Növekedési gondolkodásmód a siker érdekében

2019. október 23. 10:40 - Life Advisor

growth_mindset.jpgVállalkozónak lenni nem könnyű. Minden felelősség rád hárul, sőt te magad vagy felelős az önfejlesztésedért is. Nem hagyhatod abba a tanulást, mert lemaradsz a versenytársaidtól. Azonban a rád nehezedő nyomás lehetetlenné teszi mindezt. Hogyan tudsz ezen változtatni? A növekedési gondolkodásmód használatával. De mi is ez?

A növekedési gondolkodásmód olyan kifejezés, amelyet Carol Dweck kutató hozott létre és amely arra ösztönzi az embereket, hogy tanárként tekintsenek a kudarcokra. Azáltal, hogy fejlesztjük a gondolkodásmódunkat, lehetővé tesszük magunk számára, hogy pozitív változásokat hozzunk létre az életünkben és elérjük a céljainkat és az álmainkat.

A növekedési gondolkodásmód más megközelítés, mint a rögzített gondolkodásmód, amely inkább azt diktálja, hogy a készségeid, képességeid már kőbe vannak vésve és azokon nem lehet változtatni. Ez a fajta gondolkodásmód megtartja a kudarcot, nem engedi, hogy kibővítsd a látóköröd és hagyja, hogy a már meglévő készségeid határozzák meg a jövőbeli sikereid. 

Íme néhány módszer arra, hogy inkább a növekedési gondolkodásmódot használd a jövőbeli sikereid érdekében.

1. Tekints úgy a gyengeségeidre, mint lehetőségek

Ez az első számú kulcs a növekedési gondolkodásmód eléréséhez. Ha megengeded magadnak, hogy a kudarcot végső állomásként éld meg, akkor soha nem fogsz sikerrel járni hosszútávon. Képesnek kell lenned arra, hogy kilábalj a kudarcokból.

Határozd meg a gyengeségeid és légy őszinte önmagaddal. Ezzel elindíthatod saját magad nevelését, fejlődhet az életed és ezzel egyidejűleg elkerülheted a buktatókat is. Úgy érzed, hogy túl önkritikus vagy? Konzultálj szakemberrel, coachhal annak érdekében, hogy tényleg a valóságot lásd.

Jobban ismered önmagad, mint bárki más. A hibák beismerése és a kudarcok birtoklása a legjobb dolog, amit tehetsz a hosszútávú siker eléréséhez. Minden kudarc esély arra, hogy jobbá tedd az életed. Legközelebb remélhetőleg már nem fogod elkövetni ugyanazokat a hibákat, viszont már ismerni fogod őket, amelyek csak erősebbé tesznek.

2. Légy függetlenebb

A növekedési gondolkodásmód elsajátításának másik előnye, hogy növeli a függetlenséged. A rögzített gondolkodásmód során másoktól várod el, hogy magabiztossá tegyenek téged. Ha félsz attól, hogy kockázatot vállalj, akkor másokra támaszkodsz és nem akarod kialakítani a saját véleményed.

Ez azonban nem egy fenntartható módszer, már ha sikeres akarsz lenni persze. Összességében ugyanis elsősorban magadra kell támaszkodnod.

Ha már vállalkozókkal kezdtünk, maradjunk is náluk. A vállalkozóknak az indulás során vastag bőrre van szükségük, hogy túléljenek. A növekvő gondolkodásmód pontosan azt jelenti, hogy ismered a saját értékeid és időt szánsz arra, hogy befektess a sikereidbe. Persze lehetséges, hogy egy közösség támogatására is szükséged lesz, ezen támogatás első és legerősebb érzésének azonban belülről kell jönnie.

3. Kommunikálj

Az egyensúly az életünk minden területén fontos. Szükséged van egy szilárd munka-magánélet egyensúlyra. A növekedési gondolkodásmód során meg kell tanulnod megfelelően kommunikálni, amely azt is magában foglalja, hogy meg kell tanulnod élvezned a visszajelzéseket. Ne félj megkérdezni másokat bizonyos dolgokról, hogy több lehetséges megoldást is megtapasztalhass. Mindenkitől tanulhatsz valamit.

Haladj tovább a siker felé azáltal, hogy beépíted az életedbe a növekedési gondolkodásmódot. Ehhez tippeket ebben a posztban gyűjtöttünk neked össze.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása