Mit csinálj, ha nem tudod, mit kellene tenned?

2020. augusztus 10. 07:00 - Life Advisor

unsure_post.pngMinden évben előfordul olyan időszak, amikor nem vagyunk teljesen biztos a dolgainkban, önmagunkban vagy a jövőnkben. Az idei év azonban ezen a téren kiemelkedően teljesít, hiszen a koronavírus bizony ezen az életterületen is sokkal nagyobb hatást gyakorolt az emberek életére. Rengetegen megtapasztalják és/vagy megtapasztalták a teljes bizonytalanságot egy olyan időszakban, amely alapjaiban véve nem volt egyszerű. Teljese újszerű és rejtélyes időszakon megyünk keresztül, rengeteg egymásnak ellentmondó tanáccsal találkozunk. Ahogy viszont említettem, nem kizárólag csak a koronavírus miatt érezhetünk bizonytalanságot az életünkbe. Megesik, hogy tényleg nem tudjuk, hogy mi tévők legyünk.

A rendszeres olvasóknak bizony feltűnt, hogy elég régóta nem találkozhattatok új blogbejegyzéssel, plusz egy hétre a Facebook oldalunk is leállt. Sokan írtatok és érdeklődtetek a hogyan továbbról, amelyet ezúton is nagyon köszönök mindenkinek. A probléma viszont abból fakadt, hogy nem is tudtam, hogy mit válaszoljak nektek, hiszen én magam se tudtam, hogy mi következik.

Ki ne olvasott volna az elmúlt időszakban az Index.hu körüli bizonytalanságokról. Azt, hogy a blogom ismert lett, hogy naponta egyre többen olvassátok, hogy saját domainen futhat, hogy a legjobb cikkek szinte naponta az Index főoldalán is megjelennek, nos bizony Index nélkül mindez nem létezne. Ezért is volt lesújtó szembesülni azzal, hogy mindenki kivétel nélkül felmondott és valószínűleg már semmi nem lesz ugyanaz, mint régen volt.

A szerkesztőség felmondásának híre több blogot is arra kényszerített, hogy elhagyják a Blog.hu felületét és máshol folytassák (vagy egyáltalán ne folytassák tovább) a blogjuk működését.

Emlékeztek mit írtam fentebb? Régóta semmi blogbejegyzés, egy hétig semmi új Facebookon sem. Tehát mit tettem akkor, amikor nem voltam benne biztos, hogy mit kellene tennem? Semmit. Lefagytam, csalódott voltam.

Sokáig semmit sem tettem, aztán most megszületett egy újabb blogbejegyzés, elindítva egy újabb hetet. Noha követtem el hibákat ezzel a kihagyással, de újból el kellett köteleznem magam a bloggal kapcsolatban és itt ismét kiemelném, hogy a tőletek kapott érdeklődő üzenetek rengeteg motivációt adtak ehhez. Így elmondhatom, hogy az Index körüli változások miatt a blogommal kapcsolatos jövő még soha nem volt bizonytalanabb számomra, mint jelenleg, még soha nem voltam magabiztosabb abban, hogy tovább folytatom, tovább írok és képes leszek továbbra is dolgozni.

Minden élethelyzetből tanulhatunk valamit, igaz? Legyen szó befektetésről, karrierlehetőségről vagy egy másik nagy életbeli döntésről, íme néhány szabály, amelyek segíthetnek neked is kitalálni, hogy mit tegyél, amikor fogalmad sincs, mit kellene tenned.

1. Válassz egy lehetőséget és vágj bele

Ha nem vagy biztos abban, hogy melyik irányba kellene menned, akkor valószínűleg túl sok választási lehetőséged van. Általában nem az számít, hogy melyiket választod, hanem az számít, hogy cselekedsz-e? Ne pazarold az időd a legjobb lehetőség megkeresésére. Válassz egy jó lehetőséget és cselekedj. Tegyél félre minden mást és összpontosíts csak erre az egyre.

2. Kérdezd meg magadtól, hogy ez miért fontos

Könnyű olyan dolgokon dolgozni, amelyek valaki másnak fontosak, de neked nem. Nehéz viszont összpontosítani és jó döntéseket hozni, ha olyan dolgon dolgozol, amelyek nem érdekelnek. Ha valami számodra nem fontos, akkor dobd el és dolgozz valami máson. Sokkal több (és jobb) erőfeszítést fogsz tenni a saját céljaid érdekében.

3. Fogadd el, hogy nem lesz mindenre válasz

A legsikeresebb emberek nem azért vannak ott, ahol, mert minden kérdésre tudták a választ, hanem mert megtanulták elfogadni, hogy hiányos információk alapján kell döntéseket hozniuk. Szinte biztos vagyok benne, hogy soha nem lehetsz 100%-san biztos valamiben. Állíts fel határidőket a döntéseidhez és dönt abban az időpontban az akkor rendelkezésre álló információk alapján.

4. Tegyél apró lépéseket

Az egyik legjobb módszer, hogy elengeded azt az érzés, hogy mindent egyszerre kellene kitalálnod. Tegyél apró lépéseket mindennap a céljaid felé vezető úton. Ha például megtakarítást szeretnél létrehozni, nyiss egy számlát majd találd ki, hogy hogyan tudsz egyre több pénzt megspórolni.

5. Légy rugalmas

Igen, kellenek a tervek, tisztán kell látnod, hogy mi a következő lépés, ugyanakkor rugalmasnak is kell lenned. Ha arra kényszeríted magad, hogy ragaszkodj a tervedhez akkor is, ha a dolgok rossz irányba mennek, akkor nagyobb bajba kerülsz, mint amikor az egészbe belekezdtél. Ehelyett ha arra kerül a sor, merj változtatni. Ne feledd, hogy a terveid csak tervek, nem pedig kőbevésett szabályok.

6. Kérj segítséget

Sokszor arra gondolunk, hogy más emberek túl elfoglaltak, hogy segítsenek nekünk vagy netán nagyképűek és úgyse fognak rajtunk segíteni. Ne habozz, küld el azt az e-mailt, kezdeményezd te az a bizonyos beszélgetést.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása