5 tipp, a nehéz helyzetek megoldására

2020. június 01. 11:57 - Life Advisor

hard_emotion_solve.jpgNe aggódj! Légy boldog! Fülbemászó ugyan, de nem jó tanács. Ha nehéz időkön mész keresztül, akkor a "állj fel!" , "nézd a jó oldalát" vagy az "ez még rosszabb is lehet" üzenetek csak rosszabb érzéseket okozhatnak nekünk. Sokszor találkoztam az elmúlt időszakban a toxikus pozitivitással. Ennek középpontjában a "légy boldog, gondolkodj pozitívan" állapot túlzott és túl általánosított formája áll. Toxikus pozitivitás, azaz mérgező, mint bármi ami túlzott erőltetés hatására történik, jelen esetben, amikor a pozitivitást a negatív érzelmek elnyomására használjuk.

Rengeteg motivációs előadó, motivációs oldal próbálja belénk sulykolni az állandó pozitív gondolkodást, amely akár hasznos is lehetne, ha nem esnének át a ló túloldalára, legtöbbször éppen a pénzszerzés érdekében és nem az ügyfél életéért.

Az igazság viszont az, hogy az élet néha szar. Mint az elmúlt hónapokban is, a világjárvány közepette, amely óriási nehézséget és szívfájdalmat okozott millió ember életében és szívében.

Tényleg lehet minden rosszban valami jó? Biztos vagyok benne, hogy igen. Mindez azonban nem cáfolja az a nehéz és nyers érzelmeket, amelyek természetesen felmerülnek az életünkben.

Mivel nem lehetett a járvány miatt utazni, sok külföldi utamat le kellett mondanom. Emiatt persze további üzleti terveim is borultak, újra kellett tervezni mindent ráadásul a karantén miatt a hozzám közel álló személyeket sem látogathattam meg. És nem, videóhívással a személyes kontaktot nem lehet pótolni, bármilyen "guru" is próbálja megcáfolni az ellenkezőjét. Na már most, ilyen helyzeteket nem tud megszüntetni a "Ne aggódj, légy boldog!" felkiáltás.

Azt hiszem, hogy az utóbbi időszakban neked is részed volt nehézségekben, visszaesésekben. Ha így lenne, akkor azt javaslom, hogy alakítsd át a pozitív szemléleted. Nem azért, mert a pozitív szemlélet nem segít kijutni az élet elkerülhetetlen hullámvölgyeiből. De segít. És én is használom. Viszont, amikor nem fogjuk fel a jelenlegi helyzetünket és hátat fordítunk az érzelmeinknek azzal, hogy pozitív gondolkodással próbáljuk elvágni a nehézségeket, akkor elvágjuk magunkat azoktól a dolgoktól is, amelyek a legmélyebb örömöt nyújtanák nekünk. A szenvedés elkerülése, a szenvedés egyik formája.

Íme 5 tipp, hogyan kerülheted el a toxikus pozitivitás buktatóit és azért,hogy megtudd, hogyan használhatod kezelheted a rossz érzéseket úgy, hogy a javadat szolgálják.

1. Egész végig figyeld meg az érzéseid

Nem tudunk fájdalmat érezni. Arra vagyunk beállítva, hogy elkerüljük a fájdalmat. Ugyanakkor a fájdalom megélésével férhetünk hozzá a legmélyebben rejlő erőforrásainkhoz. Ezt megteheted úgy, hogy meghajolsz a félelem előtt, ahelyett, hogy elfutnál vagy a homokba dugnád a fejed.

Legközelebb, amikor olyan érzéseid vannak, amelyektől nem érzed magad jól, vonulj el egy csendes helyre és írd fel azokat az érzéseket, amelyek benned kavarognak.(Szomorúság,szorongás,féltékenység,bűntudat,fájdalom,csalódottság stb.) Ezután pedig próbáld meg beazonosítani, hogy hol "tanyáznak" ezek az érzések a testedben. Mindig valahol megtelepszenek ugyanis. Helyezd oda a kezed és néhány percig végy mély lélegzeteket. Miközben lélegzel, kérdezd meg magadtól, hogy melyik érzésre, fájdalomra, nyomásra érdemes figyelmet fordítanod.

A tanulmányok kimutatták, hogy az érzéseink teljes megélése segít elengedni őket. Ha viszont tagadjuk a kellemetlen érzéseket, akkor csak nagyobbá tesszük őket. Csak akkor élvezhetjük a pozitív érzelmeket, ha teljes mértékben megéljük a negatív érzelmeket is. Egyik a másik nélkül nem működik.

