4 tipp, amivel működni fognak az új szokások az életedben!

2020. január 30. 18:32 - Life Advisor

four_habbit_thing.jpgMinden év januárjában hatalmába kerít minket az érzés, hogy tiszta lappal, új lehetőségekkel indulhatunk neki az új évnek, megszabadulhatunk a rossz szokásainktól és kialakíthatunk olyan sikeres szokásokat, amelyekkel változtathatunk az életünkön. Légy őszinte : hány éve mondogatod már magadnak például, hogy végre elmész edzeni és megszünteted a lustálkodást az életedben? Az emberi viselkedés kutatói mindig új és jobb módszereket keresnek annak érdekében, hogy segítsenek leküzdeni azokat a hibákat, amelyek emberré tesznek minket. Lehet,hogy meglep (az is lehet,hogy nem) de ezek a kutatók a legrosszabbak,főleg ha a saját tanácsaikat követik. Valaminek a megértése nem ugyanaz, mint valamit a saját életünkben véghez vinni.

A különbség az, hogy ezek a kutatók következetesebben ki vannak téve a bevált módszereknek, amelyek a rossz szokások leküzdésére és helyettesítésére valók. Az első lépés tehát annak a felismerése, hogy letértél az útról. Lehet,hogy az egy csaló nap már egy hétté vált és már fel sem tűnik, hogy újra lecsúszott egy sajtburger.

Nézzük mit tudsz tenni annak érdekében, hogy új és pozitív szokásokat alakíts ki?

1. A jó, a rossz és a következetesség

A negatív és pozitív tapasztalatok összekapcsolásával nemcsak jobban fogsz ragaszkodni a jó szokásokhoz, hanem valójában megtanulod élvezni azt, ami egykor negatív tapasztalat volt az életedben. Például egy fárasztó munkanap után már nem biztos, hogy van kedved 30 percet szobabiciklizni. De mi lenne, ha mondjuk a kedvenc sorozatod közben tekernél, amit eredetileg csak a kanapén ülve (esetleg nassolással egybekötve) terveztél megnézni. Vagy ha épp rettegsz elkészíteni egy havi reportot, prezentációt stb., akkor törj ki az irodából és csináld meg a feladatod mondjuk a kedvenc éttermedben vagy szabadtéren.

Új szokások kialakítása során sokszor fáradtnak érezhetjük magunkat, de ennek nem kell így lennie. Párosítsd ezeket a szokásokat olyan tevékenységekkel, emberekkel, helyekkel, amelyek már örömöt jelentettek neked korábban is. Ezzel olyan szokást fogsz felépíteni, amelyhez örömöket társítasz.

2. Tervezd meg a saját éved

Egy év hosszú idő. 365 (sőt idén 366) napnyi esélye van annak, hogy azt mond : majd holnap. Az újévi fogadalmak bukásának valószínűsége rendkívül magas, így én inkább azt javaslom, hogy habár január 1-jével megkezdtük az újévet, te vedd kezdésnek például a születésnapod. Személy szerint én is ezt a módszert alkalmazom, de megjegyezném, hogy mázlim is van, mert én januári vagyok. :)

De kitűzhetsz bármilyen kezdést mondjuk a nyár első napja, a házassági évfordulótok stb. Ha lehetséges kerüld el a hétfői kezdést.

3. Üdvözöllek kellemetlenség!

Mindenki azt mondja, hogy a komfortzónánkból ki kell lépni. Igen ám, de ritkán érezzük magunkat örömmel eltelve ilyen helyzetben. A helyes szokások kialakítása és fenntartása természetesen kényelmetlen. Néhány hét után elfelejthetünk mindent, amit elhatároztunk. Elkezdjük azt érezni, hogy fáradtak vagyunk, hogy messze van az edzőterem stb. stb. Üdvözöld ezt a kellemetlen érzést és haladj tovább a kijelölt utadon a célod felé. Most még szörnyű...tudom, de jobban fogod érezni magad.

4. Töltődj fel

Ha kimarad egy nap jóga, az nem jelenti azt, hogy kudarcot vallottál. A szokásokhoz való ragaszkodás, ahogy említettem is, nehéz. A változás nehéz. Fogadd el, hogy a kudarc vele jár. Amikor még csak most kezdtél beépíteni egy új szokást, miért gondolod, hogy tökéletesen és azonnal meg kell mindennek történnie? Adj magadnak szünetet, tölts időt magaddal, szánj időt arra, hogy ne érezd magad kellemetlenül, sőt töltekezz fel energiával. Másnap pedig vedd fel a fonalat és folytasd ott, ahol abbahagytad.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása