4 tipp, hogy megtanulj segítséget kérni

2020. március 03. 21:08 - Life Advisor

help_from_others.jpgSzociális létünk velejárója, hogy segítsünk egymásnak. Egyfajta evolúciós előnyként is elkönyvelhetjük mindezt az emberek számára. Mivel közösségben élünk, ahol az önállóság, az egyéniség és a siker egyformán elvárt, sokan félnek az elutasításoktól. Ez a félelem pedig visszatarthat minket attól, hogy segítséget kérjünk másoktól, mert az elutasítás aktivál egyfajta pszichológiai fájdalmat. A jó hír, hogy a segítségkérés megtanulható. Szerencsére nem is olyan nehéz, mint amilyennek tűnik, az alábbi 4 tippel pedig szinte gyerekjáték.

1. Beszélj világosan és légy precíz

Ne bonyolítsd túl a dolgokat. Már az elején legyen világos, hogy milyen célokat akartok elérni, miért fontos ez számotokra és hogyan tudnak ehhez más emberek hozzájárulni. Ezzel a többiek betudják határolni, hogy mennyi időre és energiára lesz szükség ahhoz, hogy segítsenek neked. Ezután pedig hagyd rájuk, hogy eldöntsék, milyen mértékben segítenek neked.

2. Nem kell bocsánatot kérned

Az olyan mondatok, mint "ez csak egy kis dolog" vagy "sajnálom,de..." nemcsak feleslegesek de megtévesztők is, amely érzést a beszélgetőpartnered is érzékelni fogja és negatív érzelmeket generál majd benne. Te hogy éreznéd magad, ha valaki vonakodva kérné a segítséged?

3. Szemtől szembe kérj segítséget

Tanulmányok kimutatták, hogy a személyes segítségkérések 34%-kal sikeresebbek, mint ha írásban kérünk segítséget valakitől. A személyes segítségkérés azt is jelenti, hogy pontosan elmagyarázod az illetőnek, miért éppen hozzá fordultál.

Ezenkívül ne tégy úgy, mintha kereskedő lennél, azaz ne mond azt, hogy ha segítesz, akkor azzal az illető kap cserébe tőled valamit a tetteiért.

4. Maradj kapcsolatban azzal, akitől segítséget kértél

Érdemes folyamatosan informálni a másik személyt, ha a segítségével eljutottál A-ból B-be, vagy ha elindultál a kijelölt úton. Mutasd meg neki, hogy a segítsége használt és ha lehet mutass fel konkrét eredményeket. Sokan azt hiszik, hogy elég, ha az illető büszke lehet magára, mert segített nekünk. A valóság viszont az, hogy ezek az emberek sokkal inkább a segítségük által kiváltott változásokat akarják látni.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása