Miért hanyagoljuk el ezt a 4 motivációnövelő technikát?

2020. július 15. 13:37 - Life Advisor

motivation_tipps_unknown.jpgBiztos már te is sokszor hallottad azt a kérdést, hogy "Mi a vágyad?" vagy "Mi hajt téged előre mindennap?". Ezek a kérdések jó szándékú emberektől származhatnak, de egy problémára is rávilágítanak. A motivációnk valami külső dologtól függ. Ennek eredményeként a motiváló struktúra aktív építése helyett céltalanul olyan külső tényezőket keresgélünk, amelyek motiválnak minket. Ahelyett, hogy az kérdeznéd, hogy mi motivál téged, arra kellene figyelned, hogy mit tudsz tenni azért, hogy motivált maradj. A válasz pedig a cselekedetekben rejlik és mindez nem a motiváción múlik.

A következő sorokban három egyszerű technikát fogok megosztani veled a motiváció növelése érdekében. Mivel nem mindenki érzi azt, hogy pont motivációra lenne szüksége, megosztok veled egy olyan technikát is, ami segítséget nyújt a céljaidhoz még akkor is, ha éppen a béka segge alatt érzed magad.

Mielőtt azonban elkezdjük két tévhitet el kell oszlatnunk.

Először is a motiváció nem egy végleges cél, amit el kell érnünk. Sokan azt hiszik, hogy az életük gondtalan lesz, ha elérik a motivált személyiséget. A motiváció egy folyamat, nem pedig egy cél. Ugyanolyan folyamat, mint az alvás, az étkezés vagy az ivás.

Másodszor pedig azt, hogy nem vagyunk motiváltak, nem kell negatív dolognak tekinteni, amitől minden áron óvakodnunk kellene. Ha próbálod elkerülni ezeket a pillanatokat, akkor sokkal mélyebb szakadékba rántod saját magad. Emlékeztesd magad, hogy ezek a "motiváció nélküli" pillanatok az emberi élet részei. Sötétség nem lenne fény sem.

Jöjjön 4 lépés, amivel most azonnal növelheted a motivációd.

1. Ismerd meg önmagad

Kérlek ne legyints, hogy te igenis ismered önmagad. Az általam tartott coachingok első percében megtudom cáfolni ezt a kijelentést az ügyfeleim 99%-nál. Mindannyian különbözőek vagyunk, ennek fényében a motiváció is egyénenként változik.

Például, ahhoz, hogy én elkezdjek egy új blogposztot megírni, tudom, hogy nyugalomra,zenére és egy dobozos üdítőre lesz szükségem. Mindig, nincs kivétel. Ha tudom, hogy mi motivál és mi zavar, akkor sokkal produktívabb leszek.

Ismerd meg te is önmagad, találd meg azt a napszakot, az a napot a héten, amikor valószínűleg a legproduktívabb vagy. Találd meg a megfelelő helyszínt, időtartalmat stb. Ha szükséges nyugodtan használj naplót is, amivel mindezeket könnyebben nyomon követheted és felállíthatod a saját jól működő mintád.

2. Vállalj felelősséget

Nagyon sok ember erre is rámondja kapásból, hogy neki ez kiválóan megy, hiszen "felnőtt ember vagyok".

Az viszont, hogy az ember "felnőtt" még nem jelent semmit. A motiváció növelésének egyik legjobb módja a személyes felelősségvállalás a cselekedeteink kimeneteléért. Ha tudod, hogy felelősséged van egy adott projekt kudarcáért vagy sikeréért, akkor valószínűbb, hogy motiváltabb leszel, több energiát fektetsz bele és élvezed is, amit csinálsz.

Ez a fajta koncepció nagyon releváns a munkahelyeken. A vezetők, az alkalmazottak és a szervezet egész része profitálhat azokból az emberekből, akiket arra tanítanak/tanítottak, hogy vállalják a felelősséget a tevékenységeikért. Így a vezetőnek kevesebb alkalommal kell ellenőrzéseket csinálni, ezáltal több időt adva a ténylegesen fontos dolgok elvégzésének.

3. Tölts időt pozitív emberekkel

Ha komolyan veszed a céljaid, akkor tölts időt hasonló gondolkodású emberekkel. A kutatások kimutatták, hogy akár tudatosan akár öntudatlanul, de a minket körülvevő emberek hatással vannak az életünk alakulására. A folyamatosan panaszkodó emberekkel töltött idő például csorbítja a produktivitásunkat.

4. Csak csináld

Visszatérve a második tévhitre még a tippeket megelőzően, a fenti 3 tipp ellenére sem mondom azt, hogy nem lesz olyan időszak, amikor a motiváció egyszerűen nem akar kezet fogni veled. Ne felejtsd el, amit mondtam. Ez teljesen normális dolog.

A legjobb módszer abban az esetben, amikor nem érzed magad motiváltnak az, ha egy teljesen más feladatot csinálsz, mint ami a célod lenne.

Tegyük fel például, hogy megpróbálsz elkészíteni egy prezentációt, amely holnap lenne esedékes. 2 órán keresztül ott gubbasztasz felette eredménytelenül. A legjobb dolog az, ha felkelsz az asztaltól és csinálsz valami teljesen mást. Séta, futás, videó megnézése stb.

Próbálj meg legalább 30 percig távol maradni a fő feladattól. Csodálkozni fogsz, hogy ezután mennyivel motiváltabb és produktívabb leszel majd.

Ne felejtsd el azonban, hogy a motiváció önmagában nem elég. Cselekedned kell. Odavihetsz egy lovat a vízhez, de nem itathatod meg. A motiváció adrenalinként növekedhet benned, de a motiváció nem fog helyetted cselekedni. Tehát hagyd abba, hogy külső dolgoktól vársz motivációt. Kelj fel és tedd meg, amit tenned kell! Senki nem fogja megcsinálni helyetted!

komment
süti beállítások módosítása