Sikeres akarsz lenni? Húzd meg a határokat!

2020. július 10. 14:18 - Life Advisor

boundaries.jpgHányszor sodródtunk bele abba a helyzetbe, hogy igent mondtunk valamire, amit nem igazán akartunk megcsinálni? Két dolog történhet ilyenkor, vagy boldogan csináljuk amire rábólintottunk vagy megbánjuk az egészet. A mártírként való hozzáállás nem fog eredményeket hozni. Határok nélkül önmagadat szabotálod és ha nem vagy képes meghúzni a határokat, súlyosan akadályozhatod magad abban, hogy megkapd mindazt, ami a szíved vágya. Na de, hogyan kezdjünk bele? Hogyan húzhatjuk meg a határokat a mindennapi életünk során? Íme 5 tipp, amely neked is segíthet.

1. Tisztázd magadban mi az az "Igen" és a "Nem" mögött

Kezdjünk egy egyszerű és alapvető módszerrel, amely egy 2 szavas mondat : "Nem, köszönöm!"

Miért olyan nehéz kimondani ezt? Mindannyian emberek vagyunk és kedvesek vagyunk azokkal, akikkel együtt vagyunk, ezt értem is. Az emberi kapcsolataink során nehéz lehet nemet mondani. Ezek ellenére, ha világossá válik, hogy mit és miért mondasz, akkor sokkal könnyebb lesz.

Legközelebb, amikor valaki megkérdezi, hogy lenne-e kedved önkéntesen belépned egy csoportba, gondold át, hogy mi az, amit igazán akarsz. Kérdezd meg magadtól, hogy ha nem akarok önként ehhez a csoporthoz tartozni, akkor miért is mondok igent? Az önbecsülésem miatt? Mit adna nekem ez az egész? Tényleg jobban hasznosítanám így az időm?

Tudnod kell, hogy mire mondasz igent, hiszen így könnyebb lesz esetlegesen nemet mondanod. Lehet, hogy az önkéntesség helyett inkább több időt töltenél a gyerekeddel vagy többet sportolnál. Az is lehet, hogy igent mondasz majd, mert ez az önkéntesség kevesebb stresszel jár, viszont több energiát ad számodra.

A másik fő ok, amiért nehezen mondunk nemet, hogy úgy gondoljuk, meg kell magyaráznunk a döntésünket. Valójában ez nem így van. Világosan kell látnod hogy mi történik akkor, ha igent mondasz és mi történik akkor, ha nemet mondasz. Figyelj arra, hogy amikor másnak igent mondasz, önmagadnak ne mondj nemet.

2. Tudd, hogy mikor kell nemet mondanod. Magadnak!

A határok meghúzásakor nem mindig van szükség szóbeli "nem"-re. Korlátok lehetnek a saját életünk ismeretéből fakadó belső dolgok is. Tudnod kell, hogy mire van szükséged, mit akarsz és mi kell ahhoz, hogy mindezek optimálisan működhessenek.

Tartsd tiszteletben a saját igényeid. Tudom a család, a barátok, a szomszédok stb. folyamatosan kérésekkel és kívánságokkal bombáznak, de önmagad és a saját életed folyamatosan első helyen kell, hogy legyen.

100%-ban felelős vagy a döntéseidért és a cselekedeteidért. Ha nem vagy képes másoknak nemet mondani, akkor már nem a saját életedet kezeled. Ha nem törődsz magaddal, csak hajtod magad ész nélkül, akkor már nem szereted önmagad. Ezért is szükséges, hogy meghúzd a határokat.

3. Hagyj fel a bűntudattal

Amikor bűntudatot érzel, mert úgy érzed mindenképpen igent kell mondanod, egyet meg kell értened. Ez már nem önkontroll és önmenedzsment, hanem önmegtagadás és a saját életeddel szembeni visszaélés. Ilyenkor olyanokat mondasz magadnak, hogy :"A jó emberek segítenek másoknak. XY-nak szüksége van rám, ez nem kellene egyedül megcsinálnia. Majd alszom, amikor meghalok."

Ez a fajta áldozat nem feltétlenül tesz téged nagylelkűvé és egyáltalán nem felelős felnőtt viselkedés. Beáldozod a saját életed valaki más érdekében, amely hosszútávon negatív következményekkel járhat. Ez nem azt jelenti, hogy soha nem segítünk másoknak. Arról van inkább szó, hogy vigyázol magadra és a saját életedbe hozol elsőként pozitív változásokat.

4. Másik reakcióját nem irányíthatod

Mi van, ha a másik ember szörnyű dolgokat mond majd rólam? Mi van, ha megsértődik? Engedd el ezeket a hangokat. Nem vagy felelős azért, hogy mások hogyan viselkednek. Egyedül a saját érzéseidért és cselekedeteidért vagy felelős. 100%-ban.

5. Legyen átkelő a határon

A határok meghatározása nem azt jelenti, hogy egy lerombolhatatlan és óriási falat emelsz magad köré. okkal inkább egy kaput kell építened. Akkor sétálsz át rajta, amikor csak akarsz. Jöhetsz, mehetsz, ahogy tetszik.

A kapuhoz tartozó biztonsági kódot pedig könnyedén átadhatod másoknak vagy épp elveheted tőlük. Más szavakkal vannak olyan esetek, amikor igent fogsz mondani. Vannak olyan esetek, amikor pedig nemet, mert saját magaddal akarsz foglalkozni és mert valóban nemet akarsz mondani.

Gondoskodj magadról, mutasd meg magadnak, hogy számítasz és húzd meg a határokat. Meglátod, tényleg egy csodálatos módszert építesz fel ahhoz, hogy elérj mindent, amit akarsz.

komment
süti beállítások módosítása