2. Oszd meg a tisztázatlan igazságot a néhány őszinte érdeklődővel

Hogy vagy? Az alapértelmezett válasz a "Jól, köszi!". Ez az, amit az emberek hallani akarnak. Ez az, amit igazságként ki akarunk mondani. És néha igaz is.

Amikor azonban elfedjük életünk kevésbé tökéletes képét és egy hamis érzelmi világot építünk fel, elvágjuk magunkat azoktól az emberektől, akik segíthetnek jobban megküzdeni a nehézségekkel. Fennáll annak a kockázata is, hogy felületes barátságokat létesítünk, hamis intimitással.

Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenkinek el kellene mondanod az összes problémád vagy, hogy miért érzed rosszul magad. Nem mindenki érdemli meg az igazságot. Inkább arról van szó, hogy azzal a néhány emberrel akik tényleg közel állnak hozzád, akikben maximálisan megbízol és akik már megszerezték a jogot ahhoz, hogy megismerjék mi folyik benned ott mélyen belül, merd elmondani az igazságot.

A nehézségek megosztása, nem oldja meg a problémákat, de erősebbé tesz téged, hogy harcolj és megoldd őket. A megosztott terhek megfeleződnek és ez mindig így van.

Tehát hogy vagy? Rendben van, ha azt mondod, hogy nem vagy jól. És természetes, ha még mindig küzdesz és bátorságra van szükséged. Segítséget kérni, nem gyengeség. Azt mutatja, hogy erősebb akarsz lenni!

3. Ne hibáztasd magad, ha nem vagy mindig pozitív

Bár nyilván sem a könyvekben, sem a podcastokban, sem semmilyen egyéb nyilvános helyen nem találkozhatsz azzal, hogy a motivációs előadók, influencerek, pozitív személyek szintén negatívnak érzik magukat néha napján, mindez csak álca. Még a legoptimistább ember is megtapasztalja néha a negativitást. Nehézség,félelem, harag, szomorúság...mindegyikből ki lehet hozni valami jót. De nem akkor, ha elmenekülsz előlük.

A negatívumok kiküszöbölése helyett a pozitivitás növelésére kell törekednünk. Pozitív érzelmeket pedig nem tudunk táplálni, ha minden alkalommal hibáztatjuk magunkat, ha negatív gondolat fordul meg a fejünkben.

4. Értsd meg mások negatív érzéseit is

Az egyik legalapvetőbb emberi szükséglet a meghallgatás és a megértés. A veszteség általi tapasztalatokból megtanulhatjuk, hogy a bánat egyetlen módja az, ha szomorúságunkat megéljük és teljes mértékben tiszteletben tartjuk. Ha ezt megértjük, akkor másoknak is segíteni tudunk, amikor hasonló helyzettel küzdenek.

Ilyen helyzetben az első és legfontosabb, amire az embereknek valóban szükségük van, nem a "nézd a pozitív oldalát" klisék, hanem, hogy megértsük, meghallgassuk a másikat. Bárhol is vannak, bárhogy is érzik magukat.

Hogyan csináld?

  • Ismerd el az érzéseit : "Ez szar helyzet. Sajnálom. Látom milyen stresszes ez számodra és teljesen érthető, hogy így érzed magad."
  • Add tudtára a másiknak, hogy ott vagy neki : "Nem tudom, mit mondja, de itt vagyok neked, számíthatsz rám. Átfogunk jutni ezen. Tehetek valamit érted?"
  • Adj hitet és erőt : "Ezt el kell fogadnod. Tudom, hogy képes leszel rá és megoldod. Hogyan támogathatnálak téged? Minden lépésnél itt leszek veled."

5. Ellentétes ugyan a valósággal, de őrizd meg a reményt

A nehéz érzések és az optimizmus nem zárja ki egymást. Érezheted magadnak negatívan az életed bizonyos aspektusainál, de optimista is lehetsz a jövőddel kapcsolatban.

A változás az élet elengedhetetlen része. Tehát tiszteld az érzéseid, miközben megtartod a hited a jövőben. Bármennyire is rosszul érzed magad a jelenlegi dolgoktól, nem fogsz örökké így érezni.

A teljes élet bátor életet jelent. Ebben nincs helye a toxikus pozitivitásnak. Végül is a bátorság a legmélyebb félelmeinkkel való szembenézés során merül fel, nem pedig akkor, ha tagadjuk ezeket.

komment
süti beállítások módosítása