Létezik-e magánszféra a párkapcsolatban? És ha igen, miért nem?

2019. szeptember 13. 11:13 - Life Advisor

privacy_love.jpgA szerelem kezdeti szakaszában, amikor csak a rózsaszín ködben úszkálunk erre-arra, talán észre sem vesszük, hogy mennyire befolyásolhatnak minket partnerünk érzéséi, érzelmei, gondolatai. Többször megfogalmazódik bennünk, hogy vajon búcsút kell-e intenünk a magánszférának, hiszen most már nem a "te" és "én", hanem a "mi" létezik. Beleolvasgatunk egymás üzeneteibe, telefonjába, nyomozásokba kezdünk és megpróbáljuk kisajátítani a párunkat. Azt, hogy milyen erősen alkalmazzuk ezt a párkapcsolatunkban függ a kötődési stílusunktól, ugyanakkor nem árt tisztában lenni a következményekkel.

Csapjunk egyből a közepébe. Nyomozás és a párunk kisajátítása helyett, tanuljunk meg beszélgetni. A magánszférához mindenkinek joga van és ezt egyetlen párkapcsolat sem gátolhatja meg.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy mielőtt egymásra találtunk, mindegyik félnek megvolt a saját élete, a saját barátai, a saját programjai, hobbik stb. Persze van, hogy némely pontok találkoznak, hiszen előfordulhatnak közös barátok például, de egy közösen formált, a párok által létrehozott párkapcsolat során tisztában kell lennünk azzal, hogy a párunknak is megvan a maga élete és rövidesen (ha minden jól megy) egymás életének részeivé válunk. Mégegyszer... részeivé válunk, nem pedig letaroljuk a párunk előző életét és együtt újat építünk. 

Minden embernek joga van a magánszférához és kapcsolathoz a barátaival. Nem szerencsés, ha a kapcsolatban nincs lehetőség arra, hogy az egyének megéljék a saját életüket. 

De melyek azok a jogok, amelyekkel rendelkezünk?

  • Kölcsönös tisztelet és figyelem
  • Önbecsülés és méltóság
  • Bűntudat nélküli nemet mondás
  • Tévedés, hibázás
  • Segítségkérés
  • Érzelmi döntés
  • Saját döntés megváltoztatása
  • Érzelmek kifejezése
  • Egyedüllét
  • Saját titok megőrzése

Egy "egészséges" és jól működő párkapcsolatban ezek maguktól megvalósulnak, azonban nem írnám most ezt a posztot, ha ez lenne a jellemző. 

Sok olyan párkapcsolatot láttam már és tapasztaltam is saját bőrömön, amikor az egyik fél teljesen magához láncolta a párját és azt szerette volna elérni, hogy a párja úgy ugráljon, ahogy ő fütyül. Ha bármelyikőjük meg is próbált kiszabadulni ebből a röghöz kötött állapotból, a partnerük folyamatos ellenőrzést tartott. 

Lehetséges, hogy a férfi a haverokkal nyaralt volna, mindez azonban a hölgy folyamatos zaklatásai, üzenetei, telefonhívásai miatt nem igazán úgy sült el, ahogy tervezték. Ennél már csak az a rosszabb, hogyha mindezt szóvá tesszük az illető barátunknak, aki inkább ránk sértődik meg, mintsem magába és a párjába nézne. 

Az ilyen fajta ragaszkodás egyik félnek sem jó. Ragaszkodás. Csodálatos magyar nyelvünk meg is magyarázza, hogy ezt miért nem jó. Azért, mert beleregadsz egy bizonyos (jelen esetben abszolút negatív) helyzetbe. 

A bizalom olyan alappillére egy kapcsolatnak, amely, ha megsérül, meginog az egész kapcsolat. Elkezdődnek a mérgező játszmák és kialakul egy olyan légkör, amelyben már egyik fél sem érzi jól magát. 

Fejlődni, tanulni, változtatni azonban sosem késő. Neked is ott a lehetőséged létrehozni egy olyan párkapcsolatot, ahol biztonságosan kötődtök egymáshoz, tisztelitek a másik fél határait, megbíztok a másikban és nem féltek egyedül lenni. 

Olvasd el a legnépszerűbb cikkeket párkapcsolat témában!

 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása