A mentális zajok 4 típusa

2019. december 13. 21:01 - Life Advisor

mental_noise.jpgSzámomra a zaj sokkal több, mint egy zavaró figyelmeztetés. A zaj (azaz a hamis vagy félrevezető információ) blokkolhatja az igazán fontos dolgokat, amelyekre szükségünk van a pozitív növekedés felé történő haladásunkhoz. A zaj negatív valósághoz vezethet, amelyben a lehetőségeink korlátozottak miközben a pozitív belső hangok segíthetnek egy értékes valóság létrehozásában, a sikerhez vezető út feltérképezésében és a céljaink elérésében.

Tekintettel arra, hogy a mindennapokban mennyi információt dolgoz fel az elménk nem mindig lehet egyszerű meghallani a jeleket, miközben mentális zajok kavarognak a fejünkben. Ha a te fejedben lévő hangok megfelelnek a következő típusok bármelyikének, akkor szinte biztos, hogy mentális zajról beszélünk.

1. A használhatatlan : Az információ nem változtatja meg a viselkedésed

Ha az információ nem késztet arra, hogy változtass a viselkedéseden, akkor nincs értelme az egésznek. Ha elkezded vizsgálni a belső hangod, akkor rájössz, hogy a naponta vagy akár óránként az elmédet elárasztó hangok nagy része belefér ebbe a kategóriába.

Erre a legjobb példák azok az információk, amelyeket mondjuk a hírekből hallunk. Például egy földrengés áldozatairól szóló riport, amely tényleg tragikus, de nem tudsz rajta változtatni. Hacsak nem tervezel valamilyen segítséget nyújtani az áldozatoknak, akkor ez a történet számodra valójában csak zaj.

2. A túl korai : Az információt nem fogod azonnal felhasználni, amikor pedig használnád akkor megváltozhat.

Ha mondjuk részvényeket vásároltál, akkor az árfolyam alakulás rendszeres ellenőrzése nemcsak zajt okoz a fejedbe, de rengeteg mentális energiát pazarolsz, ami helyett inkább más produktív ötleted is lehetne a gazdagság megteremtése érdekében.

3. A hipotetikus : Alapja, hogy valaki úgy gondolja, hogy valamit "lehetne"

Ilyen például az időjárás jelentés. Ha megnézed, hogy az életed eddig eltelt időszakában mennyi időt töltöttél különböző jóslatok meghallgatására amelyek közül mondjuk a 90%-a rossz volt, akkor rájössz, hogy ez tényleg csak zaj volt.

A hipotetikus előrejelzések szinte minden esetben olyan mentális zajok, amelyek eltérítenek minket a hasznos információktól, amelyek segíthetnének okosabb döntéseket hozni.

4. A figyelmeztető - Eltérít a céljaidtól.

Gondolj a céljaidra : előléptetés, pénz megtakarítás, hogy gondtalan nyugdíjad legyen, jó szülő legyél stb. Most nézd meg azt az információ áramlást, amely a gondolataidba megfordulnak. Összeegyeztethetőek a céljaiddal? Vagy inkább félelemre és az "úgysem fog sikerülni" állapotára terelnek? Ha igen, akkor ezek csak zajok, ne hagyd magad eltéríteni az álmaidtól!

Ha képes vagy elkülöníteni a zajt a fontos jelektől, akkor nemcsak arra leszel képes, hogy a ténylegesen fontos dolgokra összpontosíts, de rengeteg időt is megtakarítasz. Egyszóval győztes leszel!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása