7 tipp, amivel boldogabbá teheted a párkapcsolatod

2020. február 12. 18:35 - Life Advisor

true_love.jpgEgy párkapcsolat bizony munkával jár. Nem is kevéssel. Egy hét spontán vakáció hasznos lehet a kapcsolat intimitásának helyreállításában, de nem csak ez a módszer létezik. Sokféle módon megismerhetitek egymást a partnereddel, megmutathatod, hogy értékeled őt és elkerülhetitek a felesleges vitákat. Íme 7 tipp, amelyek segítségével erősítheted a párkapcsolatod.

1. Használj társalgási gyakorlatokat a jobb kommunikáció érdekében

Az úgynevezett "figyelemmel teli" beszélgetések segítenek, hogy figyelmes hallgatóság legyél és javítja a koncentrációt is. Valójában ezt a módszert nem kifejezetten szerelmeseknek tervezték, ám igenis segítenek abban, hogy jobban megértsd a partnered.

Íme a szabályok :

  • Elosztjátok a szerepeket "A"-ra és "B"-re.
  • "A" beszél, "B" hallgat bizonyos ideig (kb. 3 percig)
  • "B" a válaszát úgy kezdi például, hogy "Ha jól értettem akkor....."
  • "A" visszajelzést ad, "B" addig válaszol, amíg "A" nem lesz elégedett
  • "A" és "B" megváltoztatja a szerepeket

Elsőre ez furcsa lehet, de idővel hozzá fogsz tudni igazodni és egyre jobbak lesztek benne.

2. Ölelés és csók

Gretchen Rubin a "Boldogság szakértője" egy személyes rituálét használ a családjában. Minden alkalommal, amikor valaki jön vagy elmegy mindig öleléssel köszöntik az illetőt vagy búcsúznak el tőle.

A tanulmányok azt mutatják, hogy igenis pozitív hatása van a fizikai érintésnek egy kapcsolatban. Szánj időt arra, hogy megmutasd a partnerednek, hogy törődsz vele.

3. Mondj köszönetet a "kis dolgokért" is

A pszichológusok már régóta alá tudják támasztani, hogy az egymásnak hálás párok általában együtt maradnak. Egyetlen "köszönöm" hetekkel hosszabbíthatja meg a kapcsolatunk élettartalmát. Ez valószínűleg abból ered, hogy ha köszönetet mondunk a partnerünknek, akkor nagyra becsültnek érzi majd magát és hajlandóak lesznek többet belefektetni a kapcsolatba.

<<< Hogyan használd jól a hála erejét? >>>

4. A feladatok megfelelő megosztása

Létezik egy két lépéses stratégia, amely alkalmas a stressz megszüntetésére minden párkapcsolatban.

  • Az első lépés, hogy mindenki felírja az összes felelősséget és feladatot, amelyet vállal a kapcsolatban.
  • A második lépésben felírjuk, hogy melyiket szeretjük és melyiket nem szeretjük csinálni.

Arról van tehát szó, hogy kiszűrjük mi okoz számunkra stresszt és milyen feladatokat tudunk egymás között kicserélni annak érdekében, hogy mindenki csináljon valami olyat, amit jobban szeret.

5. Próbáld ki a "Mint én" technikát

A technika Chade-Meng Tantól ered és így fogalmazta meg a lényeget :

"Ismerem a párom. Tudom, hogy olyan, mint én. Nem akar veszekedni, ahogy én sem. Boldog akar lenni, mint én, ezért boldogságot kívánok neki.
Ez a gyakorlat csak néhány percet vesz igénybe, de egyből jobban érzem magam, a haragom jelentős része pedig azonnal eltűnik."

<<< Ismered a szerelem 5 lépcsőfokát? >>>

6. A "10 perces szabály"

A "10 perces szabály" lényege, hogy te és a partnered időt szántok arra, hogy mindent megbeszéljetek. Kivétel a saját gyerekeitek, a munka és a háztartással kapcsolatos témák.

Például :

  • Szerinted kire hasonlítasz jobban? Anyukádra vagy apukádra?
  • Melyik három dalt szereted a legjobban?

A partnerünkről új dolgokat megtanulni mindig megújulást hoz a kapcsolatunknak hasonlóan ahhoz az érzelmi állapothoz, amelyet a kapcsolatunk kezdetén éreztünk.

7. Tanulj új dolgokat a párodról

Ez megérdemel egy külön pontot is, bár tény, hogy hasonlít az előzőhöz. Kutatások kimutatták, hogy sokan tévesen úgy gondoljuk rendkívül jól ismerjük a párunkat. Ne feltételezzük azt, hogy mindent tudunk a másikról, hanem tegyünk fel neki kérdéseket és ami ennél is fontosabb : figyeljünk a válaszra.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása