Hogyan javítja a vállalkozásod, ha nemet tudsz mondani?

2019. december 07. 17:29 - Life Advisor

saying_no_man.jpgA "nem" szó egyedülálló tulajdonsággal rendelkezik. Annak ellenére, hogy negatív hatása van a helyes alkalmazása pozitív következményekkel jár. Például, ha valaki megkér, hogy tegyél meg valamit, amit nem akarsz és azt mondod, hogy nem, akkor azonnal láthatod, hogy az illető nem örül a válaszodnak. A saját véleményed szerint azonban pozitív eredménye van, mert megakadályoztad magad abban, hogy csinálj valamit, amit nem akarsz.

Nemet mondani azonban nem midig olyan könnyű, mint amilyennek tűnik. Sokszor durva és negatív érzés lehet. Ha azonban üzleti vállalkozásról beszélünk, akkor a "nem" megtanulása valójában javíthatja a vállalkozásod. Az ügyfelek és más vállalkozások gyakran próbálják megszerezni a megbízásokat akár árcsökkentéssel, kedvezményekkel és különböző csomagok biztosításával. Ez az üzlet természete : mindenki csökkenteni kívánja a költségeit, hogy üzleti tevékenysége jövedelmezőbb legyen.

De miért kellene feláldoznod a vállalkozásod valaki más jövedelmezőségének javítása érdekében? Nem kell és itt az ideje, hogy nemet mondj. Illetve ne csak egyszerűen nemet mondj, hanem adj megalapozott érveket és magyarázatot, hogy az emberek megértésék a miérted. Ha az okot nem közlöd, akkor úgy tűnhet, mintha makacs és szűk gondolkodású lennél.

Mindannyian kerülünk azonban olyan helyzetbe, amikor nincs magyarázat a kapott válaszra és nehezen tudod bizonyítani a miérted. A munkatársaidnak és az ügyfeleidnek azonban adj indoklást, amikor nemet mondasz. Lehet, hogy a válaszod nem fog nekik tetszeni, de legalább megfogják érteni. Ez azt mutatja, hogy figyelembe vetted ugyan őket, de jó okod van arra, hogy nemet mondtál.

Mondj nemet a nagyobb bevétel érdekében

Nemet mondani az ügyfeleknek az üzleti világban általánosságban nem elfogadott. De azáltal, hogy elfogadod az ügyfeleid ajánlatát és árengedményeket kínálsz, veszélyes helyzetbe sodrod a saját bevételi céljaid elérését.

Ha túl gyakran mondasz igen, akkor károsítod a nyereséged, csökken a motivációd. Ha nem mersz kiállni magadért, akkor jó esély van arra, hogy nem ez volt az utolsó, hogy kedvezményeket próbáltak tőled kicsikarni.

A "nem" javítja a munkakörnyezetet

Amikor nemet mondasz valakinek, akkor pszichológiai szempontból azt adod tudtára a másiknak, hogy újra kérjen tőled valamit és megmutatod neki, hogy nem félsz nemet mondani. Ha mindezt pedig meg is indokolod, akkor esélye sem lesz arra, hogy vitatkozzon veled.

Ugyanakkor ne akarj létrehozni rossz munkakörnyezet azzal, hogy állandóan nemet mondasz. Alapvető fontosságú, hogy alternatívát találj, ha úgy érzed nem szabad elfogadnod egy bizonyos javaslatot. Ne légy makacs, ha valaki valóban jó javaslattal áll elő, akkor tedd meg azt, ami a legjobb az üzleted számára. Ez azt mutatja, hogy csapatjátékos vagy és valószínűbb, hogy a jövőben tisztelni fogják a döntéseid.

Nemet mondani a felettesünknek

Ha a feletessed egy olyan feladatot akar rád bízni, amit a megadott határidőre lehetetlen befejezni, ez káros lehet az üzlet számára. Lehet, hogy ijesztő nemet mondani a felettesednek, de néha meg kell tennünk ezt is.

Mond el, hogy miért nem lehetséges a feladatot a megadott időkereten belül elvégezni. Ezután dolgozzatok együtt azon, hogy megoldást találjatok a helyzetre. Ezenkívül te, mint munkavállaló, elégedettebb leszel a megadott és új határidővel és motiváltabb leszel a feladat elvégzésére.

Üzleti hierarchiában nemet mondani a felettesünknek olykor óriási előnyöket jelent az üzlet számára. Nem akarod te sem, hogy a vezetés elveszítse a hozzád fűzött reményeket, így fontos, hogy őszinte legyél, amikor nemet mondasz.

Miért mondanak az emberek igent?

Az emberek általában igent mondanak, hogy mások kedvére tegyenek, ez azonban nehéz elvárások teljesítését vonja maga után. Ha nem vagy biztos benne, hogy igennel vagy nemmel válaszolj, akkor gondold át, mi történik,ha igent mondasz :

  • A bevételed csökken
  • A vezetői mivoltod jelentősége csökkenni kezd
  • A munkatársaid morálja és tisztelete irányodba csökkenni fog
  • Az ügyfelek elkezdenek kihasználni a nagylelkűségedért

Azonban, ha nemet mondasz, akkor a munkatársaid tiszteletben tartanak téged és tudatosíthatod az ügyfeleidben is, hogy hol a határ. A "nem" kimondása hatalmi helyzetbe hozhat téged.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása