4 tipp a vállalkozásodhoz Sam Waltontól a Walmart alapítójától

2019. november 16. 19:48 - Life Advisor

sam_walton_wallmart.JPG1962-ben miután kénytelen volt első sikeres üzletét szerződésbeli problémák miatt a 44 éves Sam Walton megalapította a Walmartot. A világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi cége és árbevétele alapján a világ legnagyobb vállalatává vált. (Napjainkban az Amazon után a második.) Ha a Walmart egy ország lenne GDP-je alapján a világ 33. legnagyobb gazdasága lehetne Ukrajna és Kolumbia között. Mindezt Sam Walton alkotta meg óriási ambíciójával és elképesztő erejével, cselekedeteivel, amelyeket másokat is nagyon inspirált a siker felé vezető úton. Nézzük mi az a 4 dolog, amit tanulhatunk tőle.

1. Légy tisztában a pénz értékével

Walton soha nem hitt abban, hogy sikeres vállalkozóként óriási pénzeket kellene erre-arra költenie, ezért folyamatosan egyensúlyra törekedett az életében. Szerette kontrollálni a kiadásait. Látta, hogy az emberek eladják a vállalkozásaikat pillanatnyi gazdagságért majd később szenvednek, amikor rájönnek, hogy mindenük a lefolyóba került. Abban is hitt, hogy úgy fog tudni értéket teremteni a vásárlóknak, ha csökkenti a költségeiket és megmutatja nekik, hogyan költsék okosan a pénzt.

Tehát olyan filozófiát épített fel, hogy minden általa megtakarított penny olyan, mintha az ügyfelei spóroltak volna. Erre épül a híres Walmart mottó : Spórolj. Élj jobban!

Összhangban a szlogenjükkel úgy döntöttek, hogy termékeik árait úgy módosítják, hogy nyolcra végződjenek. Az 1,99-ből így lett 1,88. Így több millió vásárló pénzt takarított meg.

Walton családi éttermekben vacsorázott, egy szobában aludt a munkatársaival, amikor üzleti útra ment és az életében vásárolt 18 repülőgép közül egyik sem volt vadonatúj.

2. Védd meg a sikereid és tanulj a hibáidból

5 év kemény munka után Arkansasban Waltonnak sikerült legyőznie versenytársait és felépítette az egész régió legnagyobb és legjövedelmezőbb áruházát. Sajnos azonban egy szerződéses hiba miatt mindent elveszített. A bérbeadója mindenáron a saját fiának akarta adni a Walton által bérelt üzlethelyiséget és megtagadta a szerződés megújítását.

Walton a pozitív gondolkodásának köszönhetően senkit sem hibáztatott. Ehelyett tanult az általa elkövetett hibából és megígérte magának, hogy a jövőben minden egyes bérleti szerződést nagyobb körültekintéssel fog kezelni. Arra is rájött, hogy a családjának szüksége van valakire, aki jogi tapasztalattal rendelkezik, ezért arra biztatta legidősebb fiát, hogy ügyvéd legyen.

3. Tanulj meg mindent a vállalkozói létről és az üzletről

Tanulj vállalkozásokból, sikeres üzletekből és nézd meg, hogy te hogyan tudod jobban csinálni. A Walmart üzletek évek óta uralják a kiskereskedelmet, de tudod honnan jött Waltonnak ez az ötlet? A fodrászától. Az első üzleti szabályok, amelyeket Walton megtanult a fodrászától tanulta meg, akik később hatvan üzletláncból álló fodrász szalont hoztak létre.

Walton vasárnapjai nagy részét is menedzserek és üzletemberek közelében töltötte és lemásolta a már bevált gyakorlatokat.

4. Légy versenyképes

A legjobb szó, amely Waltont leírja : versenyképes. Ezt még anyjától tanulta, aki arra tanította, hogy vegye komolyan az életet és próbáljon meg mindenben a legjobb lenni, amibe belekezd. Vízimentőként dolgozott, pincérkedett ételért cserébe és már a középiskola megkezdésekor lemondott mindenfajta szülői és vagy egyéb anyagi támogatásról. Mindezek ellenére jelentős összegeket keresett már a főiskola ideje alatt.

Walton annyira versenyképes volt, hogy baseballt, focit és kosárlabdát játszott egyszerre és két külön sportágban is állami bajnokságot nyert. Ezenkívül cserkész rangoz szerzett nagyon fiatalon és szintén fiatal korában lett a Bibliakör elnöke a szülőhazájában.

Ez az intenzív tapasztalat segített Walton gondolatait a sikerre hangolni és megérteni a csapatmunka fontosságát. Rájött, hogy az egojának nyilvános megvillantása nem volt megfelelő üzleti módszer, így inkább arra törekedett, hogy a legtehetségesebb és leghűségesebb embereket szerezze meg a csapatába.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása