Naplóírás az üzleti életben?

2020. január 27. 17:29 - Life Advisor

journal_business.jpgA naplóírásról a legtöbbünk arra asszociál, hogy a gondoltainkat, esetleges kínos dolgainkat papírra vetjük, ezzel is könnyebbé téve az elengedést és ezen információk, minták feldolgozását. A naplóírás azonban az egyik legjobb módja a gondolataink szervezésének, tapasztalataink rendezésének és előrehaladásunk mérésének. Bármilyen furcsa is a naplóírás az üzleti életben is értékes lehet többek között például segíthet tudatosabb döntéseket meghozni. Ezenkívül segít pontot tenni az adott munkanap végére. Íme egy rövid kis útmutató, amely segít megtanulni az alapokat és ami megérteti veled, hogy miért is kell az üzleted szempontjából is belefogni a naplóírásba.

Az üzleti napló legjobb tárolási módja bármilyen digitális forma, mint mondjuk a Google Drive által nyújtott szolgáltatások. A lényeg, hogy formázható legyen, kényelmesen tudd szerkesztgetni és könnyedén feltudj állítani egy időrendbe állítható sorrendet.

A szövegszerkesztőbe való naplóírás egyébként a kereső funkciójának köszönhetően a gondolataid áttekintésének módját is egyszerűbbé teszi. A szerkesztéssel kapcsolatban ne ess túlzásba. Mivel személyes használatra készül a lényeg az időrendiség és a szövegben történő kereséses lesz, nem pedig a külalakon.

Az üzleti naplóírás abban különbözik a személyes naplónktól, hogy minden bejegyzésben tartanod kellene egy szokásos kérdéskészletet, amelyet felteszel önmagadnak és amelyekre válaszolsz. Ez elősegíti, hogy a folyamat egyszerű és gyors legyen, miközben lehetővé teszi, hogy gondolataid olyan módon strukturáld, amely biztosítja, hogy minden egyes naplóírás során konkrét és hasznos dolgokat "vess papírra".

Nézzük meg, hogy milyen kérdésekre is gondolok konkrétan.

1. Kivel beszéltem ma?

Nem kell mindenkit felsorolnod, akivel beszéltél, de feltétlen említsd meg azokat az új, fontos kapcsolatokat és minden olyan interakciót, amely komoly következményekkel jár önmagad és a vállalkozásod számára. Telefonszámokat és emailcímeket is leírhatsz ezekhez a személyekhez, de nem kötelező. Az érdekes személyes tulajdonságok, hobbi, születésnap stb. viszont nagyszerű ötlet.

Ennek a kérdésnek a célja, hogy pontos beszámolót készítés azokról az emberekről, akikkel üzletet fogsz kötni és segíthet felkészülni a jövőbeli találkozókra vagy pedig a leendő új ügyfelekre, partnerekre.

2. Mit végeztem el ma?

A kérdés megválaszolása nemcsak pozitívan tükrözi az aznapi sikereid, de még azt is biztosítja, hogy elszámoltatható legyél, ha kevesebbet adtál bele a napodba, mint az kellett volna. Bizony nem jó érzés, ha erre a kérdésre nem tudsz jól válaszolni.

3. Mi okozott ma nehézséget?

Ez a kérdés kritikus fontosságú annak meghatározásában, hogy megtudd mely dolgokra kell összpontosítanod ahhoz, hogy jobb vállalkozóvá válj. Erre a kérdésre adott válasz világossá teszi számodra azokat a készségeket, amelyeket érdemes lenne fejlesztened.

<<< 8 dolog, amivel a naplóírás megváltoztathatja az életed >>>

4. Mi az az egy dolog, amit ma megtanultam?

Az üzleti világ folyamatosan fejlődik és változik és ugyanez igaz a te szakterületedre is. Ennek eredményeként még a legintelligensebb, legtehetségesebb vezetőnek és vállalkozónak is törekednie kell új dolgok megtanulására és új ötletek befogadására. Ha mindennap válaszolsz erre a kérdésre is, akkor nyugodtan pihenhetsz, hiszen tudod, hogy lépést tartasz a világgal.

5. Mit akarok megvalósítani holnap?

Az üzleti napló - és általában a munkanapnak - befejezésének a legjobb módja, ha világos tervet készítesz a következő napi céljaiddal kapcsolatban. Ez a kérdés segít, hogy másnap energiával telve felkelj, munkába állj és kihozd magadból a legtöbbet.

Mint azt látod az üzleti napló vezetése sok hasznos információ birtokába juttat majd téged. Bár a koncepció eleinte kissé ostobának tűnhet, mindezen kérdések megválaszolása és a válaszok leírása egyáltalán nem nevetséges ötlet. Nem kell, hogy ezzel teljen az egész estéd, de ügyelj rá, hogy esténként 5-10 koncentrált percet ennek szentelj és megfogod látni, micsoda változásokat tapasztalsz majd az életedben.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása