11 tipp, hogy elengedd a múltbéli kudarcokat és elkezdj élni

2020. január 03. 09:37 - Life Advisor

11_failure.jpgA kudarc az életünk része. Elkerülhetetlen, de csak akkor jelent veszteséget, ha nem tanulunk belőle. A legtöbb ember már megtapasztalta a kudarcot, sőt akár súlyosabb kudarcokat is. Azonban, aki el akar jutni a csúcsra, csak úgy teheti meg ezt, ha a kudarcok után képesek felállni és tanulni a történtekből. Ahelyett, hogy a kudarcot leküzdhetetlen, megoldhatatlan visszaesésnek tekintjük, kezeljük őket úgy, mint tanulási tapasztalat és útmutatás egy új irány felé. Mutatok 11 olyan tippet, amivel elengedheted a kudarc gondolatát, a múltbéli kudarcokat és újra kezedbe veheted az életed irányítását.

1. Használd a kudarcokat a sikerhez

Ha könnyű lett volna, akkor bizonyára nem tapasztaltad volna meg a kudarcot. A kudarc tehát valószínűleg annak eredménye volt, hogy valami nehéz, valami új volt és kihívást jelentett. Szánj egy pillanatot arra, hogy büszke légy arra bármit is tettél. Emlékezz a becsületességedre és légy büszke, hogy olyan dolgot csináltál, amely megéri a kudarcot. Ezzel újra visszatérsz a motivációhoz és legközelebb már jól fogod csinálni.

2. Kövesd a fejlődésed

Amikor kudarcot vallunk gyakran úgy érezzük, hogy újra elfogjuk majd követni ezeket a hibákat.A negatív érzések megszüntetésének legjobb módja az, ha nyomon követed a fejlődésed. Nézd meg például, hogy mennyi mindent csináltál meg a napi feladataid listájából, milyen örömöket tapasztaltál meg adott napon. Meglátod sokkal sikeresebb vagy, mint gondolod.

3. Gyászolj majd lépj tovább

Az én életemben is voltak kudarcok és sikertelenségek. Ha nyíltan tudsz beszélni ezekről a dolgokról a családoddal, barátaiddal, képes leszel felszabadítani a rád zúdult terheket. Ezután meg kell hoznod a döntést, hogy elengeded, ami történt és a jelenre valamint a jövőre összpontosítasz. Mindez időbe telik, nem megy egyik napról a másikra, sőt hasonlít a gyász folyamatához. Tehát, gyászolj, majd lépj tovább!

4. Ne rágódj a múltbéli kudarcokon

A kudarcokon rágódni az egyik legnagyobb időpazarlás, amit ember tehet. Így biztosan nem fogsz sikereket elérni. Ahelyett, hogy a múlton rágódnál, tanulj a hibákból és fókuszálj a céljaidra. Ha ez megvan, akkor pedig porold le magad és cselekedj.

5. Használd a kudarcokat arra, hogy meglásd melyik úton kellene menned

A kudarcok nagy előnye, hogy megmutatják, milyen irányba menjünk. Úgy gondolom, hogy a korlátozások (például a kudarc) egyértelműbb utat nyit meg, hogy merre menjünk, amely különösen akkor hasznos, ha egymillió lehetőség rejlik a céljaink elérését illetően. Olyan, mint torpedó, segít jobban behatárolni a célt.

6. Örülj az újrakezdésnek

Alapvető fontosságú, hogy tudd a múltbéli kudarcok nem határoznak meg téged, az viszont, hogy ezekre hogyan reagálsz már nagyon is jelentős. Valaminek a kudarca azt jelenti, hogy most egy teljesen új szemlélettel kell elkezdened, amit csinálsz. Örülj az újrakezdésnek!

7. Ne mutogass másokra

Ha a kudarcokért másokat hibáztatsz, nem fogsz továbblépni és sikereket elérni. Fontos, hogy vállaljuk a felelősséget azokért a dolgokért, amelyeket teszünk. Viselkedjünk felnőttként! Sokkal nehezebb belevágni az új dolgokba, ha a régi dolgokhoz ragaszkodsz vagy éppen másokat hibáztatsz.

8. Fogadd el a jelenlegi helyzeted

Sokat rágódsz azon, hogy nem vagy ott mondjuk a karrieredben, ahol lenni akarsz? Időnként saját magunknak hazudunk azzal, hogy még mindig a múltban megélt kudarcokat és hiányosságokat emlegetjük. Fontos, hogy őszinte maradj önmagaddal, elfogadd a jelenlegi helyzeted és innen a mostani helyzetből építsd fel a sikereid és indulj el jobb dolgok felé.

9. Ne feledd, hogy most más ember vagy

Nehéz legyőzni az múltban lévő kudarcok negatív érzéseit. Emlékezz arra, hogy most már nem ugyanaz az ember vagy, mint korábban voltál. Mára már számos értékes tanulságot szereztél. Új emberekkel találkoztál, új tapasztalatokat szereztél. Más tapasztalatoknak köszönhetően más ember vagy.

10. Változtasd meg a gondolkodásod a hála erejével

Egy kudarccal teli élethelyzet után kezd el feltétlenül gyakorolni a hálát. Vedd figyelembe, hogy a kudarcok, kihívások a növekedésre szólítanak fel téged. Bukások és kihívások nélkül az élet unalmas lenne, sőt kiteljesedni sem tudnánk.

11. Ne engedd, hogy a kudarcok meghatározzák a személyiséged

A hibákra gyakran úgy tekintünk, mintha leírnánk a személyiségünket. Az igazság az, hogy a belső zűrzavarunk részeként érezzük mindezt, azonban ezeknek semmi alapja nincs. Ha el akarod engedni a múltbéli kudarcokat, el kell ismerned a tényt, hogy hibákat követtél el, értékes leckéket tanultál meg és készen állsz az új kezdetekre.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása