Miért jó, ha önmagadba invesztálsz?

2019. augusztus 20. 12:56 - Life Advisor

onfejlesztes_invesztalas.pngAz ambíciókkal teli emberek az életben és a karrierjükben is sikeresebbek lehetnek, hiszen fontosnak tartják a folyamatos önfejlesztést. Régebben a munkahelyeken is jellemző volt, hogy segítették a munkavállalók fejlődését viszont manapság már olyan nagy mértékben vándorolnak az emberek egyik munkahelyről a másikra, hogy egyre nehezebb megtalálni olyan munkavállalót, akit tovább lehet fejleszteni cégen belül.

Éppen emiatt teljes mértékben rajtad múlik, hogy előmozdítod-e a sikert az életedben. Új készségek és új tapasztalatok elsajátításával javíthatod a képességeid és megteremtheted a sikeres jövőd alapjait.

Az élet nemcsak a mennyiségről, hanem sokkal inkább a minőségről szól

Mielőtt elkezdenéd az önfejlesztést gondold át, hogy hova is szeretnél eljutni. Sokan ugyanis elkövetik az a hibát, hogy a karriercéljaik beárnyékolják a magánéletüket. Egyben kell látnod az egész képet.

Az életminőség és a személyes sikerek ugyanolyan fontosak, mint a karrier építés. Azonban,ha az egyik területre jobban fókuszálsz, akkor könnyen borulhat az egyensúly. 

A mai világban a munka-magánélet egyensúly jelentős mértékben inkább a munka felé billen, hiszen a digitális világ szinten folyamatosan munkára képessé teszi az embereket bárhol a világban.

A túlzott munkamánia általában a határtalan felelősség vállalással kezdődik. A személyes életed feletti irányítás visszaszerzése nemcsak abból áll, hogy megtanulsz nemet mondani. Arra is fontos lesz figyelned, hogy ne akarj mindig tökéletes lenni. Ezenkívül, ha kilépsz az irodából, akkor igenis szakítsd el magad a munkádtól. Élvezd az életed, szánj időt magadra, sportolj és pihenj.

Siker tervezés!

A karrierépítés összefüggésben van a személyes fejlődéssel is. Ha még nem tudod, hogy a karriered melyik területén fejlődnél, akkor fordíts arra figyelmet, hogy a magánéleted tekintetében minél előbb próbálj meg kilépegetni a komfortzónádból. 

A munka tekintetében pedig arra törekedj, hogy kibővítsd az ismereteid a jelenlegi munkakörödön túlra. Elsőként elvégezhetsz online képzéseket, amelyekkel egyszerűen szerezhetsz olyan készségeket, amelyekre a munkaadódnak szüksége van.

Önfejlesztés tekintetében is fontos a tervezés. Írd le, melyek azok a készségek, amelyeket 1 éven belül meg szeretnél tanulni és bontsd le őket 3 havi időszakokra.

A kurzus választásnál arra figyelj, hogy olyan tanulási lehetőségeket válasz, amelyek kézzelfogható lehetőségeket kínálnak. Legyél nyitott a változásokra és újdonságok elsajátítására. Ezenkívül pedig folyamatosan informálódj minden lehetőségről ezáltal azt közvetíted a munkáltató felé,hogy igenis érdeklődő vagy és fontos számodra az önfejlesztés.

Mi a szíved vágya?

Időként a karrier tervezést könnyebb mondani, mint megtenni. A Maslow féle hierarchia kiváló eszköz a személyes és szakmai céljaidnak felmérésére. A piramis legalsó része a túlélési igényekkel kezdődik, mint víz, étel stb.

A következő szint a biztonságra legyen az pénzügyi vagy személyes koncentrál. Ezután következik az önértékelés, önbecsülés. Ahogy egyre feljebb haladunk a piramison elérjük a piramis tetejét, azaz az önmegvalósítást.

Ha a Maslow féle piramis alapján haladsz, nemcsak karrier célokat, hanem személyes fejlődést is magadénak tudhatsz. Amit pedig szintén ne feledj : a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy önmagadba invesztálsz. 

 maslow_piramis.jpg

süti beállítások módosítása