Hogyan kell kezelni a váratlan változásokat?

2020. május 26. 13:44 - Life Advisor

unexpected_change.jpgA változások elkerülhetetlenek. Amikor felkészülünk rá, könnyeden vesszük őket, amikor viszont váratlanul ér minket, pusztító hatása lehet. A változásokhoz való hozzáállásod nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy az új helyzetet pozitívan vagy negatívan éled majd meg. Mit gondolsz pozitív vagy negatív a változás? Kihívásnak tekinted és megteszel mindent, hogy a legjobban alakuljon vagy kellemetlenségként tekintesz rá? Mutatok egy-két tippet, amelyekből világossá válhat számodra is, hogyan kell kezelni a váratlan változásokat.

1. Fogadd el, hogy a változás normális

A változás megtagadása és elutasítása teljesen leszívja az energiáid. Ehelyett ismerd fel a változás hatását az életedre. Nem feltétlen fogod egyből megérteni, hogy miért történnek a dolgok, de azt egyből megtudhatod, hogy ez a helyzet milyen pluszokat adhat az életednek. Az első logikus lépés, bármilyen változással kell is szembenézned, ha elfogadod a változást és cselekszel.

2. Értsd meg a változással kapcsolatos érzéseid

Ha a változás bekövetkeztekor hajlandó vagy leülni és megfigyelni a gondolataidat, érzéseidet, jobb döntéseket fogsz tudni hozni. Erről sokszor megfeledkezünk, hiszen a változás maga zavaró tényező lehet és nem szánunk időt önfejlesztésre és az érzelmi jóllétünk fenntartására. Ha az öntudatosság és a saját magaddal való törődés a prioritási listád elejére kerül, akkor növelheted a sikereidet.

3. Készülj fel

A változás irányába tett lépésekkel világossá válik, hogy a dolgok valójában simán mennek. Ehhez viszont nem árt felkészülni. Tudnod kell, hogy honnan hova akarsz eljutni. Milyen forrásokra lesz szükséged? Milyen áldozatokat kell hoznod? Mennyi időre lesz szükséged? A siker felé vezető úton felbukkanó akadályok legyőzésének legjobb módja, ha határozott és előre megtervezett stratégiával és taktikával indulsz el.

4. Keress támogatókat

Ha túlterheltnek érzed magad, ne feledd el, hogy nem kell mindent egyedül csinálnod. A változások kezelése nehéz lehet, de még inkább azzá válik, ha mindent egyedül próbálsz meg megoldani. Ha segítségedre van szükséged, akkor merj segítséget kérni.

5. Adj időt magadnak

Egy dolog biztos : a változás egy folyamat. Van, hogy nagyon gyorsan történnek a dolgok, van hogy ugyanennyi ideig stagnálnak. Időnként úgy érzed magad, mintha tiéd lenne a világ, máskor pedig mintha padlóra kerültél volna. Ha ezt érzed, akkor ne hibáztasd magad, hanem adj elég időt arra, hogy megküzdj a változással. A rossz nap nem jelenti azt, hogy mindennek vége, hanem inkább egy lehetőség, hogy visszalépjünk és újrakezdjük.

Nem számít milyen változásokat tapasztalsz az életedben, tudd, hogy sikeresen megtudod oldani őket. A felhők felett ugyanis, mindig kék az ég.

komment
süti beállítások módosítása