3 tipp az érzelmi intelligenciád növelésére a jobb kapcsolatok érdekében

2019. augusztus 22. 19:00 - Life Advisor

kkkkk.jpgA kapcsolatok sokszor jelentenek kihívást az életünkben. Sokszor kerülünk olyan szituációba, amikor önvizsgálatot kell tartanunk annak érdekében, hogy megértsük a történteket. Például biztos veled is előfordult már, hogy a barátoddal vagy ismerősöddel komoly vitába keveredtetek egymással. Képzeld csak el mi történne, ha minden képességgel rendelkezhetnél, amelyek ahhoz szükségesek, hogy elkerüld a vitákat és a nézeteltéréseket. Nem kellene elmenekülnöd a viták és kellemetlenségek elől, nem kellene homokba dugni a fejed többet csak azért, hogy béke legyen. Nos, nem is kell nagyon megerőltetni magad, sőt egészen egyszerű lépésekkel fejlesztheted az érzelmi intelligenciád és tudatosságod, hogy olyan készségeket sajátíthass el, amelyek segítenek kijutni mindenféle kommunikáció által okozott aknából.

Íme 3 tipp az induláshoz : 

1. Check-in

Jó magyarsággal megfogalmazva az első pont arról szól, hogy rendszeresen keresd fel a számodra fontos embereket. Annak ellenére, hogy mindenki mindenkivel mindenhol egyszerűen kapcsolatba kerülhet a magány egyre több ember életében jelentkezik. Valószínű, hogy a számodra fontos emberek is néha magányosnak érzik magukat, ezért a legjobb módja, ha felkeresed őket és megkérdezed mi újság velük.

Mindezt persze úgy érdemes megtenni, hogy leteszed a telefonod, kikapcsolod a számítógéped és teljes figyelmet szentelsz a másik félnek, olyan kérdéseket feltéve, amelyekre bővebb választ adhat a másik fél.

  • Hogy vagy?
  • Hogy megy a meló?
  • Van-e valami olyan napi siker, amelyet megünnepelhetnénk közösen?
  • Mi a helyzet azokkal a dolgokkal, amelyekről a múlt héten beszéltünk?
  • Tehetek valamit, hogy segítsek neked?

Ezekkel a kérdésekkel és kommunikációval lehetőséget teremtesz arra, hogy a másik elmondhassa az érzéseit és esetlegesen megelőzzetek olyan nagy csendet vagy űrt a kapcsolatotokban, amely mint látod, nagyon egyszerűen elkerülhetőek.

2. Tartsd be a kommunikációs szabályokat

A kommunikációs szabályok, nem mindannyiunk számára világosak, pláne ha gyorsan messengeren üzeneteket küldözgetünk. Ez csak valami, amit automatikusan csinálunk. Milyen gyakran fordul meg a fejedben, hogy meggondold vajon az elküldött hangulatjel milyen érzéseket vált ki a másik félben? Valószínűleg nem sűrűn.

Az első lépés, hogy ilyen helyzetben arra figyelj, hogy nagy valószínűséggel a kommunikáció azért történik kettőtök között, mert az illető törődik veled és kíváncsi rád. Ha esetleg valami számodra bántó mondat hangzik el, akkor ne kapd fel rögtön a vizet és nyomd ki a telefont. Inkább kérdezz vissza, hogy jól értetted-e a hallottakat. Sokszor teljesen máshogy értjük a másik fél mondandóját, amiből hamar vita kerekedik, pedig valójában nem is az a jelentése annak, amit mondott, mint amire elsőre gondoltunk. 

Ezért fontos, hogy megnézd, hogy mi okozta a félreértést és megnyugodj. Ne rázd le az illetőt azzal például, hogy "ja persze te aztán könnyen beszélsz", hanem engedd, hogy elmagyarázza mit és miért mondott. Megfogod látni, hogy nem bántani akart, csak a kettőtök közötti kommunikáció kisiklott valahol. Ha nyugodt maradsz, akkor azzal mindkettőtök nyerni fog.

3. Akarj fejlődni

A fejlődés a siker érdekében elkerülhetetlen. Amikor a dolgok stagnálnak, az érzelmi kötelékek kezdenek szétesni. Fontos azonban, hogy ne csak magadban döntsd el, hogy változtatni akarsz, ne csak a naplódnak ismerd be, ha hibáztál, hanem ténylegesen a való életben, a viselkedésedben és a kapcsolatotokban is jelenjen meg, hogy fejlődsz.

Először is értsd meg, hogy a türelem nem egy olyan dolog, amit bármikor kiránthatsz a zsebedből. Bizony lesznek olyan helyzetek, amikor elszakad a cérna, sértődöttnek érzed magad és ki kell szellőztetned a fejed mielőtt újra beszélnétek.

Másodszor tudnod kell, hogy ha valaki megbánt téged, akkor természetes reakciónk az, hogy visszatámadunk és megvédjük magunkat. Ha azonban elszámolsz 10-ig, mielőtt visszavágsz, sokkal jobban fogod érezni magad hosszú távon. 

Harmadszor pedig összpontosíts a megoldás keresésére. Még akkor is ha vitatkoztok, minden konfliktus lehetőséget ad arra, hogy erősebb legyen a kapcsolatotok. Ezt a pontot maximálisan megtudom erősíteni, saját tapasztalat alapján. A konfliktuskezelés megtanulása sokkal fontosabb, mint az, hogy soha nincs kettőtök között konfliktus.

Kezd el alkalmazni te is minél előbb a fenti 3 tippet és építs sokkal erősebb kapcsolatot a hozzád közel állókkal. Ne feledd, minden veled kezdődik.

komment
süti beállítások módosítása