5 stresszkezelési technika a boldogság megtalálásához

2020. június 14. 11:07 - Life Advisor

stress_management.jpgAz élet örömteli utazás, amelyet gyerekként élveztünk a leginkább. De ahogy növekszik az élettel kapcsolatos felfogásunk, drasztikus változások tanúja leszel és már nem mindig találsz örömöt az életben. Az élet küzdelemmé válik és ennek oka elsősorban a stressz. Napjainkat behálózza a stressz és a kimerültség. Örömöket keresünk materialista dolgokban, mint egy új munkalehetőség megszerzése, nagyobb ház vásárlása stb. De ez az öröm rövid életű és sokaknak úgy tűnhet, hogy a boldogság keresése egyfajta végtelen utazás.

Gyakran felmerül bennünk a kérdés, vajon létezik-e olyan út, amelyet bejárva valódi boldogságot találhatunk az életben. Szerencsére erre van módszer, az egyik legjobb pedig a hatékony stresszkezelés. Igen, egyszerűen azzal, hogy hatékonyan kezeljük a stressz-szintünket, visszanyerhetjük az élet örömét. Ennek oka, hogy valójában nincs szükség arra, hogy másutt keressünk örömöt. Ez ugyanis mindannyiunkban állandóan jelen van. A stresszfelhők azonban megakadályozzák, hogy belső örömünk fénye beragyogjon minket.

5 olyan technikát mutatok most be neked, amely segít a stresszfelhők eloszlatásában lehetővé téve, hogy végre a belső fényedben sütkérezz.

1. Lassíts le!

A stressz egyik vezető oka a rohanó életvitel. A folyamatos rohanás az elmében egyfajta szorongás gócokat hoz létre, amely stresszt eredményez és elhatárolja a belső békét és az örömöt az életünktől.

Tehát, ha a boldogságot keresed, akkor le kell lassulnod. Lassíts, hogy meglásd a körülötted lévő dolgokat. Ha látsz egy szép virágot, ne menj el gyorsan mellette. Nézd meg a szirmait, a színét, szagold meg. Ez a kis szünet elengedi az elmédet a folyamatos sietség által okozott stressz fogságából. A mentális béke megteremtésével valójában felismered majd, hogy a belső béke javítja a produktivitásod is, így nincs szükség arra, hogy rohanó életet élj.

2. Ne legyenek fontosak a negatív gondolatok!

A gondolatok olyanok, mint felhők az elméd egén. Stressz tud beszivárogni, amikor a negatív gondolatokra fókuszálsz. Tehát, ha megtanulod a negatív gondolatok elengedését és nem csinálsz minden bolhából elefántot, akkor vigyázhatsz arra, hogy a belső békédben lévő egyensúly is fennmaradjon. 

Ahhoz, hogy ezektől a gondolatoktól megszabadulj, távolról kell nézned őket, anélkül, hogy kapcsolódnál hozzájuk. Úgy kell csinálnod, mintha egy véletlenszerűen játszott filmet néznél anélkül, hogy belemerülnél és foglalkoznál a tartalommal. Ez a gyakorlat kissé nehéz lesz, de az idő múlásával fokozatosan megtanulod majd, hogyan győzd le a negatív gondolatokat.

3. Élj a MOST-ban!

Az élet a jelen pillanatban történik. Legtöbben viszont annyira el vagyunk foglalva a múlt és a jövővel kapcsolatos aggodalmakkal, hogy elfelejtünk élni.

A jelen pillanattól való elszakadás a Dalai Láma, Eckhart Tolle és Deepak Chopra szerint is a stressz legnagyobb oka. A jelenléthez gyakorolnod kell az éberséget. Mindig tudatosan kell viselkedned. Például ha vizet iszol akkor azt tudatosan kell megtenned, érezd a hőmérsékletét, ahogy lefolyik a torkodon és így tovább. Ez a gyakorlat is nehéz lesz az elején, de a végén kialakul egy szokás, hogy tudatosan élj anélkül, hogy ez nagyobb erőfeszítést igényelne.

4. Légy egy kicsit őrült!

Egy csipetnyi őrültség tényleg hatékonyan képes felszámolni a stresszt és újra örömöt és belső békét teremteni az életedben.

Valójában hasznos lehet elengedni a gyeplőt és "őrültnek" lenni, amikor senki sem lát és biztos vagyok benne, hogy imádni fogod, amit csinálsz. Tehát, ha otthon vagy, egyedül a szobában, engedd szabadon a belső gyermeked és ha kedved támad őrülten táncolni a szoba közepén, vagy a szőnyegen fetrengeni, akkor tedd meg.

5. Belső béke és a meditáció

A meditáció egyszerű, mégis mély gyakorlat, amikor a stressz enyhítéséről van szó. Közelebb kerülsz önmagadhoz és megszabadulsz a stressz gondolatától. Képes leszel visszavonulni a belső csendbe, ahol nincsenek a múlt terhei és nincs jelen a jövő aggodalma sem.

A stresszmentesség nem azt jelenti, hogy nem fogsz aggódni, amikor az életed lefelé halad, hanem azt, hogy elég nagy leszel ahhoz, hogy ne kerülj nyomás alá. Ehelyett nyugodtan fogsz tudni gondolkodni a nehézségekről.

A belső békéhez a legjobb meditációval kapcsolódni. A meditációhoz csendes helyen kell ülnöd, csukott szemmel. Ezután lélegezz mélyeket és különösen figyelj ezekre a légvételekre, miközben hagyod, hogy a gondolataid ellenállás nélkül áramolhassanak.

Az öröm, amit keresel az életedben, már benned van. A stressz felhői azonban megakadályoznak abban, hogy a belső örömöd fényéhez kapcsolódj. Ahhoz, hogy megtapasztald az örömöt és a boldogságot az életedben, javaslom, hogy próbáld ki a fenti technikákat.

komment
süti beállítások módosítása