5 szokás, a sikeres gondolkodásmód érdekében

2020. május 31. 12:09 - Life Advisor

meditation_success.jpgA képesség, hogy sikeresek legyünk abban, amit csinálunk nagyban függ a gondolkodásmódunktól. Függetlenül attól, hogy tisztában vagyunk vele vagy sem, a meggyőződéseink és gondolataink formálják a cselekedeteinket és az elért eredményeket. Ezért a gondolataink tudatosságának fokozása és a gondolkodásunk módosítása kulcsfontosságú tényező a sikeres gondolkodás elsajátításában. Az éberség gyakorlását és a meditációt már az ókorban is használták, mint alapvető eszköz a gondolkodásmódunk és az elvégezett tevékenységek fejlesztéséhez. Manapság pedig szintén nagy szerepet kapnak. A kutatások kimutatták ugyanis, hogy a meditáció és az éberség számos szempontból előnyös lehet számunkra, például azzal, hogy növeli a figyelmünket, szabályozza az érzelmeinket, csökkenti a stresszt és a szorongást és javítja az alvásunk minőségét is. A sikeres gondolkodásmód kialakításához tehát az éberség és a meditációs gyakorlatok rendkívül hatékonyak.

Íme néhány szokás, amelyet te is bevezethetsz az életedben, az összpontosítás érdekében és a sikeres elme létrehozásához :

1. Figyelj a légzésedre és fókuszálj az elmédre

A légzés sok meditációs gyakorlat középpontjában áll és ez nem véletlen. Mivel a lélegzetünket mindig mi irányítjuk, ez megbízható horgonyként szolgál a figyelmünk megalapozásához, amikor az elme vándorolna. A sikerképességünket gátolja, ha az elme szétszórt és dekoncentrált.

Ha a légzésünkre figyelünk akkor sikerül elkezdeni rendet rakni az elménkben. Ez pedig segíteni fog abban, hogy a céljaidra összpontosíthass. Hogyan tudod mindezt megvalósítani?

A koncentrált légzést úgy fejlesztheted, ha tudatosan koncentrálsz a légzésedre 2 percig, amikor úgy érzed elkalandozott a figyelmed. Állíts be egy időzítőt 2 percre, csukd be a szemed és próbálj meg csak és kizárólag a légzésedre koncentrálni. Ha az elméd elvándorolna, vegyél 2-3 mély lélegzetet, majd lassan fújd ki és koncentrálj erre az állapotra.

Amikor az idő lejár, térj vissza egy olyan feladathoz, amely figyelmet igényel. Ha úgy  érzed, hogy a fókusz megint másra terelődik, akkor nyugodtan tarts újból 2 percnyi szünetet és ismételd meg a gyakorlatot.

2. A tudatalatti hiedelmek elengedése

Az előző gyakorlat hozzájárul a tudatalatti tudatosság növekedéséhez és a tudatalatti gondolatok és hiedelmek felszínre kerüléséhez. Szinte mindannyiunk életében vannak olyan negatív gondolatok, amelyek gátolnak minket abba, hogy magabiztosan érezzük magunkat és megvalósítsuk az álmainkat.

Amikor egy korlátozó hiedelem előkerül, gondolj arra, hogy

  • Ez a hiedelem tényleg igaz?
  • Milyen pozitív hiedelmeket tudnék a gondolataimba építeni?

A negatív hiedelmek felfedezése és elengedése türelmet igényel, mivel sokszor ütközhetünk ellenállásba vagy tapasztalhatunk negatív érzelmeket. Mindezek ellenére a korlátozó hiedelmeket el kell engednünk. Ebben segítségünkre lehet egy külsős személy, barát, családtag, tanácsadó, coach is.

3. Megerősítő meditáció gyakorlása

Miután felfedeztük a negatív hiedelmeinket, szükséges, hogy pozitív gondolatokat építsünk a helyünkre. A megerősítő meditáció az egyik módja ennek. A meditáció alatt ugyanis a pozitív gondolatokra kell összpontosítanod. Szánj időt arra, hogy ezeket a pozitív gondolatokat megtaláld. Gondolkodj el rajta, hogy mi az a vágyad, terved, álmod, amit meg akarsz testesíteni.

Fogalmazd meg ezt a kívánságot egy világos, erőteljes, pozitív megerősítő mondatban, majd állíts be egy időzítőt 5 percre. Csukd be a szemed és csendben ismételd el magadnak a pozitív állítást addig, amíg az időzítő nem csörög.

  • Mi lehet, ilyen megerősítés?
  • A kihívásokat lehetőségnek tekintem.
  • Megvan mindenem, ami a sikerhez kell.
  • Bátor és magabiztos vagyok.
  • Én teremtem meg a valóságomat.

4. Hála

A sikeres gondolkodásmód erősítéséhez a meditáció és az éberség mellett a hála is hozzájárulhat. Amikor értékeljük azt, amink van, akkor megerősítjük a pozitív gondolatokat az életünkben. Ez pedig segíteni fog abban, hogy higgyünk a sikerben és lehetővé teszi, hogy bármilyen kihívásokat legyőzzünk.

A jövőbeli sikereid érdekében alkalmazd te is mindennap a hálát. Itt találsz 40 egyszerű tippet, amit akár már most elkezdhetsz >>>

5. Szabadítsd meg a tested a stressztől

A gondolatokra és a hiedelmekre összpontosító gyakorlatok mellett az éberségi meditáció segít a fizikai testünkkel való törődésben. Stressz esetén gyakran tudattalan feszültséget produkál a testünk például a vállakban, a merev állkapocsban vagy a hasunkban. Ezen gyakorlat segítségével felismerjük a feszültség forrását és elkezdhetjük tompítani és feloldani ezeket a blokkokat.

Összesen 3 percre van szükséged. Csukd be a szemed és a fejed tetejétől a talpad aljáig lassan figyeld meg, hogy hol érzel feszültséget, nehézséget, súlyokat. Ha azonosítod a feszültséget, könnyebb lesz elengedned ráadásul a folyamat során az elmédben lévő stressz is megszűnik.

Ahogy kialakulnak az elme és a test felé irányuló és a tudatosság felé forduló új szokásaink, tudatosabban megismerhetjük az összes tudatalatti akadályt, amelyet a sikerrel szembe állítunk. A meditáció és a fenti gyakorlatok segíthetnek eltüntetni az akadályokat. Amint a sikerek megérkeznek az életünkben, továbbra is alkalmazhatjuk ezeket, hiszen inspirációval tölthetnek fel minket újra és újra.

komment
süti beállítások módosítása