tedd!

2020. szeptember 07. 14:51 - Life Advisor

people_like_you.jpgAlapjáraton nincs probléma azzal, ha azt akarjuk, hogy az emberek kedveljenek minket. Valójában ezt mindenki szeretné elérni. A probléma akkor kezdődik, amikor ez az igény elengedhetetlenné kezd válni. Az életünk alakulását nem szabad, hogy bármilyen mások általi jóváhagyás diktálja és azt sem hagyhatod, hogy mások rólad alkotott véleménye befolyásoljon. Ha te is úgy érzed, hogy aggódsz amiatt, hogy az emberek szeretnek-e vagy sem, akkor íme néhány tipp, amivel ettől megszabadulhatsz és inkább a saját életedre és jövődre fókuszálhatsz.

1. Foglald el magad

Ha hosszabb ideig tétlenséggel küzdesz, unatkozol, akkor a gondolataid gyorsan kellemetlen helyekre juthatnak és például túlságosan elkezdhetsz aggódni mások véleménye miatt. Szerencsére az agyunk kapacitása korlátozott, amikor a gondolataink feldolgozásáról van szó. Ez segít minket, hogy eltereljük a figyelmünket olyan ötletekről, amelyek nem szolgálják az érdekeinket és ezeket inkább produktív tevékenységekkel helyettesítsük.

Az egészséges figyelemelterelés történhet egy könyv elolvasásával, sportolással vagy bármely olyan tevékenységgel, amely osztatlan figyelmet igényel. Sokkal nehezebben fogsz azon töprengeni, hogy mit gondolnak rólad mások, ha elfoglalod magad.

2. Vigyázz, te hogyan ítélsz meg másokat

Emberek vagyunk, így mindenkiről, akivel találkozunk, van véleményünk. Emiatt az az ember, aki keményen ítél meg másokat, nagyobb valószínűséggel bizonytalan abban, hogy mások hogyan viszonyulnak hozzá. 

Ez nem jelenti azt persze, hogy mindenkit, akivel találkozol, köteles vagy kedvelni, de ha túlságosan kritikusan viszonyulsz az emberekhez, úgy érezheted, hogy ők is így viszonyulnak hozzád. Mindannyian profitálhatunk abból, ha empatikusabb objektíven keresztül nézünk egymásra, ezért a legjobb úgy megítélni másokat, ahogyan mi is akarnánk, hogy minket megítéljenek.

3. Fogadd el önmagad

Ha teljesen véget akarsz vetni annak, hogy azt nézd, vajon mit gondolnak rólad mások, akkor önbizalomra kell szert tenned méghozzá azzal, hogy elfogadod önmagad. Ha békében vagy önmagaddal, akkor az az igény, hogy mindenki szeressen megszűnik és nem nyomja tovább a vállad ez a fajta teher. A belső béke elérése, bár elérhetetlennek tűnhet, nem nehéz feladat. Légy büszke az erősségeidre és tanuld meg megbocsátani magadnak a gyengeségeidet.

Ezzel felépíted a legjobb védelmet más emberek bántása ellen : a pozitív énképet. Ismerd fel a személyiséged értékeit mások jóváhagyása nélkül.

4. Szocializálódj

Ez valószínűleg rémisztőnek tűnik, hiszen azt gondolhatnád, hogy a nagyobb társadalmi élet, több teret ad az aggódásra. Meglepő módon ez viszont nem mindig van így. Ha közösségbe mész, akkor ez olyan, mint egyfajta expozíciós terápia. Aki ezt nem ismerné, az expozíciós terápia az, amikor valaki kiteszi magát a félelme forrásának, abban a reményben, hogy a jövőben érzékeletlen lesz a hasonló események során.

Ebben az esetben a "kitettség" azt jelentené, hogy sebezhetőnek engeded magad más emberek előtt és ezáltal megnyílsz a kritika előtt.

5. Légy reális

Elengedhetetlen, hogy ne rugaszkodj el a valóságtól. A helyzet az, hogy bármennyire is próbálkozol, mindig lesznek olyanok, akik nem szeretnek téged. A világ népessége túlságosan árnyalt ahhoz, hogy mindenki szeressen és kedveljen mindenkit.

Annak ellenére, hogy ez kemény igazságnak hangzik, ez a tény képes némileg megnyugtatni az elfogadási problémákkal küzdőket. Ha tudatosítod magadban, hogy semmi közöd nincs ahhoz, hogy másoknak mi a véleménye rólad, akkor könnyebben elengeded ezeket a gondolatokat.

Ha mindenkinek megpróbálsz tetszeni, csak a kudarcra állítod készre magad. Ezenkívül azt az időt, amit arra szentelsz, hogy megfelelj másoknak, soha nem tudod majd visszaszerezni. Amikor annak szenteled az életed, hogy mások kedvelnek-e vagy sem, akkor megtagadod önmagadtól a boldog és teljesen szabad élet megélésének lehetőségét. Szerencsére ez a fajta gondolkodásmód leküzdhető egy kis erőfeszítéssel és némi önbizalommal.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

1 komment
süti beállítások módosítása