Hogyan találj több értelmet az életedben?

2020. augusztus 31. 15:45 - Life Advisor

mental_health_plan.jpgAkár felismered, akár nem, az agyad most is egy térképet használ. Erőteljes, de általában rejtett mentális térképek vezetik a tetteidet bármikor, amikor döntést hozol, kihívással szembesülsz vagy célokat tűzöl ki magadnak. Ez a mentális térkép segít neked a legjobb lehetőségek felkutatásában, a legértékesebb erőforrások megtalálásában és a legjobb útvonal megtervezésében a céljaid és álmaid felé. De nem minden mentális térkép egyforma. Ha például a tiédről hiányoznak a jelzést nyújtó vonalak, akkor hiányos, pontatlan és félrevezető dolgokat tapasztalhatsz meg. Ezek a jelzést nyújtó vonalak a karrierépítés, az új vállalkozás, a gyereked nevelése, a jobb egészség stb.stb. Ha jelenleg kevésbé tartod értelmesnek a munkád, nem tudod megoldani a problémáid vagy kevésbé éred el a céljaid, akkor valószínűleg eljött az ideje, hogy te is újra rajzold a mentális térképed.

Őszinte leszek, ma már egyre kevésbé használom ezt a módszert a coachingok során, de még előfordul. Mindenesetre észrevettem tipikus és általánosnak mondható hibákat, amikor mentális térképet készítünk. Időnként nincs elég jelzést nyújtó vonal. Időnként a hibákat emeljük ki és a negatívokkal teli utat választjuk, nem pedig azokat a dolgokat, amelyekkel tényleg foglalkoznunk kellene. A leggyakoribb pedig, amikor menekülési útvonalat tervezünk még mielőtt lefektettük volna a sikerhez felé vezető utat.

Hogyan lehet jól mentális térképet létrehozni? Hogyan lehet kijavítani a már meglévőt? Kezdjük mondjuk ezzel a 3 tippel :

1. Legyenek valódi jelzést nyújtó vonalaid

A legjobb mentális térkép olyan utakkal rendelkezik, amelyek során útmutatások vezetnek az értelmes célok megvalósítása felé. Ezeket persze mindaddig nem tudod ábrázolni, amíg nem térképezted fel az életedben lévő legfontosabb dolgokat. Gondold tehát át, hogy mi a leginkább vonzó számodra a nap folyamán? Mi okoz neked örömöt és mit szeretnél elérni? Ha lenne egy varázspálcád, mit változtatnál meg az életedben? Ezek a kérdések segíteni fognak valódi jelzést nyújtó vonalakat találni és megrajzolni a mentális térképeden.

2. Változtass a fókuszon

Minden mentális térképnek van egy fókuszpontja, amely azt diktálja, hogy az agyad erőforrásait hogyan fogod elosztani. Legyen egy fókuszpont az egyik jelzést nyújtó vonal. Változtasd meg a gondolkodásmódod úgy, hogy az életed azon területére összpontosítasz, amelyet meg akarsz változtatni, legyen szó bevétel növelésről, íráskészséged javításáról vagy akár az emberi kapcsolataid kiépítéséről.

3. A siker felé vezető útvonalakat tervezd meg, ne a menekülési útvonalat

Amire összpontosítasz és aminek energiát adsz, az fog megvalósulni. Ha arra koncentrálsz, hogy elkerüld a kudarcokat, akkor a térképeden soha nem fognak kirajzolódni a sikerhez vezető utak.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása